V prostorih Občine na ogled razstava »Dobro vzgojena mladina, srečna domovina«

0
953

Včeraj popoldan je župan Matej Slapar skupaj z avtorjema predsednikom Društva Peter Naglič Šmarca Matjažem Šporarjem in predsednikom Kulturnega društva Jože Gostič Homec Borutom Jenkom odprl razstavo z naslovom Dobro vzgojena mladina, srečna domovina. Dogodka se je udeležil tudi podžupan Aleksander Uršič. 

Z odpiranjem vrat v zanimivo preteklost, v obdobju med 1918 in 1941, se podajamo na obisk v čas naših prednikov, ki nam prikazujejo pomembne dogodke v celotni družbi, življenjske navade in ostale posebnosti, ki so bile vredne zapisa v zgodovinsko kroniko tiste dobe. Gre za drugi del zgodovinske kronike življenja iz časa naših babic in dedkov pod homškim hribom, zbran tudi v razstavni katalog, ki prinaša aktualne članke iz tedanjih časopisnih in knjižnih publikacij, v katerih je bil dokumentiran utrip vsakdanjika družbe in posameznikov, ki so s svojim delom zaznamovali obdobje med obema vojnama.

Razstava je prikaz raznovrstnega fotografskega gradiva fotografa Petra Nagliča, ki je s svojim smislom za dokumentiranje poskrbel, da je zanimive dogodke pogledal skozi fotografski objektiv ter jih s tem iztrgal pozabi. Kronika zapisov opisuje različne pomembnejše osebnosti in njihove družine, kraje, zgodovinske dogodke, običaje, obrti in podjetništvo, arheološke najdbe, različna društva; vse našteto je močno zaznamovalo preteklost Homca, Šmarce in okolice. Kultura naroda je vidna tudi v odnosu do svojih korenin, do ustvarjalnih dosežkov svojih prednikov. Ves trud, ki je bil vložen v razstavo in priloženi zbornik, pa ima prvenstveno namen, da se med generacijami, ki prihajajo, vzbudi čut za refleksijo, da se ne pozabi, da je znanje, ki se ga pridobiva v šoli in naprej, delo mnogih generacij.

Avtorja sta nas popeljala po pričujoči razstavi in poudarila pomen del, ki pričajo o življenju in zgodovinski kroniki dobe med letoma 1918 in 1941 ter predstavila katalog, ki je na ogled ob razstavi. Župan Matej Slapar pa se jima je iskreno zahvalil za njun prispevek, ob vsem tem pa poudaril izjemno dediščino in bogat fotografiski opus Kamničana Petra Nagliča.

Razstava je bila že na ogled na Homcu in v Kulturnem domu Šmarca, tokrat pa je postavljena v prostore občinske stavbe, kjer si jo lahko ogledate predvidoma do konca meseca julija, in sicer v času uradnih ur Občine Kamnik, torej v ponedeljek, od 8. do 12. ure in od 13. do 15. ure, v sredo, od 8. do 12. ure ter od 13. do 17. ure in v petek, od 8. do 13. ure.

Vir: Občina Kamnik

Oglasno sporočilo