Uvodnik NOV!CE 10/2011: TUŠ(iranje)

0
2426
Vir: Domžalsko-kamniške NOV!CE; 7.julij 2011
Nič kolikokrat sem se prav na teh straneh že razburjal zaradi peščenega parkirišča ob veleblagovnici, ki prepogosto spominja na lunino površino, predvsem pa je v sramoto centru mesta. Pravkar sem se vrnil z nedeljskega kolesarjenja in moram priznati, da me ob tem izpraznjenem in pustem centru mesta ni niti najmanj mikalo, da bi se usedel v lokal in si privoščil pivce ali dva.
Tako pusto in dolgočasno izgledajo Domžale, da sem kar »potegnil« do doma ter ob računalniku in pivu iz hladilnika razmišljal o tem, kaj bi naredili, da bi vendarle oživili to naše mesto. Vse skupaj žal spominja na vprašanje za milijon dolarjev, na katerega si že leta ne znamo odgovoriti. Ne vem, zakaj, ampak enostavno se naše mesto ne more in ne more prebuditi iz otopelosti, reke Domžalčanov ob vikendih bežijo iz mesta bodisi v Ljubljano ali na deželo, kamorkoli, samo da zbežijo iz te sivine. In res je sivo, in tisti redki, ki sedijo ob mizah in ližejo sladoled ali žulijo tisto pivce, izgledajo tako, kot da komaj čakajo, da bo kornet ali kozarec prazen, da bodo lahko odšli domov.
Zato seveda ne morem kaj, da ne bi pozdravil (končno) predloga za ureditev oziroma postavitev Tuševega centra na tem prostoru domžalske dolgoletne sramote. Seveda pa me je ob tem strah, da bomo dobili le še en trgovski center, napolnjen z nezanimivimi trgovinicami, kjer bodo zehale prodajalke, Domžalčani pa bod(m)o še naprej drveli v BTC in na breg Ljubljanice. Samo trgovski center ne bo dovolj in če se ne bo našel nekdo, ki bo prinesel dodatne vsebine v življenje Domžal in njenega centra, potem bo naše, sicer lepo mesto, spalo naprej. Vem, da je v času vsesplošnega pomanjkanja in negotovosti težko prodreti z idejami, vse seveda nekaj stanejo, pa vendar znova apeliram na vse tiste, ki imajo voljo in znanje, da poskusijo.
Verjamem, da si Domžalčani želijo več od posedanja na terasah ob pivu iz hladilnika, verjamem, da znamo obiskati zanimive prireditve, verjamem, da znamo zapeti in zaplesati, verjamem, da se znamo družiti in uživati skupaj. Ampak za to je potrebno nekaj več od (še ene) velike trgovine.

R. G.

Oglasno sporočilo