Kopališče Domžale

0
3975
Vir: Domžalsko-kamniške NOV!CE: 22.september 2011
To, kar se je zgodilo v zadnjih dneh obratovanja Kopališča v Domžalah, šteje bolj med neverjetne kot pa realne dogodke. Človek se mora vprašati, kam plovejo obnašanje, kultura in odnos določenih ljudi.
Zgodilo se je namreč, da si je nekdo sredi obratovanja kopališča in ob že prisotnih kopalcih privoščil veliko potrebo v velikem bazenu. Ali je to res mogoče? Je. Na domžalskem bazenu se je to zgodilo. Pa ne samo enkrat. Naši delavci – vzdrževalci so lahko ugotovili primere takšnega vulgarnega obnašanja tudi v garderobah, zunanjih montažnih garderobah za preoblačenje itd.
Škoda je izgubljati besed o stanju, ki smo ga lahko ugotavljali v straniščih (cele role papirja v školjki), v bazenskih garderobah (uničene pipe, nosilci za brisače, vnos blata – zemlje), ali vstopanje z blatnimi nogami v dezinfekcijske bazene itd. Potrebno je omeniti tudi sistematično lansirane prijave kakšnega nezadovoljneža (samo eden – identificiran). VSE TO POČETJE SE JE DOGAJALO ZA BORIH 8 ali 15 evrov, ki jih morajo plačati mlajši ali starejši obiskovalci za najmanj 50 kopalnih dni. Samo trije centi in toliko škode na objektu ter v vodi. Veliko nas je stala priprava in vzdrževanje vode ter vsi dodatni posegi, veliko je bilo izgubljenega dodatnega in nepotrebnega časa za vsa našteta dejanja, namesto da bi ta čas namenili za druge aktualne stvari.
Vsa povzročena škoda pa samo zmanjšuje razpoložljivi potencial za sanacijo kopališča, ki je nujna, vendar zaradi ugotovljenega nezaslišanega vandalizma bo najprej treba okrepiti varnost in seveda nadzor nad dogajanjem znotraj bazena, kar bo seveda precej stalo. Samo eden uradni varnostnik stane na primer za 50 obratovalnih dni najmanj 9.000 evrov, potrebovali pa bomo najmanj tri. Za uvedbo varnostnega sistema (pri vstopu, nadzorne kamere v garderobah in na samem bazenu) pa vse ocene investicije še niso znane.
Zaradi peščice vandalov in nezadovoljnežev bo pač treba tako nastopiti. Seveda pa to pomeni vsaj dvakratni dvig cene vstopa na kopališče, kajti osnovna oziroma razpoložljiva sredstva moramo nameniti izboljšanju dizajna zelo obiskanega kopališča.
Težko je napisati še kaj, saj normalnemu človeku ne sme nikoli pasti na pamet, da bo delal dejanja, ki lahko ob nepravočasnem posegu povzročijo veliko epidemijo, torej ogrožanje človeških življenj. Žal smo bili temu priče.
Če ne bi naši delavci pravočasno izvedli potrebne ukrepe, bi takšna dejanja zahtevala takojšnje zaprtje kopališča.

Janez Zupančič
Zavod za šport in rekreacijo Domžale

Oglasno sporočilo