V Stranjah kulturni praznik počastili drugače: V OŠ Stranje s kvizom Lepo je biti France Prešeren, pri cerkvici  Sv. Primoža pa družili šport in kulturo

0
2028

V OŠ Stranje Prešernov dan počastili s kvizom Lepo je biti France Prešeren

Letošnji kulturni program v počastitev Prešernovega dne so pripravili devetošolci s pomočjo učiteljev.  Učencem 1.-8. razreda so skušali približati življenje in delo našega največjega pesnika v obliki kviza z naslovom Lepo je biti France Prešeren. V ekipi za 9. a  so sodelovali Sara Dobovšek, Zala Novak Sitar, Žiga Mihelčič, v 9. b pa  Tjaša Pavlič, Gašper Babnik, Tilen Novak. Nad pravilnimi odgovori je bedela  komisija učiteljev. Da pa bi bil kviz še bolj zanimiv, so poskrbeli še ostali devetošolci, ki so pravilne odgovore pojasnili z dramskimi prizori in posebnimi pojasnili,  ki so sledili kot oglasi.  Kviz so vodili osmošolci Nika Lukan, Luka Vettorazzi in Pia Pestotonik.

 

Dramski prizori, kot so  pogovor med Prešernovo materjo in očetom  (Nina Spruk in Žiga Sušnik),  šolanje v Ljubljani, kjer se spozna z Vodnikom (Lan Kališnik, Lovro Golob), so prekinjali kviz kot oglasi.

Poslušali smo pripoved užaloščene Urškine mame (Eva Hrovat), povzeto po spisu Ule Ropret Drnovšek. S šaljivim prizorom kmeta, ki bi rad tožil, smo spoznali Prešerna, ki ga je v vseh prizorih odlično zaigral Lan Kališnik. Tako  se je Prešeren v rap prizoru na žaru kosal z  Jernejem Kopitarjem ( David Keser), v svoji  odvetniški pisarni pa izgovarjal pred sestro Katro (Laura Uršič). Hči Ernestina( Tija Vidovič) se je spominjala prijateljev Matije Čopa in Andreja Smoleta pa tudi  Julije Primic, ki jo je koketno odigrala Mina Brajer.

Martin Slevec in Teja Arnež Ribič, oblečena v narodno nošo, sta navdušila publiko z dramatizacijo pesmi Od železne ceste. Zdravljico pa sta  zanosno recitirala Žiga Sušnik in Lan Kališnik.

Za dodatna pojasnila pa je poskrbela Lara Potokar, pa tudi za Prešernove kroglice.

Neodločen izid obeh ekip je dokaz, da so se devetošolci dobro pripravili na kviz. Zato so se vsi: sodelujoči na kvizu, igralci, ostali devetošolci in člani komisije posladkali s Prešernovimi kroglicami.

Namen kviza ni bilo tekmovanje, ni šlo za zmago, kdo bo boljši. V življenju niso samo zmage, kar smo spoznavali  skozi kviz o Prešernu. Največja nagrada je znanje, pridobljeno pri rednem pouku,  pripravah na kviz in dramatizaciji odlomkov.

Hvala devetošolcem, da so nam skozi kviz in dramatizacije odkrivali življenje, delo in pomen Franceta Prešerna.

____________________________________________________________________

Pri cerkvici  Sv. Primoža pa smo družili šport in kulturo, knjigo, pesem in simfonijo

Tekači, pohodniki, ljubitelji kulture in mali pridni bralci smo uživali ob prijetnem gretju sončnih žarkov, kjer je že dišalo po pomladi. Dišalo pa je tudi po kulturi in Prešernovih kroglicah. Mladi in stari smo recitirali Prešernove pesmi, malček je pel o sončku … Vsak si je lahko izbral knjigo po lastni želji. Svoje knjige je prispeval tudi kamniški pisatelj Jože Urbanija, skladatelj Simon Skalar pa CD-plošče Simfonija kamniških planin, kjer nam Sv. Primož razkriva skrivnost brezčasnega življenja. Ljubezen do lepe slovenske besede še živi,  tudi v  mladih bralcih projekta Branje je iskanje, ki so v svojo izkaznico vtisnili še žig.

Ob petju Zdravljice smo si bili enotni, da se mora druženje športa in kulture negovati in nadaljevati …

Mira Papež

 

Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here