Pregrešno drage ulične svetilke na prenovljeni Kolodvorski ulici

0
1135

Na naš naslov se je obrnil Domžalčan, ki ga zanima, če se za osvetljevanje Kolodvorske ulice uporablja led luči na solarno napajanje, glede na že obstoječo, solarno avtobusno postajo. Zanima ga tudi dobavitelj in cena posamezne luči. Postavljenih je 8 luči.
Osvetljevanje prenovljenega dela Kolodvorske ceste je neodvisno od obstoječega osvetljevanja na solarni avtobusni postaji Domžale. Napajanje se bo izvršilo iz električnega omrežja javne razsvetljave.
Svetilke in njihova postavitev so bile izbrane s strani arhitekta. Za osvetlitev poti za pešce so bile uporabljene kandelaberske zunanje svetilke LED (enakovredno kot Zumtobel group BE 84126) 44W LED, skupaj s kandelabrom. Cena posamezne luči je tržna. Po projektantskem predračunu je vrednost cca. 3.000 €/svetilko.
Urad župana Občine Domžale

Na ime dobavitelja svetilk še čakamo.

Iz Urada župana Občine Domžale so me prijazno napotili na Oddelek za investicije, kjer mi bo na voljo ime dobavitelja uličnih svetilk. Občane, ki jih zanima ta podatek, vabim, da se v našem uredništvu prijavijo za skupinski obisk z nami na omenjenem oddelku, kjer nas bodo, v že dogovorjenem terminu, seznanili z iskanim imenom.
Informacijsko pooblaščenko pa vseeno velja pobarati, če je ta način odgovora v skladu z zakonom.
Urednik

_______________________________________________________________________

Na spletu smo poiskali podatek o strošku (kandelaber, višine 5 m) svetlobnega modula z LED svetilko. Cena železnega profila je približno 2 EUR/kg, kar pri teži 40 kg znese 80 EUR. Stroko smo povprašali za ceno izdelave dveh servisnih izrezov, vidnih na fotografiji, in ceno ličarske obdelave. Ocena je okoli 200 EUR. Torej, če zaokrožimo navzgor, bi bila vrednost kandelabra cca 300 EUR. Cene modulov oz. LED svetilk se gibljejo od 50 do 500 EUR, zatorej bi realna, oziroma “poštena” cena znašala od 400 – 800 EUR za eno ulično svetilko. Zakaj jih je potrebno 8, je pa spet drugo vprašanje.
Draga podžupanja, se vam 3.000 EUR ne zdi veliko preveč za eno svetilko?!

______________________________________________________________________

Občino Moravče smo zaprosili za podatek, kolikšen je bil strošek postavitve solarnih svetilk javne razsvetljavo v Češnjicah pri Moravčah in kolikšna je cena posameznega kandelabra z LED svetilko.
Strošek izvedbe temelja za postavitev droga z ozemljitvijo kandelabra je bil 230 €, strošek kandelabra z led svetilko pa je bil 350 €. Zneska sta brez DDV. Skupaj z DDV-jem 707,60 EUR.
Da solarna svetilka opravlja svojo funkcijo, je potreben še solarni panel z vgrajenimi baterijami in vgrajenim visoko učinkovitim krmilnikom in napajalnikom, ki deluje do -20°C, v višini 950 EUR. Skupaj torej 1657,60 EUR.
Občina Moravče

Solarne svetilke ne rabijo napajanja iz električnega omrežja.
NOV!CE

Oglasno sporočilo