Društvo Lipa Domžale pred novim šolskim letom vabi na dneve odprtih vrat

0
1435

Razpetost med službo in domom ter mnogo skrbi je za nami. Končno lahko počnemo tisto, za kar nismo imeli časa 35, 40 ali še več let« lahko preberete na spletni strani Univerze za tretje življenjsko obdobje Domžale – krajše in bolj poznano kot Društvo Lipa, kjer vas že od ustanovitve v letu 1997 vabijo, da z njimi pridobivate ali obnavljate različna znanja, se udeležujete kulturnih dogajanj in delavnic, v športno rekreativnih skupinah poskrbite za svoje fizične sposobnosti, v zanimivih strokovno vodenih izletih pa si ogledate domače in tuje zanimivosti in znamenitosti. Epidemija je letos sicer malce spremenila življenje in delo društva, ni pa spremenila študentov in študentk univerze, ki so jo pridno, tudi na daljavo, obiskovali do konca preteklega šolskega leta, kar nekaj študijskih programov, posebej s področja kulture, pa ste lahko spremljali tudi med počitnicami.
Vodstvo Univerze za tretje življenjsko obdobje, si je med počitnicami prizadevalo, da bi oblike študija še obogatilo in pri tem upoštevalo interese slušateljev. Tako so prisluhnili številnim pobudam, povezanim s konkretnimi aktivnosti in se boste vsi, ki imate svoj vrtiček in bi radi pridelali še več zelenjave, vpisali v razred

NA ZELENJAVNEM VRTU, ki ga bo izvajala Barbara Podlogar, dipl. ing. agronomije, ki vas bo v predavanjih spoznavala z značilnostmi naravnega vrtnarjenja. Pogovarjali se boste, kako pripraviti gredice brez prekopavanja, kdaj in s čim gnojiti, zakaj je potrebno kolobariti, kdaj zalivati in kako pravilno uporabiti zastirko. Govorili boste tudi o semenu in kako ga lahko sami pridelate, naučili pa se boste tudi pridelati svoje zelenjavne sadike. Seveda boste delo na vrtu spremljali po mesecih, dovolj časa in priložnosti pa bo tudi za potešitev vaše radovednosti in konkretna vprašanja.

Novost je tudi delavnica MOZAIKA, neke vrste meditacija, ki navdaja z željo po stalnem ustvarjanju. Spoznavali boste zgodovino in zakonitosti mozaika, različne tehnike in materiale iz katerih je možno ustvariti mozaik, najbolj pa vas bo zanesljivo navdušila vaša ustvarjalnost pri izdelavi mozaika, ko boste košček za koščkom, tessero za tessero, ustvarili sami svoj mozaik, ki bo postal lep stenski okras. Zagotovljena bodo vsa potrebna orodja in materiali, ki so potrebni za izdelavo mozaikov. Za vašo lažjo odločitev za vpis v omenjeno delavnico, si lahko v okviru DNEVOV ODPRTIH VRAT ogledate mozaike, ki so nastajali v delavnicah mentorja tega študijskega programa ustvarjalca Aljaža Vidrajza.

Naslednji nov študijski program je RESTAVRATORSTVO, za katerega najbrž že veste, da je postopek, s katerim se nekaj prenovi ali preuredi, navadno so to stare ali poškodovane umetnine. Namen novega študijskega programa je, da ob novih strokovnih znanjih s tega področja osvojite predvsem konkretne postopke za obnovo in ohranjanje umetnin, hkrati pa se boste naučili tudi preventivno zaščititi umetnine, jih konzervirati in tako upočasniti ali ustaviti njihovo propadanje.

Vse, kar še niste vedeli o dosedanjih študijskih programih, novih urnikih in vsem ostalem, kar vas bo zanimalo, boste izvedeli na dnevih odprtih vrat, ki bodo:

21., 22. ter 23. septembra 2020 med 9. in 12. uro

v prostorih Univerze za tretje življenjsko obdobje Domžale – Društva Lipa Domžale, Ljubljanska cesta 58, ko si boste lahko ogledali tudi razstavo izdelkov posameznih študijskih krožkov ter predstavitve novih študijskih programov, sedanji in bodoči študentje pa se boste lahko pogovorili s predavatelji o vsem, kar vas bo zanimalo. Dobrodošli!

Marjan Ravnikar, predsednik društva Lipa

Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here