Izzivi dolgožive družbe

0
454

Včeraj, v sredo, 22. marca 2023, se je v KIKŠtarterju odvijala okrogla miza na temo Izzivi dolgožive družbe, zbranim pa se je pridružil tudi župan Matej Slapar skupaj z direktorico Zavoda Oreli Martino Ozimek.

Zavod Oreli je ob prazniku Občine Kamnik pripravil predavanje na temo Izzivi dolgožive družbe. Skupaj z udeleženci okrogle mize smo iskali odgovore na vprašanja, kaj lahko sami storimo za kvalitetno starost, kakšne so aktivnosti v naši lokalni skupnosti za kvalitetno starost naših občanov in kakšna je podpora dolgoživi družbi na ravni države. Poleg tega pa smo prisluhnili tudi temu, kako mladi gledajo na izzive dolgožive družbe.

V uvodu je direktorica Zavoda Oreli Martina Ozimek na kratko predstavila delovanje zavoda ter razvoj občinskega modela za reševanje potreb starejših v občini Kamnik in se zahvalila vsem, ki kakor koli prispevajo k temu, da Svetovalna pisarna za starejše Kamnik na Tomšičevi ulici deluje in jo obiskuje vedno več starejših. Posebno zahvalo je namenila prostovoljcem ter vsem podpornikom in Občini Kamnik, ki pa že dolga leta tudi finančno podpira delovanje zavoda.

Župan Matej Slapar je ob tej priložnosti poudaril, da je pomembno delovanje zavoda ne le za starejše, temveč tudi za mlajše, ki kot prostovoljci pomagajo starejši generaciji. Slednje je pomembno z vidika medgeneracijskega povezovanje in tega, da drug drugemu dajo pomembne izkušnje. »Več kot se bomo o dolgoživi družbi pogovarjali, več rešitev lahko najdemo. Bolj kot občina se tudi država resneje sooča z izzivi reševanja dolgožive družbe, kjer pa lahko tudi kot lokalna skupnost naredimo nekaj več. Z Zavodom Oreli oziroma z delovanjem Svetovalne pisarne za starejše Kamnik rešujemo stiske starejših v naši občini, za kar sem vam iskreno hvaležen,« je še med drugim povedal župan.

Sledila je okrogla miza, kjer je Roman Rener na kratko orisal izzive dolgožive družbe, pridružili pa so se mu še vodja Urada za delo Kamnik–Domžale Dragica Ribnikar, direktorica Doma starejših občanov Kamnik Maja Gradišek in vodja Mladinskega centra Kotlovnica Rok Kosec.

Vljudno vabljeni k ogledu prireditev ob letošnjem prazniku Občine Kamnik. Podrobnejši program z opisom prireditev si lahko ogledate TUKAJ.

Dobrodošli v Kamniku – Maistrovem mestu.

Občina Kamnik

Oglasno sporočilo