Osrednja občinska prireditev ob dnevu državnosti v parku pod Močilnikom v Dobu ter v Letnem gledališču Dob

0
1673

Ob 28-letnici samostojne Slovenije je pri pomniku državnosti v parku pod Močilnikom v Dobu ter v Letnem gledališču Dob v torek, 25. junija 2019, potekala osrednja občinska prireditev ob dnevu državnosti, ki sta jo pripravili Občina Domžale in Krajevna skupnost Dob.

V uvodu prireditve je podžupanja mag. Renata Kosec skupaj s predstavnikoma veteranskega policijskega in vojaškega združenja k pomniku državnosti položila venec, nato pa je nekaj besed zbranim namenila predsednica Krajevne skupnosti Dob Marija Ravnikar, ki je med drugim dejala, da se ji ob tej priložnosti zdi potrebno, da izrazimo podporo vsem državljanom, ki s svojim delom, trudom in zgledom ustvarjajo našo državo ter zagotavljajo njeno življenjsko moč in uspešnost: »Bodimo ponosni na uspeh in dosežke, ki jih imamo. Bodimo enotni. Enotnost naroda ne pomeni živeti brez razlik, temveč z razlikami ob zavedanju pomena skupnih vrednot. Ob dnevu države vam vsem skupaj čestitam. Položimo državi vsa naša upanja in ji zaželimo vse dobro. Država je naš dom, ki ga moramo skrbno varovati. Danes praznujmo skupaj z našo državo. Z našo Slovenijo.«

V Letnem gledališču na Dobu je nato sledil še kulturni program, ki ga je povezovala Marta Starbek Potočan, nastopili pa so Godba Domžale, Duet Uroš in Tjaša, Domžalski komorni zbor, Gledališki igralec Boris Kerč, Folklorna skupina Groblje, FD Groblje in Kulturno društvo Jožef Virk Dob. Prireditve so se poleg predstavnikov veteranskih organizacij, občank in občanov udeležili tudi podžupanja  mag. Renata Kosec, podžupan mag. Tomaž Deželak ter predsednica KS Dob Marija Ravnikar.

»Nocoj se bomo spominjali razglasitve neodvisnosti naše države, naših takratnih upanj in hrepenenj, enotne in izjemno močne volje vstopiti v nov dan in v boljši čas. Nocoj bomo preverili, v kakšnem stanju je država Slovenija in mi državljani, ali smo na tej demokratični poti v skoraj treh desetletjih uspeli doseči cilje, ki smo si jih zastavili leta 1991 in verjeli, da jih bomo dosegli,« je v uvodu svojega govora dejala slavnostna govornica mag. Renata Kosec, podžupanja Občine Domžale.

Po njenih besedah smo si državljani ob razglasitvi neodvisnosti naše države želeli, da Slovenija postane močna demokratična država,  ki si bo priborila pomemben status in vlogo na mednarodnem prizorišču in bo enakovredna vsem razvitim državam in ki bo s svojo mladostno energijo, zagnanostjo in samozavestjo pokazala, da je primerna sogovornica in partnerka na gospodarskem in drugih področjih mednarodne skupnosti. Slovenija nikoli ne bo pozabila na svoje ljudi, državljane, njihovo enakopravnost in pomembno vlogo pri nadaljnjem razvoju demokratičnosti ter pri soustvarjanju okolja, v katerem bomo državljani vedno radi živeli in ga ne bomo želeli zapustiti.

»Realnost pa je žal po mojem mnenju drugačna, kot smo si jo takrat zamislili in si prizadevali, da jo bomo dosegli. Naj začnem z nami, državljani, ljudmi, ki v državi živimo, jo predstavljamo in skupaj vodimo. Ne dolgo nazaj sem bila udeleženka dogodka, na katerem nam je večji slovenski podjetnik v svojem nagovoru omenil, da Slovenci nismo ravno najbolj delavni narod, ker ne želimo delati več kot 8 ur na dan. Po njegovem mnenju je namreč potrebno delati 9/9/6, torej od devetih zjutraj do devetih zvečer šest dni v tednu, če želimo uspeti. Moram priznati, da sem bila šokirana, kot tudi drugi slušatelji, kajti na ljudi ne smemo nikoli gledati kot da so stroji, ki jih lahko izkoristimo do onemoglosti, s ciljem, da se ustvarijo vrtoglavi dobički za peščico posameznikov. Izjava gospoda je znova potrdila, da živimo v časih in državi, kjer so kapital, zaslužki in osebne koristi prevladale nad ljudmi in vrednotami, za katere smo želeli, da se v novi državi ohranijo, to so – solidarnost, pravičnost, spoštovanje in strpnost,« je povedala podžupanja.

V nadaljevanju je dodala, da je seveda prav, da so med nami ljudje, ki jim več kot 8 urni delavnik ne predstavlja večjih težav, saj so med nami ljudje, ki imajo željo in že začrtano karierno pot in jim več kot 8 urni delavnik ne predstavlja večjih težav. Za to pot so se zavestno odločili in vedo, da se od njih pričakuje, da bodo pogosto delali v nemogočih razmerah. Vsem drugim posameznikom pa moramo po besedah podžupanje dovoliti in jim omogočiti, da delajo v normalnih delovnih pogojih, kjer bodo imeli občutek, da so ljudje in ne stroji, da so sprejeti in da soustvarjajo okolje, ki bo gradilo na dobrih medosebnih odnosih, sodelovanju, razumevanju in  kjer kapital ter pohlep nikoli ne bosta prevladala nad človeškimi vrednotami.

»Država je v marsikaterem pogledu podobna večjemu podjetju. Zato bodo morali vodilni predstavniki države v prihodnje bolj prisluhniti državljanom in jih slišati, predvsem pa prepoznati naše skupne potrebe, predloge in ideje o prihodnosti,« je v nadaljevanju o vlogi države dejala podžupanja. Po njenih besedah bomo morali skupaj doseči, da bo javni interes presegel zasebni interes in željo po dobičku ter kapitalu. Država smo ljudje. Med seboj smo si različni, mnogokrat imamo drugačna mnenja, želje in ideje, ampak če bomo zmogli toliko poguma in odločnosti, kot smo ga imeli leta 1991, bomo presegli trenutno stanje, in dobili samozavest ter ponovni zagon, da pokažemo, da smo Slovenci še vedno sposobni narediti velike in dobre stvari.

»Še vedno verjamem v Slovenijo, državljanke in državljane in vem, da se tudi tokrat znamo in zmoremo soočiti z izzivi časa. To naj bo naša obljuba in ta obljuba bo najlepše darilo državi ob njenem in našem prazniku,« je s temi besedami svoj govor sklenila podžupanja.

Vir: Občina Domžale
Avtor: Miro Pivar
Foto:Miro Pivar

Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here