50 odtenkov oranžne

0
3680

V preddverju Kulturnega doma Mengeš, je v sredo, 3. februarja, potekalo odprtje slikarske razstave asemblažev, akademskega kiparja, slikarja in restavratorja Jožeta Tӧniga.

tonig_oranzne (6)

Razstava, ki nosi pomenljiv naslov 50 odtenkov oranžne in bo v preddverju Kulturnega doma Mengeš na ogled vse do 8. marca, predstavlja abstraktne asemblaže – sestavljanke nastale v zadnjem obdobju avtorjevega ustvarjanja. Razstavljeni asemblaži so vsebinsko nadgrajeni s spominom na prezgodaj preminulo ženo, ki je najbolj ljubila oranžno in  pri ustvarjanju katerih je uporabil tudi njene predmete in jih simbolično združil v zgodbe, ki so ju povezovale v skupnem življenju.

Akademski kipar Jože Tӧnig v svojih delih rad tehnike združuje , prehaja iz ene v drugo ter odkriva nove, o čemer priča tudi novo nastala slikarska razstava. Zadnja serija abstraktnih asemblažev, v katera vstavlja odpadne materiale in najdene predmete iz svojega vsakdana se tako nadaljuje v njegovi maniri raziskovanja in preoblikovanja različnih elementov. Njegovi začetki lepljenja odpadkov namreč segajo v čas študija na ALU, kjer je prvič eksperimentiral pri tehniki visokega tiska, kasneje pa je na podlage šival razne tekstilne odpadke, ki jih je nato prebarval z akrilnimi barvami. Sestavljene kompozicije zadnjih asemblažov so tako nastale med samim procesom ustvarjanja ali po predhodnih skicah za druga kiparska ali slikarska dela. S toplimi barvami je poudaril volumen plastične slikovne površine, z njimi nastalim abstraktnim podobam pa dodal iluzijo prostora ter jih kompozicijsko centriral z zlato barvo.

tonig_oranzne (1)

»Delo domžalskega umetnika Jožeta Tӧniga spremljam že dlje časa. Njegovi koraki ustvarjalnega procesa se gibljejo od klasičnega slikanja do strojnega šivanja, od abstraktnih obarvanih kipov iz recikliranih materialov, umetniških objektov iz termično obdelanega itisona do zadnjih digitalnih slik in še mnogo drugih ustvarjalnih del, v katerih izstopa svojevrsten eksperimentalen odnos do materialov,« so bile besede s katerimi je Katarina Rus Kruselj, ob odprtju, opisala delo vsestranskega umetnika. Odprtje razstave pa je s svojimi glasbenimi vložki in izrednim talentom popestrila tudi hči akademskega slikarja Laura Tönig, skupaj z Urško Žabota.

tonig_oranzne (5)

Eksperimentalna razstava unikatnega avtorja in vsestranskega umetnika, ki svoja dela predstavlja na številnih razstavah tako doma kot v tujini in ki bo na ogled vse do začetka marca, je zagotovo tista, ki si jo morajo ogledati vsi ljubitelji umetniškega in kreativnega izražanja.

tonig_oranzne (4)

Nataša Košnjek

Foto: Nataša Košnjek

Oglasno sporočilo