Maistrov večer z Markom Ličino: V iskanju “jugoslovanske uniforme”

0
196

Rojstna hiša Rudolfa Maistra je v sredo, 13. marca 2024, na Maistrovem večeru z naslovom V iskanju »jugoslovanske uniforme« gostila Marka Ličino, ki je predaval o oznakah in uniformah slovenskih vojaških enot od oktobra 1918 do poletja 1919. Maistrov večer je bil organiziran v sodelovanju z Društvom general Maister Kamnik, dogodka pa se je udeležila tudi podžupanja Občine Kamnik Romana Učakar.

Obdobje Države Slovencev, Hrvatov in Srbov je bil tudi čas nastanka vojske, ki se je v tedanjih razmerah organizirala po konfederalnih načelih, njenega slovenskega dela pa se danes spominjamo kot prve slovenske vojske. Z nastankom vojske Države SHS in pozneje Kraljevine SHS se je postopno oblikovala tudi zunanja podoba njenih pripadnikov.

Predavatelj je ob fotografijah predstavil uniforme in oznake na tedanjem slovenskem ozemlju od prevrata v oktobru 1918 do sredine leta 1919 ter čas in politične razmere, ki so botrovale njihovemu nastanku.

Marko Ličina je zaposlen v Muzeju novejše in sodobne zgodovine Slovenije, kjer med drugim skrbi za zbirke uniform, zastav, orožja in vojaške opreme. Zanimajo ga zlasti uniforme in oznake vojsk 19. in 20. stoletja na Slovenskem.

Vljudno vabljeni k ogledu prireditev ob letošnjem prazniku Občine Kamnik. Podrobnejši program z opisom prireditev si lahko ogledate TUKAJ, dogodek pa se je odvijal v okviru prireditev ob letu generala Rudolfa Maistra.

Dobrodošli v Kamniku – Maistrovem mestu.

Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here