Preventivna akcija Bodi zvezda – ne meči petard!

0
1017

Nekaj let se na vseh področjih dela in življenja, soočamo z vrsto omejitev. Slovenska policija s svojim projektom Bodi zvezda, ne meči petard!, strmi k preprečevanju uporabe pirotehnike in ozaveščanju, predvsem mlajše populacije, o nevarnostih uporabe teh izdelkov. Zlasti se je potrebno zavedati, da nepremišljena, neprevidna in objestna uporaba pirotehničnih izdelkov pogosto povzroči telesne poškodbe kot ko opekline, raztrganine rok, poškodbe oči, itd, hkrati pa se moti živali, onesnažuje okolje in povzroča stres pri starejših osebah in dojenčkih.

Če pa jih že morate uporabljati, potem pa upoštevajte sledeča pravila:

  • kupci in uporabniki pirotehničnih izdelkov naj jih, če se jim nikakor ne morejo odreči, kupujejo le v trgovinah, ki imajo za prodajo teh izdelkov dovoljenje ministrstva za notranje zadeve.
  • Ob nakupu preverite, če so na izdelku navodila za uporabo, ki morajo biti napisana v slovenskem jeziku in obvezno priložena vsem pirotehničnim izdelkom.
  • Pred uporabo izdelkov preberite navodila in jih tudi upoštevajte.
  • Lahko se zgodi, da se pirotehnični izdelek ne “obnaša” tako, kot zagotavljajo navodila.
  • Posebej opozarjamo na ugotovitve doma in iz tujine, da se na črnem trgu prodajajo pirotehnični izdelki, ki niso kakovostno preverjeni in so ob uporabi zelo nevarni!

Samo pod nadzorom!

Pirotehnične izdelke, ki jih mladoletniki lahko uporabljajo, naj uporabljajo le pod nadzorom staršev ali skrbnikov.

Z nepravilno uporabo pirotehničnih izdelkov se lahko hudo telesno poškodujemo in tudi zanetimo požar. Ali je zadovoljstvo pri uporabi pirotehničnih izdelkov vredno teh posledic?

Vir: spletna stran Policije, Damir Jukan, Policijska postaja Kamnik        

 

Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here