Obisk ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo

0
4591
Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, Zdravko Počivalšek je danes obiskal Občino Domžale, kjer se je srečal z županom Tonijem Dragarjem in podžupanjama, mag. Renato Kosec in mag. Jano Miklavčič.

povivalsek_obisk_domzale (1)

Namen srečanja je bila seznanitev ministra z gospodarsko situacijo v občini, obenem pa je predstavil aktivnosti Ministrstva na področju zagotavljanja gospodarske rasti. Po srečanju z županom in podžupanjama se je minister Počivalšek odpravil še v družbo Helios, kjer ga je sprejel predsednik uprave Aleš Klavžar.
Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek se je v okviru obiskov na terenu oglasil tudi na Občini Domžale, kjer se je srečal z županom Tonijem Dragarjem. Ministra so na srečanju spremljali tudi poslanec Državnega zbora RS, Kamal Izidor Shaker, direktor direktorata za regionalni razvoj Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, Marko Drofenik in Aleksander Arsekić iz kabineta ministra.
povivalsek_obisk_domzale (3)
Župan je ministru predstavil gospodarsko situacijo v občini, v kateri je gospodarska struktura zelo pestra, saj v največjih podjetjih, ki so tudi največji zaposlovalci, prevladuje avstrijski kapital (Karton Količevo, Lek, Helios, Strabag, Lidl in Hofer). Omenil je tudi nekaj težav, s katerimi se soočajo določena podjetja, seveda pa ni pozabil omeniti, da se občina Domžale lahko pohvali s tradicionalnimi malimi družinskimi podjetji. Kar nekaj podjetij v občini je tudi takšnih, ki 100% delajo za zunanji izvoz. Veliko podjetij v občini Domžale ima po besedah župana posluh za lokalno skupnost, saj veliko vlagajo v šport, kulturo in v javno dobro. Po besedah župana je v domžalski občini okrog 15 do 16 tisoč delavno aktivnih prebivalcev, večina med njimi je zaposlena izven občine. Največja težava, s katero se srečujejo na Občini Domžale, pa je težava s urbanizmom, saj je zakonodaja preveč toga na tem področju, prepogosto zaradi manjših sistemskih pravil. Predvsem na področju širjenja obstoječih gospodarskih subjektov ali pa prihod novih gospodarskih subjektov.
Minister Počivalšek je povedal, da se zaveda, da so administrativne ovire ena izmed ključnih stvari, ki jih je potrebno urediti, zato so to tudi ena izmed treh prioritetnih točk Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo. Po njegovih besedah ne smemo biti talci birokratskih ovir, temveč je vso stvar potrebno urediti sistemsko in na enotni ravni. Druga točka prioritete je zmanjšanje stroškov dela, se pravi tistega dela, ki ga vzame država. Težave v konkurenčnosti so predvsem v višjem delu gospodarstva, medtem ko smo v nižjem delu primerljivi z ostalimi evropskimi državami. Tretja točka, ki ji na ministrstvu dajejo veliko pozornost je delovno-pravna zakonodaja oziroma prožnost dela. Bolj, ko je država zaščitniška, večja je brezposelnost – to je statistika tudi iz ostalih evropskih držav. Večja je prožnost, več je pogodb za nedoločen čas. Po besedah ministra, delodajalec nikoli ne bo odpustil dobrega delavca. Situacija v Sloveniji je namreč takšna, da je veliko pogodb za določen čas, zaradi tega veliko mladih izobraženih kadrov odhaja v tujino.

Po končanem srečanju je minister Počivalšek še povedal, da je v takšno občino, kot je občina Domžale, vsakokrat z veseljem priti.

Vir: Občina Domžale
Oglasno sporočilo