Častni občan Alojz Stražar

0
990

Domžalski občinski svetniki so na 14. redni seji Občinskega sveta Občine Domžale, ki je potekala v telovadnici Podružnične osnovne šole Ihan sprejeli tudi Sklep o podelitvi priznanj Občine Domžale v letu 2021. Dobili smo novega častnega občana, Alojza Stražarja. Poleg imenovanja novega častnega občana, bodo za leto 2021 podeljene še zlata plaketa, dve srebrni plaketi, tri bronasti plaketi in pet nagrad Občine Domžale.

Alojz Stražar se je rodil 1. julija 1944 v Škocjanu in je najmlajši v družini devetih otrok. Ljubiteljsko se je s kulturo pričel ukvarjati že v rani mladosti, saj je v svoji prvi gledališki predstavi nastopil že leta 1959, nekaj let za tem pa se je spoznal tudi z režiserskim delom, ki ga odlično opravlja tudi danes. Izhaja iz gledališča pod kozolcem, kjer se je razvilo današnje poletno gledališče.

Obrazložitev:

Med kulturniki in tudi ostalimi občani je zagotovo eden izmed najbolj prepoznavnih ravno on. Svoje življenje je popolnoma posvetil kulturi in kot eden izmed najpomembnejših členov in članov Kulturnega društva Miran Jarc Škocjan s požrtvovalnim delom deloval kot režiser, organizator, kulturni delavec in še in še. S svojim delom je pustil velik pečat tako na območju Domžal, kot tudi celotne Slovenije. V veliko pomoč pri delu pa so mu bili tudi bratje in vrste generacij društva. V kulturne dejavnosti izjemno rad vpeljuje tudi mlade in s tem prispeva k širjenju kulture in bogatejšemu kulturnemu življenju. V KS Vir je bil večkrat tudi član Sveta KS in tudi tam opravljal pomembno delo.

Poletno gledališče je njegov drugi dom že vse od leta 1963 dalje. Je Lojzetov organizacijski in tehnični dosežek. Kulturno društvo se je v začetku svojega obstoja srečevalo s kar nekaj organizacijskimi in finančnimi napori, a vendar jim je ob pomoči Občine Domžale uspelo zgraditi moderno pokrito poletno gledališče z vsemi spremljajočimi objekti.

Studenec je torej kraj, kjer se prepletajo kulturni, glasbeni, pevski, dramski dogodki, v zadnjih letih pa smo bili lahko priča tudi različnim razstavam in drugim domačim ustvarjalcem. Ne smemo pozabiti tudi na izjemno mednarodno prireditev Glasba treh dežel, ki je povezovala Slovenijo, Avstrijo in Italijo ter s tem zagotovo dvignila tudi ugled naše občine. Veliko je dogodkov in aktivnosti v katerih je bil Lojze vključen kot režiser in rade volje priskoči na pomoč tudi, ko drugi potrebujejo le zrele ideje in izkušnje. Lojze je človek, ki nikoli nikomur ne odreče pomoči. Vsako leto se v mesecu decembru veselimo tudi Miklavževanja, ki ga že več kot 25 let opravlja Kulturno društvo Miran Jarc Škocjan. Pretekli december je bil sicer drugačen, a nam je Lojze ponovno priskočil na pomoč in pripravil čudovito virtualno Miklavževanje.

Ne pozabimo pa tudi na to, da so vrhunec kulturnih dejavnosti Alojza Stražarja vsakoletne domače gledališče predstave, ki zelo nazorno kažejo kako močno in trdno je to društvo. G. Stražar je zagotovo srce in središče le teh, saj med seboj povezuje od 60 do 150 igralcev, pevcev, plesalcev, statistov, domačih igralcev in tudi igralcev iz sosednjih društev. Te predstave si ogleda med deset in petnajst tisoč gledalcev. V zadnjih letih pa so na odru stala tudi pomembna slovenska imena s področja igralstva in glasbe.

Vrsto je predstav, kjer se je g. Alojz Stražar podpisal kot režiser, več kot petdeset jih že šteje. vsaka narejena z velikim veseljem in dobro energijo, v gledalcih pušča prelepe vtise.

V zadnjih letih se je kulturno poletno dogajanje v organizaciji Kulturnega društva Miran Jarc Škocjan organiziralo v okvir poletnega kulturnega festivala, ki bogati ne samo kulturno ponudbo v Domžalah, marveč tudi širše. Na ta način glas naše občine seže izven slovenskih meja in za to smo seveda neizmerno hvaležni. Leta 2017 je izvedel kulturni poletni festival, ki je kot uvertura ponudil dva izjemna koncerta v cerkvi sv. Lenarta na Krtini, neverjeten uspeh pa je doživela tudi domača gledališka predstava Divji lovec. Na razprodanem odru pa se je takrat predstavila tudi ljubljanska opera. Izredno odmevna je tudi maša s kulturnim programom ob slovenskem kulturnem prazniku v škocjanski cerkvi, ki je namenjena pokojnim članom in članicam društva.

Dolga leta je g. Stražar opravljal tudi funkcijo predsednika in podpredsednika Zveze kulturnih organizacij Domžale, aktivno pa deloval tudi v Skladu za ljubiteljsko kulturno dejavnost, ne samo na območju občine, temveč tudi na državnem nivoju. S svojimi inovativnimi pobudami pomembno sooblikuje kulturno življenje v lokalni skupnosti in ob enem poudarja kvaliteto kulturnih društev v našem prostoru. Vedno se je zavedal pomena profesionalne institucije – Kulturnega doma Franca Bernika Domžale saj je tudi sam del njega. V svetu zavoda pomembno oblikuje vsebino dejavnosti uspešne profesionalne kulturne institucije.

Ne smemo pozabiti tudi na to, da se g. Stražar, kot predsednik in celotno Kulturno društvo Miran Jarc Škocjan zelo aktivno vključujeta tudi v delo in življenje KS Krtina, kjer pomembno bogatijo življenje krajanov in krajank. Društvo sodeluje tudi pri različnih aktivnostih KS, združuje domačine, promovira KS in skrbi za ohranjanje kulturne dediščine ter urejenost poletnega gledališča in njegove okolice. G. Stražar je aktiven tudi znotraj KS Vir, dejaven je tudi v njihovem kulturnem društvu, pred nekaj leti pa je deloval tudi v KS Rova, ko so skupaj z domačini pripravili del gledališke igre Rokovnjači.

Glede na vse našteto lahko povzamemo, da bi bilo življenje na kulturnem področju v nekaj zadnjih desetletjih v naši občini in tudi širom Slovenije in izven naših meja brez gospoda Alojza Stražarja zagotovo manj bogato.

Predstave, katerih del je bil je seveda moč našteti, a vendar pa je nemogoče našteti vse tiste prostovoljne ure dela, ki jih je g. Stražar namenil društvu, kulturi, krajevni skupnosti in naši občini. Nemogoče je prešteti tudi vse posameznike, plesalce, glasbenike in vse ljubitelje kulture, ki so sodelovali pri njegovih številnih projektih in tako skupaj z njim tvorili celoto.

Resnično je ogromno stvari, ki bi jih še lahko izpostavili, saj je njegovo delo na področju razvoja kulture, kot že omenjeno enormno. Naj pa jih izpostavim še z nekaj pridevniki. G. Stražarju jih lahko dodamo kar nekaj. Iz njega seva posebna požrtvovalnost, strokovnost, vztrajnost, pozitivna energija, dobra volja…Je človek, ki verjame, da je vse mogoče, človek, ki verjame, da se lahko s sodelovanjem in prijateljstvom naredi vse in še več. Je velikanski prispevek k kulturnemu življenju, k razvoju kulture in širjenju le te. G. Stražar je prav zaradi omenjenih lastnosti že prejel precej nagrad, a vendar si zanesljivo, za to izjemno delo, ki ga opravlja zasluži še enega, naziv častnega občana.

Občina Domžale, Urad župana

Oglasno sporočilo