Pričeli smo s poskusnim delovanjem vozlišča P+R (parkiraj in se presedi) Kamnik–Graben

0
1532

Občanke in občane obveščamo, da smo pričeli s testno uporabo vozlišča P+R (parkiraj in se presedi), ki je zgrajeno v neposredni bližini železniškega postajališča Kamnik-Graben. Investicija P+R je bila izvedena s strani Občine Kamnik in bo sofinancirana s sredstvi Kohezijskega sklada ter s sredstvi Ministrstva za infrastrukturo. Nova pridobitev je še ena od mnogih investicij, usmerjenih v razvoj trajnostne mobilnosti v naši občini.

Na P+R Kamnik je omogočeno parkiranje za 45 osebnih vozil, od tega je 37 parkirnih mest namenjenih za osebna vozila, 4 parkirna mesta pa so namenjena invalidom. Na parkirišču sta postavljeni tudi dve polnilni postaji, ki omogočata istočasno polnjenje 4 električnih vozil zato so štiri parkirna mesta rezervirana za ta namen. Pomembna pridobitev pa je avtomat za prodajo vozovnic, na katerem lahko kupimo vozovnice za javni potniški promet. Poskrbljeno je tudi za parkiranje koles, saj na 10 stojalih za kolesa lahko uporabniki parkirajo 20 koles.

Brezplačno parkiranje na vozlišču je možno vsak dan, od ponedeljka do petka, od 6. do 18. ure, in sicer izključno za uporabnike, ki svoje dnevno migracijsko potovanje po parkiranju osebnega vozila ali kolesa nadaljujejo z uporabo javnega potniškega prometa.

Po 18. uri parkiranje na uporabnike javnega potniškega prometa ni več omejeno, temveč je namenjeno vsem ostalim uporabnikom do naslednjega dne do 6. ure. Pogoj za upravičeno uporabo vozlišča P+R je veljavna dnevna ali več dnevna vozovnica Slovenskih železnic ali integriranega javnega potniškega prometa za območje med lokacijo P+R in urbanim središčem na dan parkiranja vozila. Uporabniki lahko na avtomatu kupijo vozovnice za javni potniški promet, tisti, ki pa že imajo veljavno terminsko vozovnico javnega potniškega prometa pa lahko z validacijo te vozovnice brezplačno parkirajo.

V nadaljevanju navajamo način uporabe vozlišča P+R Kamnik Graben:

  1. Uporabnik z avtomobilom zapelje skozi vhod parkirišča in vozilo parkira na prosto parkirno mesto.
  2. Uporabnik pristopi k samostojnemu avtomatiziranemu prodajnemu mestu za prodajo vozovnic in kupi dnevno vozovnico za JPP za potovanje od železniške postaje (npr. Kamnik Graben v smeri urbanega središča, npr. Ljubljana). Na avtomatu se poleg izdaje vozovnice v nadaljevanju izpiše tudi parkirni listek, ki omogoča parkiranje na P+R Kamnik-Graben. Parkirni listek morajo uporabniki namestiti na vidno mesto na armaturo parkiranega vozila, saj gre za dokazilo o vstopu na vozlišče P+R Kamnik Graben in o aktivaciji parkiranja. 
  3. Če je uporabnik parkirišča že uporabnik terminske povratne vozovnice Slovenskih železnic ali razpolaga z drugo vrsto povratne vozovnice za železniški prevoz, vključno z vozovnico IJPP, ki je naložena na brezstični kartici, le-to približa k vidno označenemu mestu za branje vozovnice na avtomatu  ter v nadaljevanju izpiše parkirni listek, ki je v tem primeru dokazilo o evidentiranju vstopa na vozlišče P+R Kamnik- Graben in o aktivaciji parkiranja za določen dan.
  4. Na vozlišču P+R Kamnik-Graben lahko uporabniki polnijo tudi svoje električno vozilo na dveh polnilnih postajah za polnjenje električnih vozil, ki omogočata hkratno polnjenje štirih električnih vozil. V skladu z načinom uporabe vozlišča P+R je uporaba polnilnih postaj namenjena za polnjenje vozil tistih uporabnikov, ki bodo za nadaljevanje svoje dnevne migracijske poti uporabljali javni potniški promet.
  5. Kontrolo pravilno in upravičeno parkiranih vozil izvaja redarska služba Občine Kamnik.

Navodila za uporabo avtomata za prodajo vozovnic si lahko ogledate TUKAJ, navodila za uporabo polnilnih postaj pa najdete na naslednji povezavi TUKAJ.

Vozlišče P+R Kamnik je izvedeno v skladu s Smernicami za vzpostavitev sistema P+R (parkiraj in presedi) in umeščanje vozlišč P+R v urbanih naseljih. Namen projekta je izboljšanje kakovosti zraka v našem mestu ter boljša povezanosti urbanih območij z njihovim zaledjem, zmanjšanje prometnih zastojev, izboljšanje kakovosti življenjskega prostora v urbanih območjih ter povečanje prometne varnosti. Ne nazadnje pa je pomembno tudi spodbujanje uporabe javnega potniškega prometa za potrebe dnevne mobilnosti za prevoz v urbana središča na delo in v šolo.

Vir: Občina Kamnik

Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here