Odbojkarice doma le premagale GEN-I Volley, odbojkarji slavili po 70 minutah igre

0
3294
Odbojkarice Calcita Ljubljane so v zadnjem krogu rednega dela prvenstva v dvorani Tivoli s 3:1 premagale novogoriški GEN-I Volley in se mu na ta način oddolžile za poraz v prvem delu sezone. Calcitovke bodo v modri skupini začele z osmimi točkami, v sredo in četrtek pa jih v Budimpešti čaka tretji turnir srednjeevropske lige.

Calcit Ljubljana – GEN-I Volley  3:1 (15, -22, 19, 23)

Ljubljana – Dvorana Tivoli, gledalcev 50, sodnika: Perčič (Kamnik) in Jovanović (Komenda).

Calcit Ljubljana: Grudina, Božič, Vrhovnik, Igličar, Forštnarič 8, Kučej, Kostić 28, Aragao 6, Jerala – libero, Turk 6, Potokar 12, Koleva 16. Trener: Gašper Ribič.

GEN-I Volley: Vukčević 7, Bavdaž 6, Zbičajnik 2, Aumann 4, P. Marušič 13, Djukić 9, Kolbl 11, Pahor – libero, Š. Marušič, Simčič – libero. Trener: Luigi Schiavon.

V prvem delu rednega dela državnega prvenstva so odbojkarice GEN-I Volleyja na domačem igrišču presenetile aktualne državne prvakinje in jim s to zmago praktično preprečile, da bi v modro skupino prenesle deset točk. Toda tudi Novogoričanke so v nadaljevanju prvenstva zapravile priložnost, da bi današnja tekma odločala o drugem mestu, saj so za Ljubljančankami zaostajale že za štiri točke. Med tednom so varovanke italijanskega strokovnjaka Luigija Schiavona ostale še brez Sare Valenčič, kar pa ni olajšalo dela calcitovkam, ki se bodo v nadaljevanju sezone lahko popolnoma posvetile državnemu prvenstvu, saj so končale z nastopi v ligi prvakinj. Za zmago so se morale na koncu pošteno potruditi. Trener Gašper Ribič ob poškodovanih Tini Grudini in Mojci Božič danes ni mogel računati tudi na obolelo Ano Katarino Hribar in  Eleno Kučej, ki je imela manjše težave s hrbtom.

Prvi niz je minil popolnoma v znamenju domače ekipe, ki je tekmo začela s Cecilio Aragao, Moniko Potokar, Slavino Kolevo, Majo Forštnarič, Kajo Turk, Olivero Kostić in prosto igralko Meto Jeralo. Do drugega tehničnega odmora so si calcitovke priigrale že osem točk prednosti. Z boljšim servisom, do konca niza so dosegle tri ase in napadom, s sedmimi točkami se je izkazala Olivera Kostić, so Ljubljančanke brez težav prišle do vodstva z 1:0. Toda v drugem so Novogoričanke pokazale zobe. Razigrala se je Teja Kolbl, ki je imela dobri pomočnici v Sari Djukić in Teji Bavdaž, ki je z blokom svojo ekipo popeljala do vodstva s 17:10. Čeprav se calcitovke niso predale, saj so ob boljšem servisu, po dveh lastnih napakah gostij, na 18. točki izid izenačile, bilo je tudi še 19:19, toda končnica je spet pripadla novogoriški ekipi. Niz je z blokom končala Bavdaževa, ki je izkoristila že kar prvo zaključno žogo.

S točko Kaje Turk so ljubljanske odbojkarice v tretjem nizu na prvi tehnični odmor odšle s prednostjo treh točk, ko je bila v napadu za vodstvo s 14:10 uspešna še Slavina Koleva, se je zdelo, da so le strle odpor borbenih gostij, a še zdaleč ni bilo tako. S točko Polone Marušič so se domačinkam približale na točko zaostanka (16:17), vendar je bilo po bloku Ceclie Aragao že 20:16 za varovanke trenerja Gašperja Ribiča. Za zanesljivo zmago tudi v tretjem nizu sta v končnici poskrbeli Maja Forštnarič in Koleva.

V četrtem nizu so odbojkarice Calcita z asom Forštnaričeve povedle že s 17:8, toda namesto, da bi tekmo mirno pripeljale h koncu, so Novogoričankam dovolile, da so se jim v končnici popolnoma približale. Marušičeva in Djukićeva sta bili tisti, ki sta domači ekipi povzročali največ težav, vendar je bila Kostićeva z 28 točkami na tekmi tista, ki je preprečila popoln preobrat v četrtem nizu.

Izjava po tekmi

Gašper Ribič, trener Calcita Ljubljane: »Tekmo smo začeli dobro, tako kot takšne tekme moramo začeti, žal pa smo v nadaljevanju nasprotnicam dovolili, da so se razigrale, ubranile so tudi nekaj ‘težkih’ žog in na ta način smo sami sebe spravili v težave. Dobro, na koncu smo zmagali, to je najbolj pomembno, toda v nadaljevanju sezone si takšnih napak ne bomo več smeli dovoliti, zdaj bo vsaka tekma pomembna.«


Odbojkarji slavili po 70 minutah igre

Čeprav je trener Marko Brumen tekmo zadnjega kroga rednega dela prvenstva v 1. DOL za moške odigral brez večine nosilcev igre, so odbojkarji Calcita Volleyballa brez težav prišli do novih treh točk. Ravenčani so se jim skušali dostojno upirati, toda kakovost je bila na kamniški strani. Z novimi tremi točkami so Kamničani potrdili drugo mesto po rednem delu prvenstva, kar pomeni, da bodo v modri skupini začeli z osmimi točkami.

Calcit Volleyball – Fužinar Metal 3:0 (21, 15, 17)

Kamnik – Športna dvorana Kamnik, gledalcev 200, sodnika: Tomec (Novo mesto) in Mihajlovič (Ljubljana).

Calcit Volleyball: Hribar – libero, Novljan, T. Štern 14, Štalekar 7, Vidmar 9, Štembergar Zupan 19, Brulec, Lakner 7, Kotnik 1, Ž. Štern, Videčnik, Konjedic 5. Trener: Marko Brumen

Fužinar Metal Ravne: Stravnik , M. Jež 4, Lednik, Šavc 5, Borko 4, Tomaž, J. Jež 10, Valentan 6, Libnik – libero. Trener: Slobodan Nikolić.

Tekma zadnjega kroga rednega dela prvenstva je bila pomembna le za goste iz Raven, ki se bodo v nadaljevanju prvenstva krčevito borili za obstanek v ligi. Zanje je bila naloga v Kamniku še toliko težja, ker jih je na začetku tedna, po Američanu Garyju Hausu, zapustil še portoriški korektor Joseph Cuevas. Na drugi strani so domačini med tednom nesrečo izpadli iz pokala challenge, ko so v osmini finala v zlatem nizu morali priznati premoč ukrajinske ekipe Lokomotiv Harkov, v domačem prvenstvu pa so si drugo mesto in s tem osem točk, s katerimi bodo prihodnjo soboto začeli z modro skupino že zagotovili.

Domači trener Marko Brumen se je tokrat odločil, da bo odpočil večino nosilcev igre, z izjemo Tončka Šterna in Klemna Hribarja, vendar se to v igri domače ekipe ni prav veliko poznalo, kajti tisti, ki so dobili priložnost, so jo bolj ali manj tudi izkoristili. Vse do končnice niza so Ravenčani Kamničanom, ki nikoli niso vodili za več kot tri točke, sicer nudili dostojen odpor. Na 14. točki so z blokom Denisa Valentana izid celo izenačili, toda z asom Janija Konjedica in uspešnim napadom Andreja Štembergar Zupana so jim Kamničani spet pobegnili za tri točke (17:14). Da do napete končnice ni prišlo, sta poskrbela Domen Kotnik z asom in Štembergar Zupan s še enim uspešnim napadom. Kapetan domače ekipe je tudi končal uvodni niz.

Tudi v drugem nizu je Štembergar Zupan nadaljeval z dobro igro in prav po dveh njegovih zaporednih točkah so kamniški odbojkarji pvrič povedli s štirimi točkami prednosti (11:7). Za potrditev zmage v drugem nizu je z dvema zaporednima asoma za vodstvo z 20:11 poskrbel Primož Vidmar. Slovenski mladinski reprezentant je bil zaslužen tudi za prvo zaključno žogo svoje ekipe, ki je do vodstva z 2:0 v nizih prišla po napaki Valentana na servisu.

V tretjem nizu so Ravenčani z dvema zaporednima točkama Jureta Ježa povedli s 13:12, nadaljevanje pa je bilo v znamenju “simultanke” Štembergar Zupana, ki bil je s serijo odličnih servisov, dosegel je tudi tri ase in uspešno zaključenih napadov najbolj zaslužen za kamniško vodstvo z 21:14. S tem je bil odpor gostov dokončno strt, zmago pa je potrdil Vidmar.

Izjava po tekmi

Marko Brumen, trener Calcit Volleyballa: »Po nesrečnem porazu proti Ukrajincem v pokalu challenge, vendar po zelo dobri igri, sem se nekoliko bal tekme z Ravenčani. Predvsem zato, ker nisem bil ravno prepričan v to, kakšen bo pristop do tekme. Vendar moram igralce zanj pohvaliti. Z izjemo Tončka Šterna in Klemna Hribarja so tokrat igrali tisti, ki so na prejšnjih tekmah manj igrali. Svojo priložnost so dobro izkoristili, predvsem Andrej Štembergar Zupan na servisu in v napadu, pa tudi Primož Vidmar. Skratka, odigrali smo solidno tekmo.«

Besedilo: Miha Štamcar
Fotografije: Klemen Brumec

Oglasno sporočilo