Uživanje zelenjave in sadja ima varovalen učinek na zdravje

156

Pri Kašnikovih v Vrbi pri Prevojah že več kot  desetletje pridelujejo jabolka na ekološki način in  prav te dni so začeli obirati in prodajati prve plodove. Z letošnjim pridelkom so  zadovoljni, glede na to, da jim je narava najprej v aprilu grozila s pozebo, poleti pa s točo. Kljub protitočni mreži, ki varuje sadovnjak, je namreč pošteno oklestila obrobje nasada. Vsa opravila  v sadovnjaku postorijo sami, le pri obiranju jim priskočijo na pomoč sorodniki in prijatelji. Ekološka pridelava zahteva veliko ročnega dela, da je jeseni sadje kakovostno in lepega videza. Iz jabolk slabše kvalitete naredijo jabolčni kis in sok vse skupaj pa tržijo doma v Vrbi. Oskrbujejo  tudi bližnje šole in vrtce. Prva, zgodnejša sorta Merkur je že deloma obrana in na voljo. Jabolko je prijetnega malce bolj sladka a njegovo uživanje prav poživi.  Proti koncu septembra bo na voljo še Opal in njihova paradna in prevladujoča sorta Topaz. Da bo letošnja jesen bolj sladka, barvita in predvsem zdrava, se odpravite v Vrbo 16. pri Lukovici in si preskrbite za ozimnico okusna ekološko pridelana jabolka. Ne pozabite v svojo prehrano vključiti lokalno pridelano in svežo zelenjavo ter sadje kajti zelenjava in sadje sta bogat vir vitaminov, mineralov, prehranskih vlaknin in mnogih drugih zaščitnih snovi. Saj veste… eno jabolko na dan, odžene zdravnika stran!

djd

 

Oglasno sporočilo