Planinsko društvo Kamnik obeležilo 130. obletnico delovanja

0
244

V petek, 13. oktobra 2023, je Planinsko društvo Kamnik obeležilo 130. obletnico delovanja, kjer so skupaj s prijatelji, podporniki in znanci praznovali visoki jubilej in s sodobno video-scensko prireditvijo  z naslovom Tukaj je lepo, pa daleč se vidi prehodili pot in delovanje kamniškega društva. Zbranim se je ob tej priložnosti v imenu Občine Kamnik pridružila podžupanja Romana Učakar skupaj s predsednikom Planinskega društva Kamnik Markom Petkom, predsednikom Planinske zveze Slovenije Jožetom Rovanom in slavnostnim govornikom, prof. dr. Igorjem Škamperletom.

Podžupanja Romana Učakar je Planinskemu društvu Kamnik v imenu župana Mateja Slaparja predala zahvalo ob 130. obletnici delovanja društva z iskreno čestitko, da požrtvovalno in s hrabrimi dejanji nesebično skrbijo za dobrobit obiskovalcev naših gora ter zagnano povezujejo ljubitelje narave, premišljeno zagotavljajo varnost v kamniških gorah in ponosno ohranjajo planinske poti ter z veliko mero spoštovanja skrbijo za našo, kamniško naravo, ki je tudi in predvsem zaradi njih tako čudovita. »Osvajajte vrhove še naslednjih 130 let in več,« je še poudarila.

Ob tej priložnosti je planinke in planince ter njihove prijatelje, podpornike in znance nagovoril slavnostni govornik, prof. dr. Igor Škamperle, ki je izpostavil pomen delovanja kamniških planincev in vseh njihovih odsekov ter se osredotočil tudi na pomen gora in njegovih lepot.

Zbrane pa je v imenu društva pozdravil predsednik Planinskega društva Kamnik Marko Petek, ki je povedal: »Pozdravljene planinke in planinci ter vsi entuziasti, danes imam prijetno nalogo, da vas pozdravim ob tej naši visoki obletnici. Življenje pod gorami je privilegij. Zame je privilegij, da lahko iz kuhinjskega okna vsako jutro pogledam to silhueto kamniških gora in vem, da tisti, ki živimo tukaj imamo privilegij in nam je bilo že dano v zibelko, da nam gore tako veliko pomenijo. Zato smo danes vsi tukaj. Meni so gore vsakdanja spremljevalka, brez katere bi danes težko živel. Nekdanji župan Kamnika Josip Močnik je v pismu napisal vrli gospodje narodnjaki. Ko hodim po gorah, mi gre velikokrat po mislih ta misel. Mogoče v njej vidim ne le začetek nekega dopisa, jaz vidim to kot nek verz, moto kamniških planincev. Takratni župan je bil vizionar, vedel je, da je treba mesto povezati z gorami, gorjani in mislim, da skrivnost tega društva, da se ohranja toliko let, prav ta povezava znanja, idej skupaj z nekom, ki zna to tudi speljati. Tisti, ki je znal speljati to, da se je združilo znanje, je naredil dobro popotnico za nas, ki danes to društvo vodimo. 130 let presega življenjsko dobo enega posameznika, za to, da se je znanje in izkušnje podajale naprej, je bilo potrebno veliko generacij. Še danes lahko gradimo na njih in mislim, da nam gre dobro, da povezavo ohranjamo in na prostovoljni ravni lahko izvajamo takšne stvari, kot so obnove koč (obe koči nam je uspelo obnoviti, kar je ogromno za društvo, ki bazira precej na prostovoljstvu). Ostale ste videli v filmih in naši prireditvi, vsak, ki je del tega društva je našel svoj kotiček v tem mozaiku in smo kot celota ravno zaradi tega tako bolj močni. Planinstvo je več kot šport, gore so bile vedno navdih mnogim umetnikom,« obenem pa se je zahvalil vsem, ki so pripravili prireditev ob okroglem jubileju. Slednji je v imenu Planinskega društva Kamnik iz rok predsednika njihove krovne organizacije, predsednika Planinske zveze Slovenije Jožeta Rovana, prejel svečano listino Planinske zveze Slovenije.

Skozi prireditev z naslovom Tukaj je lepo, pa daleč se vidi so se planinkam in planincem na odru pridružili tudi gostje, in sicer Prvo slovensko pevsko društvo LIRA KamnikAnže Slana, Zala in Robert Smolnikar ter Marko FujanSkupina Vesele gorice, mladi rod kamniških planincev nam je zapel, ogledali smo si zanimiv film Greva na Kamniško sedloki je povezal celotno prireditev in nam predstavil delovanje društva. Obiskovalci pa so si lahko v spomin na praznovanje visokega okroglega jubileja kamniških planincev vzeli tudi zbornik z naslovom Sto trideset let močne tradicije, ki ga lahko kupite tudi v spletni trgovini Planinskega društva Kamnik in z nakupom podprete delovanje društva. Program je pripravila Mojca Volkar Trobevšek.

ISKRENE ČESTITKE PLANINKE IN PLANINCI PLANINSKEGA DRUŠTVA KAMNIK!

Občina Kamnik

Fotogalerija

Oglasno sporočilo