Kolodvorska 8 nekoč in danes

0
959

Stavba na Kolodvorski 8 v Domžalah ima bogato zgodovino. Glede na letnico, ki je bila pri obnovi najdena na čelni strani stavbe, je bila zgrajena leta 1893. V svoji več kot 100-letni zgodovini je nudila prostor različnim dejavnostim. V njej so našla dom številna gospodinjstva, ki so kot podnajemniki živeli v zgornjih prostorih. V pritličju so potekale debate za šankom, poskrbeli pa so tudi za številna lačna usta gostov, ki so vstopili v kolodvorsko restavracijo. Avgusta 1944 so stavbo zasedli domobranci, v njej uredili svoje prostore (kuhinja, skladišče orožja in municije, soba, kjer so bile zaprte ženske, uradniški prostori), v kleteh pa naredili zapore za partizane. Po nekaterih podatkih naj bi v tistem času bilo na tem naslovu nastanjenih kar 200 ljudi. Maja 1945 so se interesne skupine zamenjale, saj so prostore prevzeli partizani in v kleti zaprli domobrance. Po vojni so se v stavbi nastanili zobozdravniki in splošna ambulanta, saj je v tistem času v Domžalah primanjkovalo tovrstnih prostorov. Od leta 1955 do danes se je izmenjalo še precej najemnikov, od knjižnice, odvetnikov, notarjev, gospodinjstev, računovodskih delo do študentskega kluba in študentskega servisa.

 

Kolodvorska 8 2008

Z novim lastnikom in prenovo (ŠS d.o.o.) je zavel svež veter. V začetku leta 2008 se je začela temeljita obnova celotne, precej dotrajane stavbe. Najprej so se lotili strehe in oken, ogrevanja in vseh komunalnih vodov, sanacije temeljev in hidroizolacije, sledila je ureditev kletnih prostorov, ki jih je že precej načela vlaga, na koncu je na vrsto prišla še okolica. Intenzivnost obnovitvenih del je trajala vse do 1. decembra 2008, ko je bila hiša s selitvijo poslovalnice e-Študentskega Servisa, pripravljena tudi za otvoritev. V pritličnih prostorih sedaj obiskovalci najdejo poslovalnico e-Študentskega Servisa in Študentski klub Domžale. e-Študentski Servis še naprej nudi kakovostno storitev posredovanja študentskih del, ki jih študenti oz. dijaki v novi poslovalnici lahko najdejo tudi preko interneta. Podjetja lahko naročijo pomoč pri njihovem delu, študenti in dijaki pa kupijo tudi ugodne smučarske vozovnice, vstopnice za kino oz. koristijo kakšno izmed številnih ugodnosti, ki jim jih nudi e-Študentski Servis. Študentski klub Domžale ima v svojih prostorih sodobno opremljeno informacijsko sobo, kjer je članom omogočen dostop do svetovnega spleta, možnost cenejšega fotokopiranja, koriščenje raznih popustov in ugodnosti, obiskovanje praktičnih tečajev po ugodnih cenah, izposoje filmov in vodičev Lonely Planet…. V zgornjih prostorih pa so upravni prostori e-Študentskega Servisa.

Kolodvorska 8 2009

Z obnovo stavbe na Kolodvorski 8 so Domžale dobile še eno stavbo, ki jim je lahko v ponos. Ob zaključku prenove se želijo na e-Študentskem Servisu zahvaliti vsem njihovim članom (dijakom in študentom), obrtnikom in podjetnikom, ter drugim zainteresiranim javnostim, ki so jim pomagale in jih od leta 1995 podpirale na njihovi poti. S 25 poslovalnicami in preko 100.000 aktivnimi člani je e-Študentski Servis, ki ima v svoji panogi 55% tržni delež danes največji slovenski študentski servis.

Iz tiskane izdaje časopisa Domžalsko-kamniške NOV!CE 1 2009

Kolodvorska 8 2019

… in danes.

_________________________________________________________________

Fotografiji iz arhiva 2004.

 

Oglasno sporočilo