Odprta vrata kamniških kmetij

0
1909

Med pomembnimi usmeritvami Lokalne akcijske skupine (LAS) Srce Slovenije, v kateri aktivno sodeluje tudi Občina Kamnik, je spodbujanje samooskrbe podeželja Srca Slovenije z lastnimi prehranskimi pridelki in izdelki lokalnih kmetij. Prav na to temo izvaja LAS Srce Slovenije projekt sodelovanja Odprta vrata kmetij, v katerega so vključene tudi posamezne kamniške kmetije, ki odpirajo svoja vrata in vabijo k izkustvenem učenju, kako do zdrave in lokalno pridelane hrane.
Projekt se osredotoča na dve skupini izdelkov, ki skupaj tvorijo seneno in sadno verigo: seneno mleko in izdelki iz senenega mleka ter jagodičevje, sadjarstvo in izdelki iz predelanega sadja. Na področju senenega mleka se z drugimi kmetijami z Gorenjske povezuje Kmetija pri Ropet iz Volčjega Potoka, ki hkrati sodeluje tudi v sadni verigi, skupaj s Sadjarskim društvom Tunjice in Ekološko kmetijo Matevžuc iz Tuhinjske doline.
Na kmetijah so razvili izobraževalne, mentorske in izkustvene programe za različne ciljne skupine.

 

Na Kmetiji pri Ropet se boste lahko preko izkustvenih programov seznanili s posebnostmi sušenja sena za pridelavo senenega kozjega mleka in polizdelkov, v mentorskih in izkustvenih programih pa boste izvedeli na kakšen način poteka pridelava jagod, kako se skrbi za jagodičevje in spoznali, katere so prednosti in izzivi pridelave jagod. Sadjarsko društvo Tunjice je pripravilo programe vzpostavitve sadovnjakov avtohtonih sort in mentorske programe, v sklopu katerih se boste obiskovalci na praktičen način seznanili s cepljenjem in vzgojo drevesnih vrst. Ekološka kmetija Matevžuc pa je razvila programe prenosa znanj in izkušenj predelave sadja. Obiskovalci boste na kmetiji spoznali pomen ekološkega sadjarstva, za katere produkte lahko uporabljamo sadje in kako se izdeluje sadni kis in vino.
Projekt sofinancira Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republika Slovenija v okviru Programa razvoja podeželja 2014 – 2020. Več o projektu in aktivnostih si lahko preberete na spletni strani LAS: www.las-srceslovenije.si.

Mitja Bratun, LAS Srce Slovenije

Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here