Aktivnosti Občinskega štaba Civilne zaščite Kamnik v torek, 7. aprila

0
621

Priprava tržnega prostora na Tomšičevi ulici v Kamniku

Na tržnici Kamnik na Tomšičevi ulici se je pripravilo vse potrebno za to, da se dejavnost izvaja v skladu s priporočenimi navodili pristojnih institucij. Namestile so se opozorilne table z novim režimom nakupovanja.

Kamniška tržnica je danes namreč ponovno odpirla svoja vrata. Veljal bo nov režim nakupovanja, in sicer v skladu z obveznimi ukrepi in navodili pristojnih institucij za preprečevanje okužb v času epidemije COVID19. Celotno novico o odprtju kamniške tržnice si lahko ogledate TUKAJ.

Redarska služba Občine Kamnik je skrbela za red, prostovoljci so na vhodu pomagali pri usmerjanju kupcev in podajali navodila o ustreznem obnašanju (razkuževanje rok, uporaba zaščitni mask in rokavic).

Dekontaminacija

Pogodbeno podjetje Občinskega štaba Civilne zaščite Komunalno podjetje Kamnik, d. o. o. je opravljajo dekontaminacijo zasebnih površin.

Prostovoljci

Za tiste, ki si ne morejo priskrbeti sami nujnih življenjskih potrebščin (hrana, zdravila in podobno) smo v času epidemije na Občini Kamnik na voljo na telefonski številki 051/374-207 (Katja Vegel). Na telefon lahko pokličete med ponedeljkom in nedeljo med 9. in 21. uro.

Danes je en prostovoljec dvema občanoma pripeljal topli obrok na dom, eni osebi smo na dom dostavili živila iz trgovine in zdravila iz lekarne, dva nudita administrativno pomoč v Zdravstvenem domu dr. Julija Polca Kamnik, dve prostovoljki pa sta nudili pomoč na kamniški tržnici.

Preventivni ukrepi

Za okužbo z virusom SARS-CoV-2 velja enaka preventiva kot pri drugih nalezljivih bolezni, ki povzročajo okužbe dihal. Kot navaja Nacionalni inštitut za javno zdravje, je pri preprečevanju okužbe z virusom SARS-CoV-2 tako kot pri drugih nalezljivih boleznih, ki povzročajo okužbe dihal, priporočljivo upoštevati naslednje vsakodnevne preventivne ukrepe:

  • izogibamo se tesnim stikom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni,
  • ne dotikamo se oči, nosu in ust,
  • v primeru, da zbolimo, ostanemo doma,
  • upoštevamo pravila higiene kašlja,
  • redno si umivamo roke z milom in vodo,
  • v primeru, da voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo za roke,
  • v času povečanega pojavljanja okužb dihal se izogibamo zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko število ljudi,
  • poskrbimo za redno zračenje zaprtih prostorov.

V primeru poslabšanja stanja (težko dihanje, pojav apatičnosti in zmedenosti ipd.), se preko telefona posvetujte z vašim osebnim zdravnikom glede nadaljnjih ukrepov.

Vsa priporočila in navodila lahko spremljate na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje, in sicer na povezavi tukaj.

Video vsebina higiena kašlja in nasveti za umivanje rok je dostopna TUKAJ.

Oglasno sporočilo