Odprtje razstave Od Maistra do osamosvojitve

0
194

Včeraj, v petek, 25. marca 2022, se je v Vojnem muzeju Kamnik pod Avtobusno postajo Kamnik odvijalo odprtje razstave Od Maistra do osamosvojitve, ki ji je v imenu Občine Kamnik prisostvoval podžupan Bogdan Pogačar skupaj s predsednikom Kulturno-zgodovinskega društva Triglav Jernejem Brajerjem in predstavnikom  Območnim združenjem veteranov vojne za Slovenijo Kamnik – Komenda Demitrijem Perčičem.

Kulturno-zgodovinsko društvo Triglav je bilo ustanovljeno leta 2007 kot prostovoljna organizacija, ki združuje vse tiste, ki jih zanima vojaška zgodovina in ki se želijo aktivno vključevati v ponazoritve različnih zgodovinskih dogodkov in bitk.

Leta 2016 so pripravili prvo razstavo v okviru društva, razstavo o uniformah in orožju med drugo svetovno vojno, s poudarkom na vojskah ki so bile prisotne na našem ozemlju, letos pa so, v sodelovanju z Območnim združenjem veteranov vojne za Slovenijo Kamnik – Komenda, v vojaškem muzeju pod Avtobusno postajo Kamnik v okviru praznovanja praznika Občine Kamnik pripravili razstavo z naslovom Od Maistra do osamosvojitve. Slednja prikazuje uniforme in osebno oborožitev tega obdobja, del razstave pa je namenjen tudi nekdanji Kemijski industriji Kamnik. 

Ob tej priložnosti je zbrane po bogati zbirki razstave od prve svetovne vojne do osamosvojitve popeljal predsednik Kulturno-zgodovinskega društva Triglav Jernej Brajer, ki je izrazil željo, da bi si razstavo ogledalo čim več obiskovalcev in bi se kamniški muzej povezali med seboj ter bi tudi v učni načrt šolskih sistemov vključili oglede takšnih razstav. Poudaril je še, da se je od prve razstave zbirka dopolnila in predstavlja preko 1000 eksponatov, da pa je velik del zbirke namenjen predvsem osamosvojitveni vojni.

Podžupan Bogdan Pogačar pa je v imenu Občine Kamnik razstavo podprl z naslednjo mislijo: »Hvala, ker gradite muzej, da bodo tudi naši zanamci vedeli, kako pomembno je imeti pogumne ljudi, ki znajo v pravem času stopiti skupaj, zanjo rokovati z orožjem in ohraniti narodno identiteto, kulturo in jezik. Tudi Kamnik je imel, od generala Maistra dalje, kar pomembne vojake. Pri tem ne smemo pozabiti na Edvarda Peperka, ki je dal svoje življenje v osamosvojitveni vojni in če pogledamo širom občine Kamnik tudi pomembne osebnosti narodnoosvobodilnega boja. Na našem območju so bili vedno pogumni ljudje, ki so se postavili na pravo stran zgodovine in so se borili za narod, jezik in obstoj slovenstva. Hvaležen sem vam, da boste spomin na polpretekle dogodke prenašali na mlajše generacije. Zgodovino za naš obstoj in kako smo obstali, je treba prenašati naprej. Narod brez korenin ne more imeti plodov, brez preteklosti pa ni prihodnosti. Upam, da boste imeli čim več obiska tudi šolarjev, ki bodo spoznali našo zgodovino.«

Razstava bo odprta do 4. aprila 2022, vsak dan od 16. do 19. ure, za organizirane skupine pa se je treba prijaviti na telefon 041/510-369.

Občina Kamnik

Oglasno sporočilo