1. Festival podjetništva presega vsa pričakovanja

0
1515

Domžale so prva slovenska občina, ki bo aktivno pristopila k spodbujanju upokojencev, da znova poženejo po žilah podjetniško kri. Občina je podprla prizadevanja Obrtne zbornice Domžale, ki je 1. Festival podjetništva v celoti namenila generaciji v tretjem življenjskem obdobju in odziv upokojencev na ponujene aktivnosti je nad pričakovanji, so nam povedali na zbornici.

V ponedeljek so gostili dvajset izbranih slovenskih podjetniških mentorjev, s katerimi so iskali rešitve in modele, kako pomagati starejšim, da podjetniško zaživijo. Praviloma se zadnja leta vsa prizadevanja usmerjajo na mlade start-upe, modra in izkušena generacija pa je na tem področju prezrta. Mellanie Grudniik, vodja podjetniških projektov na zbornici, ter Karolina Kalan, direktorica Obrtne zbornice Domžale, sta mentorje spodbudili k razmisleku, kako pomagati k reaktivaciji ljudi v tretjem življenjskem obdobju.

V torek so na domžalski Obrtni zbornici, ki postaja pravo podjetniško stičišče, pripravili delavnico na temo Kako dodatno zaslužiti v penziji? Skoraj sedemdeset udeležencev je najprej prisluhnilo nasvetom, kako narediti »biznis« v tretjem življenjskem obdobju, v drugem delu pa še, kakšno pravno oziroma formalno obliko izbrati, da jih ne bi udarili po žepu morebitni davki ali celo zmanjšanje pokojnine. Praktični delavnici je sledilo še druženje, na katerem so upokojenci dobili besedo tudi na temo, s kakšnimi storitvami se jim lahko približa obrtna zbornica.

Sreda je bila namenjena dogajanju v knjižnici, kjer je tudi podžupanja mag. Renata Kosec skupaj z udeleženci iskala rešitve, kako slišati glas starejših, slednjim pa so se pridružili zmagovalci letošnje sezona Štartaj Domžale in srkali nasvete in modrosti (nekdanjih) podjetnikov, ki so jih opozarjali na morebitne poslovne pasti.

V okviru 1. Festivala podjetništva se je včeraj odvijala še skupna novinarska konferenca Občine Domžale in Obrtne zbornice Domžale, na kateri so razkrili ambiciozne načrte: Ker je podjetništvo doma v Domžalah, bodo prav tu uvedli nekaj novih nacionalnih projektov:

  • za šolajoče podjetniško bralno značko in dneve podjetništva
  • za aktivno generacijo Akademijo podjetnosti
  • za starejše pa medgeneracijske podjetniške projekte

Danes bo izbrana delegacija podjetnikov sodelovala na Gospodarskem sejmu v hrvaških Križevcih, s tem pa se bo 1. Festival podjetništva zaključil.

Vendar z napovedjo, da bo junija 2021 potekal kot vseslovenski festival podjetništva z medgeneracijsko noto, ko bodo v Domžale povabili vse od šolskih skupin do upokojencev na delavnice, usposabljanja in druge podjetniške aktivnosti, ki bodo trajale nepretrgoma kar osem dni.

Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here