Vzcvetel je regrat, samohvale in plakati

0
1015

Vse do tega predvolilnega časa se nismo zavedali, koliko odličnih, iskrenih, poštenih in pametnih  ljudi imamo, ki so se pripravljeni za naše dobro in za svetlo prihodnost žrtvovati na oltarju domovine. Prav ganljivo, da doslej nismo opazili te silne količine poštenja, vere in energije, res smo en  glup narod, kot je enkrat rekel en poslanec.

Ob cestah je več plakatov kot regrata, ki vam dopovedujejo, kdo vse gradi za vas, kdo vse je pošten za vas, kdo se lepše smeje za vas in kdo je najbolj šik. Če bi hoteli vse to natančno prebrati, bi se zaleteli za prvim ovinkom, vendar je namen žrtvujočih se naših sodržavljanov tako plemenit, da o čem takem ne bomo razmišljali. Tudi nobene grde ne bomo rekli o ogromnih plakatnih mestih, ki kazijo pomladne travnike in njive, še manj bomo kritizirali na pol podrte hleve in kozolce, katerih edini namen, da še vztrajajo v pokončnem stanju je, da prispevajo k primerni obveščenosti ljudstva. Raje se bomo ozrli na trud, ki so ga vsi ti samooklicani dobrotniki vložili v svojo podobo: ure in ure razmišljanja, v kakšni pozi bodo bolj prepričljivi, s kakšnim nasmeškom najbolj očarajo, kakšen pogled jih dela najbolj pametne. Nekateri so se odločili, da prepričujejo z belimi srajčicami kot simbolom nedolžnosti, drugi so se skupinsko predstavili v ciklamno vijolični, ki je po nekaterih zlobnih trditvah tudi barva norosti, poseben problem pa imajo dame, ki morajo poleg vsega paziti še na primerno frizuro in make-up. Zato jih je bolj malo.

Znanec, ki tudi kandidira in se je zelo potrudil s svojo podobo, je bil silno ogorčen, ker so njegov lepi plakat na stojalu nesramni vandali zvrnili na njivo. Pa je kmet, ki ima njivo v bližini predlagal, da naj bi v prihodnje gospe in gospodje kandidati raje osebno delali reklamo na njivah; kaj pa je hudega, če bi vsak dan dve ali tri urice stali tam ob cesti in držali tablo z napisom, ne bi bilo onesnaževanja okolice, pa še ptiče bi obenem odganjali. Ampak če dobro premislimo, to ne gre v zloščenih čeveljcih, nedeljskih oblekah in sijočih nasmeškov.

Spoštovani kandidati, vsem želimo veliko sreče, nam navadnim državljanom pa še več! Ne smete se jeziti, če vaši pogumni transparenti končajo na blatnem travniku, to je še najmanj, na kar se boste morali navaditi, če boste po neki božji previdnosti slučajno izvoljeni; čaka vas polivanje gnojnice, brizganje umazanih laži in metanje polen pod noge. Zato so polomljena stojala, risanje brkov in pisanje dodatnih informacij o vas še najmanj, kar vas bo doletelo. Da vidimo, kako ste pogumni!

D. Šraj


Oglasno sporočilo