Še ena Google intervencija pod Veliko planino

0
1643

16.8. smo ponovno iskali in reševali dva zaplezana turista pod Veliko planino, kot že nekajkrat letos.
Vzrok pa tudi že večkrat isti. Uporaba storitve Google maps. Mlad par iz Kanade je želel na Veliko planino. Pri čemer pa se ni pozanimal o zemljevidih, označenih poteh in zahtevnosti ture. Namesto tega sta uporabila Google maps, ki ima vrisane stare lovske in pastirske prehode in stečine. Mnogo od teh se ne uporablja več in so zaraščene. Tako sta se zagnala naravnost navzgor dokler je šlo. Postajalo je vedno bolj strmo, začelo je deževati in postalo je megleno. Zaradi neprimerne obutve in pomanjkanja izkušenj nista več upala nazaj in sta poklicala 112.
S pomočjo Smart lokatorja smo pridobili zelo natančne koordinate s pomočjo katerih smo jih dokaj hitro locirali. Z vrvno tehniko smo jih rešili in pripeljali nazaj v dolino.
Na tem mestu še enkrat apeliramo na vse pohodnike, da naj se na turo ustrezno pripravijo. Predvsem naj bodo pozorni na obutev, čelno svetilko, oblačila, prvo pomoč in novejše zemljevide.

Aplikacija Google maps je za hribe neuporabna saj ni vrisanih označenih planinskih poti in koč. Narisane pa so stare, morda že zaraščene stečine, ki nas hitro zavedejo.

GRS Kamnik

Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here