Štipendija »Za ženske v znanosti« tudi Kamničanki

0
6520
Vir: Kamničan.si; 8.marec 2014

Partnerji nacionalnega programa »Za ženske v znanosti«, L’Oréal Slovenija, Slovenska nacionalna komisija za UNESCO in Slovenska znanstvena fundacija, so na slovesnosti v atriju ZRC SAZU že osmič podelili štipendije v višini 5.000 evrov trem mladim znanstvenicam.

Na fotografiji: Barbara Hubad

Poleg mikrobiologinje Barbare Hubad iz Kamnika, sta štipendijo prejeli tudi biologinja Eva Ogorevc iz Ljubljane in inženirka kemijske tehnologije Janja Stergar iz Sp. Voličine. Znanstvenice bodo denar lahko porabile v poljuben namen. Na prireditvi so zbrane nagovorili dr. Jernej Pikalo, minister za izobraževanje, znanost in šport, dr. Edvard Kobal, predsednik Nacionalnega odbora Za ženske v znanosti in predstavnik Slovenske znanstvene fundacije, Marjutka Hafner, generalna sekretarka Slovenske nacionalne komisije za UNESCO, in Brigitte Streller, generalna direktorica L’Oreala Slovenija.

Sinoči je v prijetnem vzdušju atrija ZRS SAZU potekala podelitev štipendij nacionalnega programa »Za ženske v znanosti«. Slovesnost je povezovala Bernarda Žarn, v uvodnem delu podelitve pa je štipendistke in zbrane nagovoril tudi minister za izobraževanje, znanost in šport, dr. Jernej Pikalo. Nacionalni progam »Za ženske v znanosti«, ki je letos potekal že osmič, želi opozarjati javnost in stroko na pomen ter vlogo žensk v znanosti. Poleg tega želi ženske spodbujati, da ostanejo na znanstveni poti ter z večjo prepoznavnostjo postanejo vzornice mladim dekletom. Letos se je na razpis prijavilo 27 znanstvenic. Tričlanska strokovna komisija pod vodstvom doc. dr. Luce Lovrečić, dr. med., in sedemčlanski nacionalni odbor pod taktirko dr. Edvarda Kobala so skrbno pregledali ustrezno dokumentacijo in oddane vloge za štipendijo. Ocenili so, da je ena od najperspektivnejših slovenskih raziskovalk tudi Barbara Hubad.

Nacionalni program »Za ženske v znanosti« prispeva k večji prepoznavnosti znanstvenic, k zmanjševanju stereotipov v znanosti, predvsem pa daje priložnost mladim raziskovalkam, da predstavijo svoje delo širši družbi. Dr. Edvard Kobal, predsednik Nacionalnega odbora programa »Za ženske v znanosti«, je poudaril, da je potrebno tudi ženskam dati priložnost, da se izkažejo. »Z nacionalnim programom »Za ženske v znanosti«, ki je edini program, ki nagrajuje znanstveno odličnost žensk, dajemo znanstvenicam možnost za predstavitev. S programom jim namenimo vidnejšo vlogo in omogočimo prepoznavnost. V družbi je potrebno spremeniti percepcijo ljudi, saj sta v znanosti še vedno prisotna diskriminacija in stereotipi. Čas je, da jih odstranimo. Vem, da je ogromno žensk, ki so odlične znanstvenice, ampak na žalost velikokrat ne dobijo prave možnosti, da bi izstopile iz sence t.i. moškega sveta.«

Štipendije so izbranim raziskovalkam v imenu partnerjev podelili Brigitte Streller, Marjutka Hafner in dr. Edvard Kobal. Nagrajenke so svoje delo in življenje predstavile v kratkem videu, ki je objavljen tudi na YouTube kanalu L’Oréal Slovenija Za ženske v znanosti.

31-letna mikrobiologinja, Barbara Hubad, iz Kamnika opravlja doktorski študij v laboratoriju za molekularno mikrobiologijo na Inštitutu za mikrobiološke znanosti in tehnologije, v okviru katerega raziskuje sposobnost aerosolizacije in načine preživetja bakterij v zraku. Prejem štipendije ji je v veliko čast. »Ker sedaj zaključujem eno obdobje v življenju, mi bo s štipendijo omogočen lažji prestop in nadaljnje šolanje, izobraževanje in seveda izvajanje raziskav,« pravi štipendistka. Razkrila je tudi, kako bo štipendijo porabila: »Del štipendije bo namenjen za mojo investicijo v prihodnost, tako da si bom odprla tudi nova vrata v raziskovalnem svetu.«

Nacionalni program »Za ženske v znanosti« si že vse od leta 2006 prizadeva opozarjati na pomen in vlogo žensk v znanosti, s štipendijami pa nagrajuje njihovo znanstveno odličnost. Doslej so partnerji s štipendijami nagradili že 22 izjemnih raziskovalk, poleg letošnjih nagrajenk še: geologinjo Mirijam Vrabec, genetičarko Luco Lovrečić, biofizičarko Zrinko Abramović, atmosfersko kemičarko Sašo Kovačič, biologinjo Paulo Pongrac, biokemičarko Tino Šmuc, farmacevtko Natašo Obermajer, biotehničarko Nežo Finžgar, kemičarko Niko Lendero Krajnc, biokemičarko Petro Brožič, mikrobiologinjo Ano Rotter, farmacevtko Mojco Brunskole Švegelj, biologinjo Biserko Bakrač, biokemičarko Nino Erčulj, biologinjo Majo Pociecha in fizičarko Brigito Rožič, farmacevtko dr. Natašo Beranič, živilsko tehnologinjo Tino Jerman Klen in biologinjo Živo Pipan Tkalec.

 

O programu »Za ženske v znanosti«

Nacionalni program »Za ženske v znanosti« je del širšega UNESCO- L’Oréal »For Women in Science« partnerstva, ki vključuje tudi mednarodne štipendije (mladim raziskovalkam za njihovo raziskovalno delo v tujini) in mednarodne nagrade (že uveljavljenim znanstvenicam za izjemne dosežke v znanosti). V preteklih 16 letih je partnerstvo postalo globalno in podprlo je že več kot 1700 žensk iz 108 držav. Poleg finančnih spodbud pa si program na najrazličnejše načine prizadeva opozarjati na pomen in vlogo žensk v znanosti.

Nacionalni program L’Oréal-UNESCO »Za ženske v znanosti« živi tudi na na Facebook strani Za ženske v znanosti ter YouTube kanalu Za ženske v znanosti, kjer najdete zanimive vsebine o tematiki.

Barbara Hubad, Eva Ogorevc in Janja Stergar.

Besedilo: Maruša Kaučič

Foto: Žare Modic, Iztok Kurnik

Oglasno sporočilo