Že 35 let skupaj z roko v roki ŠD Krašnja in GP Trojane

0
954

Letošnji tek za krof , ki ga pripravlja ŠD Krašnja pod pokroviteljstvom GP Trojane ima dolgo tradicijo, a da prireditev ne bi bila samo tek, so mu vrli organizatorji pod vodstvom Marjana Štruklja, z leti dodajali še druge oblike rekreacije. Tako je bil  letos že omenjeni 35. tek za krof, 27. pohod za krof, 9. krofkov tek in 2. tek veterank in veteranov za krof.
Število tekačev in tekačic ni bilo takšno kot pred korono, a organizatorji upajo, da se bo stanje v prihodnjem letu izboljšalo. Tekmovalnosti mladih predšolskih in šolskih otrok ni videti konca in ker za tem stojijo tudi starši se za podmladek ni bati. Na prvem teku veteranov in veterank so prevladovali veterani, a tokrat se je tehnica obrnila na žensko stran in, če smo do sedaj vedeli, da ženske podpirajo tri vogale v hiši, zdaj vemo, da rešujejo tudi tekaško plat starejših v družini.
In kako so se tokrat odrezali tekači in tekačice: članice 2002-2006 Neja Ambrož, Lana Kovačič; člani 1972-1981 Martin Vesel, Darko Tič, Franci Jazbec; člani 1962-1971 Robert Iglič, Roman Hudmal, Andrej Novak; člani 1961 in starejši Zdravko Kreft, Štefan Emeršič; deklice 2009 in mlajše Zoja Per, Tjaša Kosec, Zarja Kogovšek; dečki 2009 in mlajši Tibor Drča Ovca, Gaber Drča Ovca, Rožle Vesel; člani 1992-2001 Janez Golja; člani 2002-2006 Mark Kočar; člani 1982-1991 Andrej Ovca, Anže Tekavc in Domen Jarc. Absolutni zmagovalec je Mark Kočar pri moških in Neja Ambrož pri ženskah. Pokal za najštevilčnejše udeležbo  je pripadel AK Domžale. Eneja Djukič je prejela  medalja za posebne dosežke saj je progo kljub preboleli bolezni premagala v zavidljivem času.
Pravijo, da je tek zdrav, da bi za zdrav način življenja morali narediti vsaj 10.000 korakov dnevno. Strokovnjaki ugotavljajo, da lahko toliko korakov na dan izboljša zdravje srca, pozitivno vpliva na duševno zdravje in zmanjša tveganje za razvoj diabetesa. A tek v Krašnji ni le za boljše zdravje, je še veliko več, saj druženje, je prijateljsko srečanje, je obujanje spominov in še in še.
V prireditvi, ki je tokrat potekala v nedeljo 2. oktobra je  pri organizaciji vpeta  cela vas in vsa društva. Eni so bili kot tekmovalci, pohodniki, drugi pa kot pomočniki pri varovanju in pripravi tekmovanja. Na pomoč pri tako velikem projektu so tokrat priskočili še Občina Lukovica, AK Domžale, pizzerija in špageterija Olivija Trzin, GRS Ljubljana, PGD Krašnja in bar pod Lipo in glavnim pokroviteljem GP Trojane.
Na koncu se je Marjan Štrukelj, pod lipo v središču Krašnje, ob podelitvi medalj in pokalov zahvalil z željo, da bo v prihodnjem letu število udeležencev teka, pohoda, krofkovega teka, ali teka veteranov in veterank še večje.
Da ne pozabim, udeleženci so poleg medalj dobili tudi slasten Konškov krof z marmelado, a le pohodniki so na domačiji županje Olge Vrankar na Vrhu nad Krašnjo bili poleg krofa deležni tudi  okrepčila in ne samo čaja in sadja, ampak tudi proti koronskega notranjega razkužila.
DJDOglasno sporočilo