Aktivnosti Občinskega štaba Civilne zaščite Kamnik v soboto, 4. aprila

0
678

Preventivna akcija o zadrževanju na ciljih priljubljenih izletniških točkah v občini Kamnik

Občanke in občane smo v preteklih dneh pozivali k omejitvi gibanja in zadrževanja na priljubljenih izletniških točkah v občini Kamnik, in sicer naj gredo na sprehod na manj obljudene poti, kjer se lahko pri morebitnem srečanju vzdržuje priporočena varnostna razdalja vsaj 1,5 metra; naj se izogibajo nepotrebnim nevarnostim in adrenalinskim športnim aktivnostim; naj se izogibajo obiskovanju in predvsem zadrževanju na cilju priljubljenih izletniških točkah, kot so Stari grad, Špica, Sveti Primož nad Kamnikom, Gora na Svetem Miklavžu, Mali grad, območje izvira Kamniške Bistrice in območje zunanjega Muzeja Zaprice.

Tekom današnjega dne smo s strani redarske službe Občine Kamnik, občinske inšpektorice in ob pomoči Društva GRS Kamnik preventivno opozarjali obiskovalce na primerno razdaljo in ostala priporočila, predvsem pa na to, da se na ciljih priljubljenih kamniških izletniških točk ne zadržujejo v večjih skupinah. Tudi Policijska postaja Kamnik je izvajala poostren nadzor, in sicer v skladu s svojimi pristojnostmi.

Na začetke poti priljubljenih turističnih točk smo namestili 20 opozorilnih tabel, ki nakazujejo na ustrezne ukrepe. Nameščeni so bili tudi zaščitni trakovi na klopeh na Špici in pri igralih na Starem gradu nad Kamnikom.

Akcija je bila med občankami in občani dobro sprejeta, predvsem pa smo zaznali, da so se v veliki večini obnašali odgovorno in se niso družili v večjih skupinah. Pri tem naj poudarimo, da sprehodi v naravo vsekakor niso prepovedani, a je potrebna vendarle previdnost. Vsakršno zbiranje na zaključkih poti pa odsvetujemo. 

Ob tej priložnosti si je župan skupaj s poveljnikom Občinskega štaba Civilne zaščite ogledal delovanje vseh ekip in preveril stanje na terenu. Z nadzori bomo nadaljevali tudi jutri.

Dekontaminacija

Nadaljevali smo z dekontaminacijo zasebnih in javnih površin, dela je opravljalo pogodbeno podjetje Občinskega štaba Civilne zaščite Komunalno podjetje Kamnik, d. o. o.

Prostovoljci

Za tiste, ki si ne morejo priskrbeti sami nujnih življenjskih potrebščin (hrana, zdravila in podobno) smo v času epidemije na Občini Kamnik na voljo na telefonski številki 051/374-207 (Katja Vegel). Na telefon lahko pokličete med ponedeljkom in nedeljo med 9. in 21. uro.

Danes je en prostovoljec dvema občanoma pripeljal topli obrok na dom, eni osebi smo na dom dostavili živila iz trgovine.

Preventivni ukrepi

Za okužbo z virusom SARS-CoV-2 velja enaka preventiva kot pri drugih nalezljivih bolezni, ki povzročajo okužbe dihal. Kot navaja Nacionalni inštitut za javno zdravje, je pri preprečevanju okužbe z virusom SARS-CoV-2 tako kot pri drugih nalezljivih boleznih, ki povzročajo okužbe dihal, priporočljivo upoštevati naslednje vsakodnevne preventivne ukrepe:

  • izogibamo se tesnim stikom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni,
  • ne dotikamo se oči, nosu in ust,
  • v primeru, da zbolimo, ostanemo doma,
  • upoštevamo pravila higiene kašlja,
  • redno si umivamo roke z milom in vodo,
  • v primeru, da voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo za roke,
  • v času povečanega pojavljanja okužb dihal se izogibamo zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko število ljudi,
  • poskrbimo za redno zračenje zaprtih prostorov.

V primeru poslabšanja stanja (težko dihanje, pojav apatičnosti in zmedenosti ipd.), se preko telefona posvetujte z vašim osebnim zdravnikom glede nadaljnjih ukrepov.

Vsa priporočila in navodila lahko spremljate na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje, in sicer na povezavi tukaj.

Video vsebina higiena kašlja in nasveti za umivanje rok je dostopna TUKAJ.

Oglasno sporočilo