Kreativnost v prostore nekdanje industrije

0
1601

Kako povezati kulturo, kreativnost in opuščene industrijske objekte? Na to vprašanje bo v prihodnjih treh letih skušal odgovoriti projekt Stimulart, ki ga v Kamniku vodi Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik v sodelovanju z Občino Kamnik. Direktor omenjenega zavoda dr. Tomaž Simetinger je v Budimpešti podpisal pogodbo o sodelovanju s partnerji iz Italije, Madžarske in Nemčije.

»Gre za pilotni projekt, ki se ukvarja z izzivom srednje velikih mest, ki so gospodarsko razvita in ki želijo dodatno razviti ustvarjalne dejavnosti in privabiti k sodelovanju kreativne mlade talente,« pojasnjuje dr. Tomaž Simetinger. Poleg Kamnika v projektu sodelujejo tudi mesta Naumburg, Amberg (oba Nemčija), Vittorio Veneto (Italija) in Jaszberny (Madžarska) ter Univerza v Regensburgu (Nemčija). Vsa sodelujoče druži skupni interes za krepitev kulturnih in kreativnih industrij.

Kamnik se bo tu osredotočil predvsem na vprašanje, kako oživiti prostore nekdaj uspešne industrije. »Eden od ciljev projekta je poudariti pomen industrijske dediščine,« pravi dr. Tomaž Simetinger in na tem mestu omenja tudi sodelovanje z lokalnimi umetniki in kreativnimi ustvarjalci: »Poudarek po predvsem na vprašanju arhitekture in dizajna. Povezali se bomo tudi s Fakulteto za arhitekturo Univerze v Ljubljani. K sodelovanju pa bomo skušali pritegniti tudi gospodarstvo, ki bi v kulturi in umetnosti videlo svojo priložnost.«

Triletni projekt je vreden pol milijona evrov. Večino sredstev pa bo Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik pridobil iz Evropskega sklada za regionalni razvoj na razpisu programa Interreg Central Europe. »V občini Kamnik deluje izredno veliko kreativnih umetnikov,« ocenjuje dr. Simetinger in dodaja: »To so uspešni na številnih področjih. Njihova dela odmevajo ne samo znotraj Slovenije, ampak tudi izven meja države. Zato verjamem, da bomo zastavljene cilje projekta dosegli in tako prostore industrijske dediščine napolnili z neko novo kreativno vsebino.«

Cilj projekta je, da bo na koncu omogočil izdelavo pametnih, raznolikih in dolgotrajnih rešitev, ki jih je mogoče prilagoditi široki paleti kulturnih in kreativnih industrij in tako spodbuditi naslednjo generacijo umetnikov, podjetnikov in inovatorjev ter  narediti manjša mesta še bolj konkurenčna.

Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here