Aktivnosti Občinskega štaba Civilne zaščite Kamnik v sredo, 18. marca 2020

0
1267

V Vrtcu Antona Medveda Kamnik sum na okužbo s koronavirusom zaposlene osebe, a otroci od petka, 13. marca 2020, niso v vrtcu

Obveščamo vas, da smo bili 18. 3. 2020, seznanjeni z informacijo o sumu na okužbo s koronavirusom SARS-CoV-2 zaposlene osebe v Vrtcu Antona Medveda Kamnik, ki je znake dobila na dan 14. 3. 2020. Vrtec Antona Medveda Kamnik je o sumu na okužbo nemudoma obvestil tudi Občinski štab Civilne zaščite, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstvo za zdravje in Nacionalni inštitut za javno zdravje, ravno tako tudi zaposlene.

Zaposlena oseba ni imela stikov z otroki.

V Vrtcu Antona Medveda Kamnik so bili izvedeni vsi ukrepi za preprečitev in širjenje morebitne okužbe. Zaposlene smo opozorili, da so pozorni na kakršne koli znake okužbe s COVID-19 (visoka temperatura, kašelj in težko dihanje). V primeru suma na okužbo smo jim naročili, da pokličejo zdravnika oziroma zdravstveni dom občine, v kateri živijo.

Besedilo: Vrtec Antona Medveda Kamnik


Postavitev dekontaminacijske cone

Osrednja gasilska enota Kamnik (GEŠP-gasilska enota širšega pomena Kamnik) postavlja dekontaminacijsko cono za potrebe gasilskih vozil in opreme.


Namestitev opozorilnih plakatov za preventivno ravnanje proti širitvi koronavirusa (SARS-CoV-2 (COVID 19) v Kamniku

Občina Kamnik in Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik sta v skladu z navodili Civilne zaščite Kamnik izvedela dodatne aktivnosti in sta na trgovine, pošte in druge javne objekte izobesila opozorilne plakate za preventivno ravnanje proti širitvi koronavirusa (SARS-CoV-2 (COVID 19) v Kamniku.

Občina Kamnik je na vseh 10.574 kamniških gospodinjstev poslala zloženko s pomembnimi kontakti in preventivnimi navodili za ravnanje proti širitvi koronavirusa (SARS-CoV-2 (COVID 19) v Kamniku, Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik pa je dodatno razdelil zloženko na obe kamniški pošti, na bencinske servise na obvoznici in banke v Kamniku, ki se jim na tem mestu zahvaljujemo za solidarnost, da so omogočili razdelitev zloženk na njihovih izpostavah. 


Preventivna dezifenkcija

Danes poteka preventivna dezinfekcija avtobusnih postajališč (klopi), klopi na Kranjski in Kovinarski ter na Glavnem trgu, klopi pred mrliško vežico Žale ter klopi pri Titanovi brvi.


Nadstrešnica pri Zdravstvenem domu dr. Julija Polca Kamnik

Pri Zdravstvenem domu dr. Julija Polca Kamnik se izvaja postavitev nadstrešnice, ki bo čakajočim, v primeru slabih vremenskih razmer, nudila zatočišče.


Prostovoljci v Zdravstvenem domu dr. Julija Polca Kamnik

Prostovoljci Študentskega kluba Kamnik so v ponedeljek, 16. marca 2020, pričeli z delom v Zdravstvenem domu dr. Julija Polca Kamnik, kjer pomagajo pri usmerjanju občank in občanov na vhodu zdravstvenega doma.

Trenutno delo opravlja sedem študentov, ki so v skladu z navodili Nacionalnega inštituta za javno zdravje ustrezno zaščiteni in tudi poučeni o pravilih obnašanja.


Prostovoljci v Domu starejših občanov Kamnik

Včeraj, v torek, 17. marca 2020, se je sestanka v Domu starejših občanov Kamnik udeležilo šest prostovoljcev Študentskega kluba Kamnik, ki so pripravljeni pomagati, ena prostovoljka se je javila samoiniciativno. Seznanjeni so bili s preventivnimi ukrepi, načinom dela in nalogami v Domu starejših občanov Kamnik (pomoč pri oskrbi stanovalcev). Trenutno ima Dom delo še organizirano z njihovimi kadrovskimi resursi, zato so dogovorjeni, da jih obvestijo, ko/če bo situacija drugačna. Takrat jim bodo zagotovili ustrezne pogoje za delo, kot so bili tudi na sestanku dogovorjeni.

Vsi kandidati so izrazili veliko sočutnost do njihovih stanovalcev in zaposlenih ter izjemno pripravljenost za pomoč.


Obvestilo Ministrstva za okolje in prostor

Odpadke v gospodinjstvih z bolniki, ki kažejo znake bolezni koronavirusa COVID-19, se lahko odvrže izključno v posodo za mešane komunalne odpadke

Ministrstvo za okolje in prostor sporoča, da se odpadki osebe, ki kažejo znake bolezni koronavirusa COVID-19, vključno z materialom za enkratno uporabo, ki ga uporablja bolna oseba in njeni negovalci (na primer rokavice, robci in maske), odložijo v plastično vrečko za smeti, nameščeno v prostoru. Plastično vrečko je treba tesno zapreti (zavezati, zalepiti) tako, da raztresanje vsebine odpadkov ni možno. Zaprto vrečo je treba nato odložiti v posodo za zbiranje mešanih komunalnih odpadkov (črna posoda) in nikakor ne v zabojnike namenjene zbiranju ločenih frakcij odpadkov – biološki odpadki, embalaža iz plastike, kovin in sestavljenih materialov.

Celotno sporočilo si lahko preberete na spodnji povezavi.

https://www.gov.si/novice/2020-03-17-odpadke-v-gospodinjstvih-z-bolniki-ki-kazejo-znake-bolezni-koronavirusa-covid-19-se-lahko-odvrze-izkljucno-v-posodo-za-mesane-komunalne-odpadke/


Preventivni ukrepi

Pri vsem tem naj poudarimo, da za okužbo z virusom SARS-CoV-2 velja enaka preventiva kot pri drugih nalezljivih bolezni, ki povzročajo okužbe dihal. Kot navaja Nacionalni inštitut za javno zdravje, je pri preprečevanju okužbe z virusom SARS-CoV-2 tako kot pri drugih nalezljivih boleznih, ki povzročajo okužbe dihal, priporočljivo upoštevati naslednje vsakodnevne preventivne ukrepe:

  • izogibamo se tesnim stikom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni,
  • ne dotikamo se oči, nosu in ust,
  • v primeru, da zbolimo, ostanemo doma,
  • upoštevamo pravila higiene kašlja,
  • redno si umivamo roke z milom in vodo,
  • v primeru, da voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo za roke,
  • splošna uporaba zaščitnih mask ni potrebna
  • v času povečanega pojavljanja okužb dihal se izogibamo zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko število ljudi,
  • poskrbimo za redno zračenje zaprtih prostorov.

V primeru poslabšanja stanja (težko dihanje, pojav apatičnosti in zmedenosti ipd.), se preko telefona posvetujte z vašim osebnim zdravnikom glede nadaljnjih ukrepov.

Vsa priporočila in navodila lahko spremljate na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje, in sicer na povezavi tukaj.

Video vsebina higiena kašlja in nasveti za umivanje rok je dostopna TUKAJ.  

Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here