V občino Domžale prihaja sistem za izposojo koles DBajk

2
404

Na dan praznika Občine Domžale, 19. aprila 2024, bo v občini Domžale potekala otvoritev novega sistema za izposojo koles, imenovanega DBajk. Nov sistem bo občankam, občanom in drugim obiskovalcem mesta ponudil alternativno prevozno sredstvo in bolj trajnostno obliko potovanja po mestu.
Občina Domžale je v postopku izbire imena sistema za izposojo koles sodelovala s Srednjo šolo za oblikovanje in fotografijo Ljubljana, kjer so dijaki pod mentorstvom profesorice Save Kosmač pripravili deset predlogov imen. V proces izbire končnega imena so bili vključeni občanke in občani ter širša javnost, ki so lahko glas za svojega favorita oddali preko spletne ankete. Največ glasov je prejelo izbrano ime DBajk.

V začetni fazi bo vzpostavljenih 10 postajališč z navadnimi in električnimi kolesi
Občina Domžale bo bogatejša za 10 postajališč, na katerih si bo možno izposoditi 40 navadnih in 10 električnih koles, ki bodo na voljo 24 ur na dan in 7 dni na teden.
Lokacije postajališč (in imena postaj), na katerih si bo mogoče izposoditi kolesa, so: pri kopališču v Športnem parku Domžale (Športni park), na Kolodvorski cesti (Železniška postaja), na Masljevi ulici ob garažni hiši (Garažna hiša), ob Tržnem prostoru v središču mesta (Tržnica), v Češminovem parku (Češminov park), na Cesti talcev nasproti Knjižnice Domžale (Knjižnica), pred Vrtcem Palček na Viru (Vrtec Palček), na Slamnikarski cesti (Park Univerzale), pred Pokopališčem Domžale (Britof) in v naselju Bistra (Bistra).
Registrirani uporabniki sistema DBajk si bodo lahko kolo izposodili na vseh postajališčih v občini Domžale na terminalu z uporabniško kartico in PIN številko oziroma z vnosom uporabniškega imena in gesla preko interaktivnega zaslona. Izposoja bo mogoča tudi preko aplikacije Mobiln.si, ki si jo bodo uporabniki prenesli na svojo pametno napravo.
V primeru težav pri uporabi ali nedelovanju sistema izposoje koles bo uporabnikom 24/7 na voljo klicni center na telefonski številki +386 (0)1 530 53 03, uporabne informacije pa bodo na voljo tudi na spletni strani Občine Domžale www.domzale.si ter na www.gorenjska.bike.

V središču mesta bo zaživela DBajk info točka
Pred prvo uporabo bo potrebno opraviti registracijo preko spletne strani www.gorenjska.bike, preko spletne aplikacije Mobiln.si ali osebno v DBajk info točki, ki bo imela prostore ob vhodu v Športno dvorano Domžale (Mestni trg 1, Domžale). Delovni čas DBajk info točke bo od ponedeljka do petka med 10. in 12. uro ter 14. in 17. uro, v soboto pa med 9. in 13. uro.
Na DBajk info točki bodo, poleg možnosti registracije, uporabnikom na voljo tudi informacije, povezane z načinom in možnostmi uporabe sistem za izposojo koles, spodbujanjem trajnostne mobilnosti in organizaciji raznolikih aktivnosti za promocijo uporabe koles.
Kontaktna telefonska številka DBajk info točke v času uradnih ur bo +386 (0) 40 416 656.

Uporabnikom na voljo različne možnosti uporabe sistema
Ob registraciji bo uporabnik izbral paket uporabe koles oziroma kombinacijo storitev, znotraj katere bo lahko uporabljal sistem izposoje koles DBajk. Izbirati bo mogoče med tremi različnimi paketi, s katerimi bodo uporabniki na tedenski ravni (oz. v treh dneh v primeru izbire tridnevnega paketa) kolo lahko uporabljali do 840 minut. Cena letnega paketa, ki velja eno leto od dneva nakupa, bo znašala 25 EUR, cena mesečnega paketa, ki velja en mesec od dneva nakupa, 10 EUR in cena tridnevnega paketa 3 EUR.

DBajk bo del regionalnega sistema Gorenjska.bike
Domžalski sistem za izposojo koles DBajk prinaša tudi dodatne ugodnosti za svoje uporabnike, saj bo postal del že obstoječe mreže za izposojo koles Gorenjska.bike. To bo uporabnikom domžalskih koles omogočalo izposojo in vračilo koles tudi v drugih občinah, vključenih v mrežo Gorenjska Bike. V občinah Cerklje na Gorenjskem, Jesenice, Naklo, Radovljica, Tržič, Škofja Loka in v Mestni občini Kranj si bodo v domžalskem sistemu registrirani uporabniki lahko s svojo uporabniško kartico, s svojim uporabniškim imenom in geslom ali preko uporabe spletne aplikacije mobiln.si izposodili kolesa v omenjenih občinah ali pa kolo iz sistema DBajk tam vrnili.

Vrednost investicije
Za dobavo in montažo desetih postajališč ter dobavo 40 klasičnih in 10 električnih koles je strošek znašal 309.880 evrov z DDV. Pogodbena vrednost za gradbeno in elektro dela za izvedbo betonskih platojev za postaje s terminalom in stojali za izposojo koles je znašala 97.592,13 evrov z DDV.

Občina Domžale

Oglasno sporočilo

2 KOMENTARJEV

  1. Pa res rabimo? Volilni bombonček? Pranje denarja? Bazen naj bi pa s šotorom pokrili!

  2. Bolj bi bili veseli kolesarskih stez, ne da se kolesarji in skiraši vozimo po pločnikih.

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here