Počastitev dneva samostojnosti in enotnosti v Domžalah

0
2747
?????????????
Vir: Domžalsko-kamniške NOV!CE; 2.januar 2015

Ob zaključku leta, 26.12.2014, smo veterani in člani Zveze veteranov vojne za Slovenijo, Združenja Sever in Zveze častnikov Slovenije počastili Dan samostojnosti in neodvisnosti z dvigom zastave pri spominskem obeležju v Domžalah.

Na ta dan država Slovenija in njeni državljani praznujemo razglasitev rezultata plebiscita, ki je potekal 23. decembra 1990, na katerem smo z visoko udeležbo in z veliko večino (88,5 odstotka vseh državljanov z volilno pravico) potrdili, da bo Slovenija samostojna in neodvisna država. Na podlagi plebiscitne odločitve za samostojno Slovenijo je slovenska skupščina 25. junija 1991 uzakonila Temeljno ustavno listino o samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije ter Deklaracijo o neodvisnosti in tako postavila formalni temelj slovenski samostojnosti.
Osamosvojitev Slovenije od bivše skupne države se z razglasitvijo treh najpomembnejših državnih aktov ni zaključila. V obrambo novoustanovljeni državi so se postavile takratne slovenske oborožene sile. Slovenska vojska (takrat še Teritorialno obramba) in policija sta v nekaj dneh ustavili več oklepnih enot, vnovič zasedli mejne prehode, jugoslovansko vojsko na slovenskih tleh pa blokirali v vojašnicah. S svojimi premišljenimi dejanji sta tako bili eden izmed ključnih dejavnikov, da so se spopadi končali 3. julija 1991 in da se je jugoslovanska vojska začela umikati.
V organizaciji Območnega združenja slovenskih častnikov Domžale smo ponosni, da nas je organizator Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Domžale povabil k obeležju dogodka s katerim se je začela samostojna pot naše države. Ob dvigu zastave je bila v delni zasedbi prisotna tudi naša novoustanovljena Častna enota OZSČ Domžale, ki je s častno stražo počastila dvig slovenske zastave in prisotnost udeleženih praporov.

Predsednik OZSČ Domžale
Miran Stopar

Oglasno sporočilo