Intervju s strokovnim koordinatorjem Jernejem Javornikom

0
1090

Jernej Javornik že dobro leto in pol opravlja naloge strokovnega koordinatorja v Nogometnem klubu Domžale, v tej sezoni pa je prevzel tudi celostno vodenje Mladinskega nogometnega centra. Ob koncu koledarskega leta smo se z njim pogovarjali o dosežkih in novostih, ki so obeležili zadnjih dvanajst mesecev.

Kako ste zadovoljni z letom 2018 in dosežki, s katerimi se lahko pohvalite v Mladinskem nogometnem centru?
Najpomembnejše je spoznanje, da smo dosegli pravzaprav vse cilje, ki smo si jih zadali leto poprej. To nas lahko navdaja z zadovoljstvom, a nam hkrati daje dodatno motivacijo, predvsem pa obvezo, da tudi v prihodnje nadaljujemo s trdim delom in čim hitrejšim razvojem našega MNC. Na tem mestu bi se zahvalil vsem, ki delajo v našem klubu in jim hkrati zaželel vse dobro v prihajajočem letu. Pomembno je, da vsi skupaj še naprej stremimo k istim ciljem in da vsakodnevno dajemo svoj delovni maksimum za naše otroke, ki so največje bogastvo domžalskega nogometnega kluba.

Če se ozremo proti najstarejšim selekcijam, lahko vidimo, da so bile izredno uspešne. Mladinci so trenutno prvi, kadeti in starejši dečki pa drugi. Kako bi ocenili njihove predstave in delo?
Veseli nas, da smo po prvi polovici sezone tako uspešni. Vse tri selekcije so prikazale odlične predstave in to je dokaz, da so trenerji odlično opravili svoje delo in le to prenesli tudi na nogometaše. Ne le rezultatsko, uspešni so bili tudi na področju razvoja mladih nogometašev, kar je še toliko pomembnejše. Kot sem že dejal, vsak uspeh nam vliva še dodatne motivacije, da postanemo še boljši in tako bo tudi v tem primeru. Vedno stremimo k izboljševanju, kar lahko fantje začutijo na vsakem koraku. Dejstvo je, da smo veliko naredili z lanskoletnim odprtjem Akademije, ki je dala precej pozitivnih vplivov. Slednji so že vidni, a bodo še bolj čez čas, saj gre navsezadnje za dolgoročni projekt, ki bo temelj klubskega mladinskega razvoja v prihodnje.

Mladinci Jošt Urbančič, Tamar Svetlin, Dario Kolobarić in Klemen Mihelak že pogosto trenirajo s članskim moštvom, občasno se jim pridruži še kakšen nogometaš. Vsi omenjeni bi v prihodnje lahko šli po poti številnih nogometašev, ki so se v preteklosti prebili iz MNC v člansko zasedbo. Ste zadovoljni s tem segmentom, ki je pravzaprav najpomembnejši vidik delovanja MNC?
Naš glavni cilj je razvoj nogometašev oziroma priprava obetavnih mladincev in kadetov na zahteve članskega nivoja. Na ta način jim olajšamo prehod iz mladincev v člane, to pa lahko storimo tako, da se čim bolj približamo načinu dela iz članskega nivoja. Na tem področju smo naredili velike premike, navsezadnje je nogomet, ki ga igra članska zasedba pod vodstvom Simona Rožmana, zelo zahteven in terja veliko dinamike, tempa, teka, hitrih odločitev ter razumevanja. Veliko je fantov, ki smo jih v zadnjih sezonah spravili do članskega nivoja. Nekaj jih nastopa v našem članskem moštvu, nekaj smo jih z motivom pridobivanja izkušenj posodili v drugo ali tretjo ligo, veliko pa jih nastopa tudi v drugih klubih širom Slovenije. To je segment, ki je za nas zelo pomemben in veliko pozornosti mu bomo posvečali tudi v prihodnje.

Kako gledate na razvoj Adam Gnezde Čerina, ki je še lani nastopal v dresu mladincev, nato pa zelo hitro postal nosilec v članskem moštvu in danes spada med najbolj zanimive nogometaše elitne slovenske lige?
Adam je izvrsten nogometaš, ki je odlično združil nesporen talent s trdim, res trdim delom. Je hkrati dokaz, da delamo dobro in da so naši motivi predvsem razvojni, ne le rezultatski. Pogosto je dobival priložnost s starejšimi in na ta način je hitreje napredoval. Podobno je tudi z nekaterimi ostalimi nogometaši, za katere verjamemo, da lahko napravijo podobno zgodbo, kot jo je doslej spisal Adam. Vsekakor sem navdušen nad njegovimi predstavami, kaže zrele igre, je eden nosilcev ekipe, tudi na evropski sceni je letos preprosto navduševal. Vsi skupaj verjamemo, da lahko naredi še velik preskok navzgor, tudi zavoljo njegove močne želje po konstantnem izboljševanju.

V letošnjem koledarskem letu vam je uspel še en pomemben dosežek – mladinci so osvojili naslov mladinskih pokalnih prvakov. Kako se spominjate tega finala, na katerem ste zanesljivo ugnali Aluminij?
Žal smo izgubili boj za naslov ligaškega prvaka, tako da je bila ta zmaga prava nagrada za sicer zelo uspešno sezono. Vsaka lovorika nam veliko pomeni, navsezadnje je to eden dokazov, da smo delali dobro. Ponosni smo sicer na dosežke vseh ostalih selekcij, ne glede na to, če so osvojile prvo, drugo, peto ali deseto mesto. Pomembno je, da fantje napredujejo, se razvijajo, da uživajo v nogometni igri in da se z nogometom naučijo tudi veliko odgovornosti.

Zelo uspešne so tudi mlajše kategorije, kjer pa rezultat še ni v prvem planu. Opazno ste v klubu uspeli dvigniti pogoje za delo, več je trenerjev in posledično strokovnosti na zelenicah.
Uvedli smo številne novosti, ki so se že izkazale kot pozitivne. K delu smo priključili koordinatorja mlajših selekcij, slednje imajo nenehno na voljo tudi kondicijske trenerje, s čimer že zelo zgodaj začnemo s številnimi vadbami, ki niso le kondicijske narave, ampak tudi preventivne in stabilizacijske. Dodali smo še nekaj novih trenerjev pomočnikov, ki bodo pomagali izboljšati proces dela, trudimo se tudi na področju infrastrukture, kar je najtežji korak, pa zagotavljanja močnih tekem … Skratka, verjamem, da smo na pravi poti, tudi v letu 2019 pa bomo dodali še nekaj novosti.

Katera so tista področja, ki jih v prihodnje še želite izboljšati?
Želimo si še dodatno izboljšati sodelovanje med trenerji, organizirati čim več izobraževanj zanje, pa tudi za nogometaše in seveda starše, ki so prav tako pomemben vidik razvoja mladih nogometašev. Glavni cilj je ustvarjati optimalne pogoje za delo naših mladih nogometašev, tako na zelenici kot tudi ob njej.

Sledi zimski tekmovalni premor. Kdaj bodo selekcije začele s pripravami na spomladanski del sezone in kako se boste pripravljali na izzive, ki sledijo v prihodnjih mesecih?
Drugi teden januarja s pripravami začnejo vse tri najstarejše selekcije, ostali se jim pridružijo 21. januarja. V februarju se naši mladi nogometaši podajajo tudi na priprave v Umag, kjer smo v preteklosti imeli odlične pogoje za delo in smo se lahko tako dobro pripravili na celotno koledarsko leto, ki je pred nami. Zimske priprave so zelo pomembne v ciklizaciji celotnega leta, saj so najdaljše in tudi najbolj naporne. Potrebno je narediti dobro osnovo, zato smo program dela znova skrbno načrtovali.

S kakšnimi cilji se podajate v novo koledarsko leto?
Želimo si še naprej biti med najboljšimi razvojnimi sredinami v regiji, želimo se nenehno izboljševati in želimo si, da bi bili fantje zadovoljni ter seveda zdravi.

Besedilo: Alen Obrez
Foto: Lado Vavpetič

Oglasno sporočilo