V Kopru odbojkarice potrdile zmago, Mariboru pa odbojkarji vrnili za poraz

0
2725
Odbojkarice Calcita Ljubljane so v četrtem krogu modre skupine v 1. DOL za ženske v gosteh po pričakovanjih brez izgubljenega niza premagale domačo Luko Koper. V prihodnjem krogu, v soboto, 27. februarja, bodo calcitovke v ŠD Galjevica gostile Braslovče.

Luka Koper – Calcit Ljubljana  0:3 (-20, -23, -19)

Dvorana OŠ Koper, gledalcev 60, sodnika: Novak (Dvori) in Atanasov (Kranj).

Luka Koper: Barič 7, Pethö 7, Nedoh, Kušar – libero, Poropat, Ferlinc 9, Lucas 11, Jurić 4, Jerkovič, Dodič 4, P. Božič, Požar. Trener: Marko Kalc.

Calcit Ljubljana: Grudina 10, M. Božič – libero, Vrhovnik 10, Igličar 15, Forštnarič, Kučej, Kostić, Hribar, Jerala – libero, Turk 6, Potokar, Koleva 14, Van de Vyver 4. Trener: Gašper Ribič.

Aktualne državne prvakinje so po sredini zmagi v Mariboru spet v igri za prvo mesto v modri skupini, vendar si do povratne tekme z Novo KBM Branikom, ne smejo več dovoliti, da bi izgubljale točke proti drugim ekipam. Na drugi strani so Koprčanke modro skupino začele s tremi porazi, ki pa, glede na njihove težave s poškodbami nosilk igre, niti niso presenečenje. To pa bi zagotovo bilo, če bi calcitovkam odščipnile točko, še večje, če bi jih premagale. V drugem nizu so Koprčanke bile blizu presenečenja, ne pa tudi v prvem in tretjem.

Vlogo favoritinj so gostje iz Ljubljane potrdile že v uvodnem nizu, v katerem je bil izid zadnjič izenačen pri 5:5, ob drugem pa so Koprčanke, ki so tudi tokrat igrale brez poškodovane Tine Kaker, zaostajale za pet točk. Pred vstopom v končnico niza so se domače odbojkaricam gostjam približale na dve točki zaostanka (18:20), vendar so Slavina Koleva, Kaja Turk in Petra Vrhovnik le preprečile preobrat.

Veliko boljši odpor so Koprčanke svojim nasprotnicam nudile v drugem nizu, čeprav so po dveh asih Koleve za gostjami zaostajale že za osem točk (6:14). Toda varovanke Marka Kalca se niso predale, na servis Nuše Ferlinc, tudi ona je dosegla dva asa zapored, so se naprej calcitovkam približale na štiri točke zaostanka (10:14), z blokoma Lare Dodič in Anite Pethö, le še na dve (13:15). S tem pa krize gostij še ni bilo konec, kajti z novim blokom, tokrat Dajane Lucas, sta bili ekipi na 17. točki že skupaj. V končnici so bile bolj zbrane vendarle bolj izkušene calcitovke, ki so preko Igličarjeve in Vrhovnikove povedle z 2:0 v nizih.

V tretjem nizu so letošnje udeleženke lige prvakinj ves čas vajeti igre držale v svojih rokah, bolje so servirale, v napadu se je razigrala Koleva, domačim odbojkaricam pa je vse bolj popuščala zbranost. Ob drugem tehničnem odmoru so zaostajale za tri točke, z delnim izidom 7:1 so jim gostje pobegnile na devet (23:14). Tekma je bila s tem praktično odločena, zmago calcitovk pa je potrdila Igličarjeva, ki je bila s 15 točkami najbolj učinkovita igralka tekme.


Mariboru vrnili za poraz

Odbojkarji Calcita Volleyballa so v tretjem krogu 1. DOL za moške – modra skupina še tretjič zmagali, drugič s 3:0. Tokrat so na najboljši možni način vrnili Mariborčanom za poraz v rednem delu državnega prvenstva, ko so jih prav v Kamniku premagali s 3:0. Že v sredo, 24. februarja, bo v Kamniku gostoval ACH Volley.

Calcit Volleyball – Maribor  3:0 (119, 22, 16)

Kamnik – Športna dvorana Kamnik, gledalcev 200, sodnika: Kern (Kranj) in Klinar (Žirovnica).

Calcit Volleyball: Hribar – libero, Novljan 8, T. Štern 19, Štalekar 1, Vidmar, Štembergar Zupan 1, Brulec 3, Lakner, Kotnik 10, Ž. Štern 3, Videčnik 10, Konjedic. Trener: Marko Brumen.

Maribor: Horvat 6, Planinc 8, Mlakar 1, Abraham, Vrabl – libero, Zidar, Košenina 5, Kasnik, Šoštarič, Uremović 5, Virtič, Plesec 7. Trener: Gregor Horvat.

CalcitVolleyball02-001

Pred dobrim mesecem dni so Kamničani v rednem delu državnega prvenstva v svoji dvorani, šest dni po slavju v pokalu Slovenije, doživeli hladen tuš, saj so jih Mariborčani gladko premagali. Ta poraz takrat Kamničanov ni oddaljil od drugega mesta po rednem delu prvenstva, tudi morebitni današnji jih še ne bi, saj bi imele še vedno prednost dveh točk pred Mariborčani, ki so trenutno tretji, zato pa bi se verjetno že poslovili od boja za prvo mesto. Tudi zato je bila motivacija na strani domače ekipe na najvišji možni ravni, vendar to velja tudi za goste iz Maribora, ki so do zdaj obe tekmi v modri skupini, dobili s 3:2.

Na servis Jana Planinca, nekdanjega igralca Calcita, so Mariborčani, tudi po zaslugi lastnih napak kamniške ekipe, povedli s 5:1, zato je domači trener Marko Brumen, kije tekmo začel z Janom Brulcem, Andrejem Štembergar Zupanom, Domnom Kotnikom, Žanom Novljanom, Maticem Videčnikom, Tončkom Šternom in prostim igralcem Klemnom Hribarjem,  vzel polminutni odmor. Z dvema zaporednima asoma Tončka Šterna so Kamničani že povedli 9:8, po bloku Matica Videčnika z 11:9, tako da je zdaj polminutni odmor vzel gostujoči trener Gregor Horvat. Domačinov ti ni zaustavilo, saj so na drugi tehnični odmor odšli s prednostjo treh točk. Z novim blokom Videčnika je bilo 19:14, s tretjim asom Tončka Šterna pa že 22:16. Do zmage v uvodnem nizu so Kamničani prišli po napaki Planinca na servisu.

Čeprav so v drugem nizu Kamničami na prvi tehnični odmor odšli s prednostjo dveh točk, so po asu Planinca za gosti zaostajali za štiri (13:17). Domači so se po visokem zaostanku le prebudili, z vstopom Žige Šterna, ki je zamenjal Andreja Štembergar Zupana, so pridobili prodornost v napadu, na 21. točki izid izenačili, brata Štern sta nato poskrbela, da so Kamničani prišli do dveh zaključnih žog, spet pa se je niz končal po napaki Planinca, ki je v napadu žogo poslal izven igrišča.

V tretjem nizu so Kamničani z blokom Domna Kotnika na prvi tehnični odmor odšli s prednostjo petih točk, z blokom Jana Brulca in napaki Roka Abrahama pa so ob drugem vodili že z desetimi točkami naskoka. S tem je bila tekma praktično odločena, gostje so imeli vse preveč težav na sprejemu, v napadu pa niso imeli dovolj razpoloženega igralca, ki bi lahko prebil kamniški blok. Na drugi strani so domači odbojkarji le še enkrat več potrdili, da so trenutno za ACH Volleyjem najboljša slovenska ekipa, že v sredo pa v četrtem krogu v gosteh prihajajo prav Ljubljančani, medtem ko bo Maribor doma igral s Panvito Pomgradom.

Izjavi po tekmi

Marko Brumen, trener Calcita Volleyballa: »Če vemo, da smo pred dobrim mesecem dni proti Mariboru relativno gladko izgubili z 0:3, moramo biti z današnjo predstavo zadovoljen. Začetek tekme ni bil najboljši, nekoliko smo padli tudi na sredini drugega niza in bo koncu tretjega, sicer pa smo ves čas igrali na dokaj visoki ravni, kar je pred sredinem obračunu z ACH Volleyjem vsekakor dobra napoved.«

Gregor Horvat, trener Maribora: »Danes smo ‘padli’ na sprejemu, temu primerna je bila potem naša igra tudi v napadu. Žal nam je lahko za zapravljeno vodstvo v drugem nizu, ko so Kamničani z delnim izidom 7:1 prišli do zmage. Česa takšnega si ne bi smeli dovoliti, v tretjem pa je prišlo do ‘razpada’ naše igre, kar je tako izkušena ekipa kot je kamniška, hitro kaznovala.«

Besedilo: Miha Štamcar
Fotografiji: Klemen Brumec

Oglasno sporočilo