Teo Herbstritt tudi v mladinski kategoriji med najboljšimi smučarskimi skakalci

0
430

V »senci« nastopov naših najboljših smučarjev skakalcev in skakalk na Zimskih olimpijskih igrah v Pekingu 2022, v mlajših kategorijah poteka vrsta tekmovanj. Med nastopajočimi je tudi Teodor Igor Herbstritt iz Laz v Tuhinju. Sicer je večinoma v Kranju, kjer trenira v državnem panožnem centru, Akademiji za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo. Nastopa za SSK Ihan.

Teo Herbstritt je v kategorijah dečkov dosegel štiri naslove državnega prvaka. Nazadnje v kategoriji dečkov do 16 let. V letošnji sezoni nastopa med mladinci do 18 let.
Teodor Igor Herbstritt je po štirih naslovih državnega prvaka v smučarskih skokih v kategoriji dečkov, v letošnji sezoni začel nastopati v konkurenci mladincev. Najpomembnejše tekmovanje, državno prvenstvo, je bilo izvedeno 1. februarja 2022 pod okriljem Smučarske zveze Slovenije. Organizacijo prvenstva je izvedel SK Triglav Kranj, tekma pa je potekala na skakalnici z naslednjimi tehničnimi podatki: HS 109 m, K 100 m, točke za meter 1,8 T/m, točke na meter naleta 7.00 T/m.
Mladinski državni prvak je postal Ekart Taj, SSK Mengeš 237,1 točke, skoka 101 m, 103,5 m. Drugi je bil Faletič Enej, SSK Velenje, 227 točk, 98 m, 102 m. Tretje mesto je osvojil Teo Herbstritt, SSK Sam Ihan, 223,4 točke, 101 m, 97 m. Na tekmi je nastopilo 51 tekmovalcev iz 12 klubov.

Teo je v zadnjem obdobju osvojil štiri naslove in bil najboljši med dečki, tako na državnih prvenstvih kot tudi v poletnem pokalu Cocta. Prehod v višjo, mladinsko kategorijo, prinaša tudi večjo konkurenco, kar je za razvoj športnika z jasno vizijo biti med najboljšimi, samo potrebno in koristno. Nastopa tudi v pokalu Argeta, to so tekmovanje v mladinski konkurenci na državni ravni. Tekme  potekajo med letom in imajo končni seštevek. Na teh tekmah je že zmagal in bil v ospredju.

Seveda je trenutno za večje domače in mednarodne uspehe še premlad, čeprav je že nastopal na tekmah Alpskega pokala, FIS cupa in tudi na članskem državnem prvenstvu, torej v konkurenci naših najboljših skakalcev. Bil je 25. Za primerjavo naj navedemo, da je bil Domen Prevc 11, Tilen Bartol 19. kar kaže na kvaliteto skokov v Sloveniji.
Letos je Teo tudi grdo padel, na srečo brez večjih posledic. Pravi, da je to za skoke normalno. Svoj napredek vidi v trden delu, ima pa »rezerve«, predvsem v tehniki in opremi. Ključno in najpomembneje je, da ima bistvene vrline za uspeh: trdno voljo, energijo, talent, odnos do treningov, jasne cilje, pogum in veselje. Njegova prednost je tudi, da nikoli ni imel problemov z odvečno težo, kar mnogim povzroča probleme. Trenutno ima rekord 143 m, že pravi mali polet. Med tednom večinoma živi v Kranju, kjer redno dnevno trenira in obiskuje frizersko šolo v Kranju.
Živi praktično za skoke in šolo. Za uspehe je hvaležen staršema ter trenerjema Gorazdu Bertonclju in  Davidu Krapežu. Še enkrat več se izkazuje, da v Kamniku ne manjka talentov za smučarske skoke. Na to smo lahko ponosni. Po Roku Benkoviču, Matjažu Kladniku in Matjažu Pungertarju imamo zopet mladega talenta, ki veliko obeta. Teo srečno in veliko uspehov.

Besedilo: Jože Arko
Fotografije: Maja Herbstritt, Jože Arko

 

Oglasno sporočilo