Uvodnik 17/2010: Vladar

0
2338

Kdo bo vladal? se je v zadnjih tednih slišalo po slovenskih občinah. In smo jih dobili; nove-stare vladarje, kar precej se jih je povzpelo na občinske trone že v prvem krogu. Absolutni vladar je seveda staro-novi župan prestolnice, ki je z “delom” pometel s konkurenco in si v glavnem mestu postavil absolutno oblast. Oblast brez kontrole, oblast z glasovalnim strojem, ki bo zagotovo omogočil še kak megalomanski projekt, kjer bo čez nekaj let zazevala črna luknja … ampak kaj zato, pomembno je, da “dela”. Nič v tej državi očitno ne šteje več razen tega, da nekdo nekaj dela … kako je kaj narejeno, kdo vse je ob tem zaslužil, koliko je plačal in komu vse je dolžan, komu je naredil uslugo, koga vse je podmazal, da je zadeve spravil naprej … vse to seveda ni pomembno, saj tako ali tako hitro pozabimo.
V Domžalah še ne moremo čisto pozabiti, saj je pri nas tekma še v polnem zamahu, saj imamo namreč še drugi krog. Pomerila se bosta aktualni župan Dragar in izzivalec Hrovat. Ko so Novice pripravile soočenje županskih kandidatov, se je na odru, kjer jih je stalo 6 in dva predstavnika list, kar iskrilo in najbrž bi se še bolj, če bi naš Tonček našel pot do odra, pa tega ni zmogel. Ljudje so aktualnega župana sicer videli, kako se je motovilil med stoli, ni pa zmogel priti do odra. Tam so stali vsi, ki smo jih povabili, nikogar nismo za roko peljali do mikrofona, nikomur nismo zabičali, da mora priti. Od kandidata za župana, ki kaj dá nase, bi človek enostavno pričakoval, da bo prišel na takšno soočenje. In da to ne bi bilo dovolj, je med soočenjem do odra pricapljala prikupna gospa v narodni noši in zahtevala “našega” Tonija. In takrat smo gospoda kandidata in še eno kandidatko, ki je bojda tudi obsedela nekje v dvorani, znova povabili, da se pridružita drugim. Pa se nista.Toliko o tem, da ne bo kdo še naprej razširjal laži, da ni bil povabljen. Povabljeni so bili VSI kandidati in tudi pred in med samim soočenjem smo pozvali vse, ki se soočenja želijo udeležiti, da pridejo na oder. Eni so zmogli, drugi pač ne … Vsak si o tem lahko misli, kar hoče, nihče pa nima pravice lagati, da ga nismo povabili. Ampak saj veste, kako je s politiki, resnico lahko nategnejo bolj od zvečilnega gumija.
Kakorkoli že, kandidata, zdaj teče novi krog in karte se na novo mešajo, volivci pa bodo odločili. In tako kot vedno bo njihova odločitev prava, ne glede na to, da jo bo eden od kandidatov sprejel s stisnjenimi zobmi.

R. G.

Oglasno sporočilo