Mladi domžalski košarkar je bil januarja 2020 na Akademsko-košarkarskem izletu v ZDA.

0
2271

Andraž Hren, dijak 2. letnika Gimnazije Bežigrad, ki igra košarko v KK Lastovka, se je udeležil Akademsko-košarkarskega izleta v ZDA, v terminu od 14.1.2020 do 24.1.2020.
Na povabilo EBS-a (Elite Basketball Showcase) se je s še enajstimi dijaki, ki igrajo košarko v Grosuplju, Ljubljani in Mariboru, odpravil na Florido, kjer so se spoznavali z načinom šolanja na Collegu in Univerzi. Ogledali so si Rollins College, kjer jih je toplo sprejel tudi Matej Sušec. Poleg Collega so si ogledali še dve univerzi, in sicer Univerzo UCF ter University of Miami. Ker pa je bil izlet namenjen košarkarjem, so fantje na Floridi opravili tudi štiri treninge, ter odigrali tri tekme z vrstniki iz Amerike. Seveda so si vzeli čas in ogledali potek treninga NCAA košarkaške ekipe ter tudi prvenstveno tekmo v ligi NCAA.

Na koncu izleta so si ogledali še dve NBA tekmi Miami HEAT-ov. Na prvi tekmi so HEAT-i gostili ekipo Sacramenta, pri kateri je pomočnik naš nekdanji selektor Igor Kokoškov, ki je fante prišel tudi pozdravit. Po končani tekmi so se srečali še z našim asom Goranom Dragičem, ki jim je razkazal celotno poslopje dvorane AmericanAirlines Arena, ter jim razložil kar so želeli vedeti o načinu življenja vrhunskega športnika v ZDA. Akademski izlet je bila zelo koristna izkušnja za fante, saj so dobili vse potrebne informacije o tem, kaj vse je potrebno narediti, da lahko študiraš v ZDA. Prav tako so dobili zelo koristne informacije o tem, kako sam študij poteka v ZDA in kako je možno združevati študij s športom. Najbolj pomembna informacija je bila ta, da ni »vse samo šport«, ampak, da se daje ogromen poudarek tudi znanju, saj so študenti športniki (ang. the student-athlete) v prvi vrsti študenti, ki jim razne športne štipendije omogočajo tudi napredovanje v želenih športnih disciplinah.

Na koncu bi se rad zahvalil še Občini Domžale in košarkaškemu klubu Lastovka, ker znajo prepoznati mlade uspešne športnike, ki združujejo izobrazbo in šport. Košarkarski klub Lastovka in njihovi trenerji omogočajo Andražu potencialen košarkarski razvoj, hkrati pa tudi igranje med starejšimi selekcijami. Že drugo sezono zapored igra v mladinski ekipi kljub temu, da še ni dopolnil 17 let. Izkušnje in informacije, ki jih je prejel na tem izletu, so zanj neprecenljive ter velika spodbuda za nadaljnje delo, tako v šoli, kakor tudi v košarki.

     Tomaž Hren

 

Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here