Hribarjevo popoldne

0
1407

Pod pokroviteljstvom Občine Cerklje, je KD Folklora Cerklje v sodelovanju z KD Ivan Hribar iz Trzina, v torek 28. septembra, v spomin na 170 letnico rojstva in 8.0 letnico smrti Ivana Hribarja, pripravilo dogodek Hribarjevo popoldne.

Kako zelo je bil Hribar pomemben za Trzin, Cerklje, za Ljubljano in za celotno Slovenijo, smo lahko slišali v zgodbah na prireditvi, ki se je kot prva javna prireditev odvila na dvorišču Hribarjeve vile v Cerkljah. Občina Cerklje je namreč letos hišo odkupila od Gorenjske banke in bo tako v prihodnje verjetno večkrat kraj kulturnega dogajanja. Hribar je namreč leta 1885 kupil pogorišče Ukeževe hiše, na naslovu Cerklje 12 in tako postal posestnik v kraju. Po načrtih ing. arhitekture Jana Vladimirja Hraskega je hišo obnovil in tudi povečal. Tu je s svojo družino preživljal vse proste trenutke in tu so ga obiskovali mnogi znani Slovenci: Simon Gregorčič, Anton Aškerc, Janez Trdina, Fran Govekar, slikarja Matija Jama in Matej Sternen in  tudi Jože Plečnik. Hribar je svoje spomine na razgibano življenje opisal v štirih knjigah z naslovom Moji spomini. In prav odlomki iz teh so bili rdeča nit kulturnega programa.

Najprej je vse navzoče in nastopajoče nagovorila predsednica KD Ivan Hribar Trzin. V prvem delu programa so članice recitatorske skupine KD Ivana Hribarja prebirale zgodbe iz Hribarjeve mladosti, kot jih je sam zapisal. Vse skupaj pa so članice ŽePZ Trzinke, pod vodstvom zborovodje Primoža Leskovca, povezale s pesmimi. Drugi del programa, ki ga je spretno vodila predsednica KD Folklora Cerklje Irena Naglič, pa so oblikovale kar tri sekcije KD Folklora Cerklje in sicer folklorna skupina, godčevska skupina Cerkljanski gavnarji  in pevci ljudskih pesmi Klasje. Na koncu sta si predsednici obeh društev izmenjali še nekaj spodbudnih besed in si v zahvalo za povabilo in sodelovanje izmenjali simbolični darili. Iz Trzina se je prireditve udeležilo kar precej obiskovalcev (nekateri so vse skupaj združili s kolesarskim izletom), pa tudi domačini, med njimi tudi cerkljanski župan Peter Čebulj, ki so se prijazno odzvali povabilu na kulturni dogodek. V pestrem programu so prav gotovo izvedeli še kaj novega o pomembnem človeku in velikem domoljubu Ivanu Hribarju. Prihodnje leto pa se bo, tako so si obljubili, Hribarjevo popoldne zgodilo v njegovem rojstnem kraju Trzinu.

djd

 

Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here