70. obletnica delovanja Knjižnice Franceta Balantiča Kamnik

0
1216

V letošnjem letu mineva 70 let delovanja kamniške knjižnice. Okroglo obletnico je Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik obeležila včeraj, kjer se je v samostanu Mekinje odvijala prijetna prireditev. Častni pokrovitelj okroglega jubileja je bil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, poleg predsednika pa sta se praznovanja udeležila tudi župan Matej Slapar in župan Občine Komenda Stanislav Poglajen, poslanec Državnega zbora Republike mag. Matej Tonin skupaj s podžupanoma dr. Jernejem Markljem in Aleksandrom Uršičem ter predsednico Združenja slovenskih splošnih knjižnic Vesno Horžen in direktorico Knjižnice Franceta Balantiča Kamnik mag. Bredo Podbrežnik Vukmir.

Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik je del lokalne skupnosti in podpira njen razvoj. S svojo zbirko in dejavnostmi dosega več kot polovico vseh prebivalcev. Vsak evro, ki je vložen v njeno dejavnost, je 4-kratno povrnjen lokalni skupnosti. Tako so pokazali izračuni povrnitve vlaganj, ki so jih v knjižnici naredili leta 2010, 2018 in 2018. V zadnjem desetletju je knjižnica prejela kar nekaj priznanj za inovativne in kakovostne projekte, se predstavljala tudi v tujini in pogosto na domačih strokovnih srečanjih.

Sodelavci knjižnice združujejo strokovno znanje in vrednote v glavno misel: človek je v središču delovanja. Zato spremljajo tudi zadovoljstvo in kakovost delovanja in zato si želijo nadaljnje rasti v ustreznih prostorih, kjer bodo knjige zadihale in uporabniki brez ovir dostopali do polic, znanja, umetnosti in navdiha.

V letu 2019 je knjižnica beležila 170.000 obiskovalcev, ki so si na dom izposodili 403.800 knjig in drugega gradiva. Obiskali so približno 600 dogodkov, in sicer od pravljičnih ur do prostovoljnega projekta Delimo znanje, od pogovorov o knjigah na posebnih skupinah Srečanja do predstavitev knjig, od Pravljičnega kovčka do bibliopedagoških dejavnosti za predšolske in šolske otroke. Njihovi člani si najraje izposojajo leposlovje, vsak član si povprečno izposodi 48,5 enot gradiva, vsak prebivalec ali prebivalka pa 11 enot gradiva. Skoraj vsak četrti prebivalec ali prebivalka občine Kamnik in občine Komenda je član ali članica Knjižnice Franceta Balantiča Kamnik.

Včerajšnje praznovanje smo začeli s podelitvijo zahval zagovornikom, podpornikom in prijateljem knjižnice, ki so jim jih izročili župana obeh občin ustanoviteljic in direktorica knjižnice. Zahvale so prejeli prostovoljci, zunanji sodelavci in partnerji, ki s kamniško knjižnico širijo bralno kulturo ali jo promovirajo. Sem sodijo koordinatorji bralnih skupin Srečanja, prostovoljci, ki delijo svoje znanje v projektih Delimo znanje, Križnikov pravljični festival, Branje je iskanje in drugi, ki podpirajo knjižnico. »Brez široko razvejane mreže različnih partnerjev in brez povezovanja ter sodelovanja ni uspešnega delovanja v dobro lokalne skupnosti, tudi na področju bralne kulture, smo prepričani v knjižnici. Le skupaj lahko sprožamo spremembe na bolje,« je dejala direktorica Knjižnice Franceta Balantiča Kamnik mag. Breda Podbrežnik Vukmir.

Druženje smo nato nadaljevali v atriju Mekinjskega samostana z ognjeno predstavo Čupakabara, nato pa slovesnost obeležili v večnamenski dvorani. Ob tej priložnosti je zbrane pozdravila direktorica Knjižnice Franceta Balantiča Kamnik mag. Breda Podbrežnik Vukmir, ki je dejala: »Z dobro voljo, ponosom in optimizmom lahko praznujemo 70 let delovanja kamniške knjižnice. Ker smo knjižnice eden od tistih redkih družbenih podsistemov, v katerega ljudje zahajajo, velikokrat slišimo: »k vam tako zelo rad/rada pridem, ker ste knjižnica z dušo, ker nam je tukaj lepo in toplo.« In to je zaupanje, to je tista dodana vrednost. Zaupanja in doživetje ter vse vrednote, ki so povezane z branjem, sodijo namreč v naše skupno dobro. Zaupanje se težko dobi in lahko izgubi. Lahko trdimo, da v naši knjižnici delamo dobro, strokovno in povezovalno. To delamo na ramenih naših predhodnikov.«

Čestitke knjižnici sta namenila župana Občin ustanoviteljic, Občine Kamnik in Občine Komenda, Matej Slapar in Stanislav Pogaljen. Slednji je poudaril, da je knjižnica prostor, kjer se občani družijo in tudi vidijo druge vsebine ter programe. »To kar knjižnica daje za obstoj kulture in obstoj naroda, ne daje veliko ustanov. Pisana beseda, ki se v vaši ustanovi izposoja, in to, kar prihaja do naših občanov, je nekaj, za kar smo vam vsi izredno hvaležni,« pa je dejal župan Matej Slapar. Predsednica Združenja slovenskih splošnih knjižnic Vesna Horžen je ob tej priložnosti med drugim povedala: »Knjižnica je nepogrešljiv agens člokalne skupnosti, saj je brez zadržkov na voljo vsem njenim članom. Danes praznujemo. Z odličnimi storitvami in pomembnim mestom v nacionalnem prostoru to dokazuje tudi današanja slavljenka Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik.«

V slavnostnem govoru je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor v svojem imenu in imenu ljudi, ki mu jih je čast predstavljati, ob jubileju čestital sedanjim in nekdanjim zaposlenim v osrednji kamniški knjižnici. »Knjižnice so razgledni stolp človekovega duha,« je dejal predsednik republike. Kot je poudaril, so knjižnice središče kraja, in jih imajo ljudje preprosto radi – navkljub digitalnim spremembam, ki smo jim dandanes priča. »So kraj miru in tudi kraj nemira – čudovito stičišče, ki daje vedeti, da imajo mesta in ljudje veliko prihodnost,« je sklenil slavnostni nagovor in Knjižnici Franceta Balantiča Kamnik podelil Zahvalo za širjenje bralne kulture in pomembno kulturno poslanstvo. V imenu zaposlenih jo je prevzela direktorica knjižnice mag. Breda Podbrežnik Vukmir.

Obiskovalci so si na hodnikih samostana Mekinje lahko ogledali razstavo, z glasbo in petjem sta dogodek obogatila Matic Smolnikar in Lana Bučevec, za zabavna pripovedovanja so poskrbeli Boštjan Napotnik – Napo, Boštjan Gorenc – Pižama in Andrej Rozman – Roza. Preplet misli je pripadal Maticu Mačku, v programu je sodelovala Anja Bezlova, za režijo pa je poskrbel Goran Završnik.

Vse najboljše Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik!

Vir: Občina Kamnik

Oglasno sporočilo