Odprtje razstave črno-belih fotografij Mimonoše avtorja Dušana Letnarja

0
378

V avli Občine Kamnik je bilo včeraj popoldne odprtje fotografske razstave z naslovom Mimonoše. Posvečena je bila 50. obletnici Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine. Dogodka se je udeležil tudi župan Matej Slapar.

Predsednik Fotokluba Kamnik Aleš Senožetnik je predstavil avtorja razstave in njegovo delo. Župan Matej Slapar pa je med drugim tudi čestital Dušanu Letnarju, ker s svojim delom ohranja kulturno dediščino in z razstavo poživlja stene občinske stavbe. V zahvalo mu je pokllonil Kamniški zbornik. Fotograf Dušan Letnar pa je spregovoril o tem, kako je razstava nastajala in kako drugačna je analogna fotografija.

Serijo črno – belih fotografij je posnel leta 2018, ko smo v Kamniku zadnjič spremljali mimohod narodnih noš. Lani je bila namreč prireditev odpovedana zaradi epidemioloških razmer, lepo poprej pa zaradi slabega vremena. V svoj objektiv mu je uspelo ujeti trenutke brezskrbnosti, radosti in ponosa, saj so ga čustva udeležencev zanimala bolj kot dokumentiranje oblačil. Na vabilu na razstavo smo lahko prebrali med drugim tudi naslednje vrstice: »Nekateri udeleženci so fotografa nasmejani opazili, drugi so v mimohodu ostali zvesti prikazu noše, tretji so v dinamični akciji ali z gesto pozdravili prijatelje. Fotografiral je z iste pozicije, s 50-mm objektivom, ki najbolj približa fotoaparat človeškemu pogledu. Vzpostavil je tisto distanco, ki na fotografijah ohranja avtentičnost trenutka, v likovnem pomenu pa vzpostavlja prepričljivo avtorsko poetiko

Na Občini Kamnik smo hvaležni Dušanu Letnarju, ker ostaja zvest zapisovalec kamniškega vsakdana in mu želimo veliko uspehov na področju fotografije pa tudi sicer v življenju.

Fotografije: Klemen Brumec

 

 

Oglasno sporočilo