V soboto so bajtarji pričeli z 88. sezono

0
1919

Dnevi tako hitro bežijo, leta pa kar letijo, spet Vas pozdravljamo na naši planini. Poslovili smo se od septembra in zakorakali v oktober 2017, mesec, ko bajtarji praznujemo ter začenjamo 88. sezono. Od pastirjev bomo prevzeli »ključ planine« in zato povabim predstavnika Pašne skupnosti Velika planina Hauteževega Joža in našega župana Hermana Benčana, da se mi pridružita tukaj na prireditvenem prostoru, da opravita primopredajo ključa.

Jože Grilc – Hautežev, je predal ključ planine našemu županu Hermanu Benčanu, ki je obljubil, da bomo planino čuvali in predali ključ prihodnjo pomlad, ko pride živina na pašo. Oglasila se je bajtarska himna, nastala izpod peresa našega pokojnega bajtarja Mira Repiča, ki bajtarje povezuje že dolgo vrsto let, zaigrali pa so jo Domačini. Vsi prisotni so pritegnili in pesem se je orila čez planino.
Zbrane je nagovoril župan bajtarjev Herman Benčan: »87. že mineva, odkar so se prvi turisti dogovorili s kmeti – planšarji na Veliki planini za najem koč. Bajtarstvo se je v teh letih razvilo, utrdilo in obogatilo. Ohranjamo običaje, veliko planinsko življenje in planinski turizem. Prirejamo tudi izlete in pohode. Danes bi le izpostavil odlično sodelovanje s predstavniki pašnih skupnosti. Malo nas je še bajtarjev, ki imamo kočo v najemu, zato je še bolj potrebno sodelovanje in spoštovanje. Ne nazadnje dobro sodelujemo tudi z Zakladom narave d.o.o., gostinci, RD Rigelj in drugimi. Vsem, ki ste sodelovali v PD Bajtar bi se iskreno zahvalil za pomoč in bi želel, da so še v naprej prepoznavni, slišani in opaženi. Želim vam, da bi se na današnji dan prijetno zabavali, kakšno zapeli in zaplesal. Srečno.«
Delo v letu 2017 in plane za letošnje leto pa je predstavila Helena Plahuta, ki je naštela aktivnosti, opravljene po njihovem koledarju: »Koledovanje je bilo uspešno. OZ društva dobro obiskan. Pustni smuk se je odvijal v lepem vremenu in pustne maske so bile enkratne. Turni smuk za prvi maj  uspešno izveden s strani Štajerske ekipe, prav tako tudi srečelov pod taktirko družine Pohlin. Čiščenje planine smo opravili skupaj s pastirji, tudi pri tlaki smo sodelovali. Tone Kemperl, Vinko Poličnik in Rajko Balantič, naši markacisti, so uredili z zahajalko vhod v Vetrnice. Mala tura na Soriško planino in Velika tura na Begunjščico sta bili uspešni , pod vodstvom Mira Uršiča. Piknik pri Jeršinu, praznik za najmlajše bajtarje, je bil dobro obiskan. Za organizacijo in izvedbo pohvala vsem kuharjem, Igorju Benčanu in Tonetu Poljanšku. Izlet v Provanso pa čudovit.  Pridružili smo se tudi planincem MDO na pohodu na Sabotin, pa iz ladjice smo si ogledali naše glavno mesto  Ljubljano in njegove znamenitosti. Bajtarski praznik praznujemo danes. Spominski pohod pa bomo imeli 14. ali  15. 10. 2017, kadar bo lepo vreme. Roža vrhov– 1.666 metrov na Gradišču je redno oskrbovana. Naj Vam povemo, da je bil obisk v mesecu avgustu rekorden po vpisih v knjigi, 2160 jih je bilo, največ na 15. 8. 2017, in sicer kar 230 oseb. A veliko obiskovalcev se vedno ne vpiše. Obilo tujcev iz vseh strani sveta. Več kot polovica pa jih pride na planino peš. Vpise zasleduje in registrira Vinko Poličnik, za rožo pa skrbi tudi Jure Slemenik. Novice o bajtarstvu pa lahko sledite na naši spletni strani  www.pdbajtar.si , ki jo vestno ureja Jani Poznič.«
Domačini  so zaigrali pesem Veselje v planini. Podeljene pa so bile bajtarske značke, zahvale in priznanja. Komisija v sestavi Tone Poljanšek, Jana Marolt, Lojze Menegalija in Viki Lešnjak je podala predloge, ki so bili na sestanku bajtarjev potrjeni. Redne značke so prejeli: Lana Benčan, Timotej Poznič in Nika Uršič. Srebrne značke so šle v roke Petra Slemenika, Martine Gradišek in Janeza Gradiška, zlate značke pa Albini Poličnik, Blažu Naratu, Igorju Benčanu ter Francu Garibaldiju. Tisti najbolj žlahtni, diamantni znački, sta prejela Lojzka Menegalija in Helena Plahuta. Zahvali sta prejeli Okrepčevalnica »ORIENT«  KAMNIK in Igor Benčan, priznanji pa »Hribovska mornarica«  iz Marjaninih njiv (za 25 let obiska golaža) in Mesarstvo Maver Stična.
Ob prireditvenem prostoru so kot vedno bajtarji, ki sestavljajo bajtarski farovž, po končani podelitvi priznanj odšli do kuharjev, ki so že od ranega jutra pripravljali golaž, ga poizkusili, ocenili, če je pripravljen, da okusijo tudi ostali obiskovalci in se naprej poveselili ob glasbi Domačinov.
Naj spomini na pretekla druženja ob golažu poromajo, pa tudi današnji naj ostanejo v zakladnici spominov. Hvala vsem, ki ste prišli na našo prireditev, hvala vsem bajtarjem za pomoč pri izvedbi prireditve, Angelci in Francetu hvala za okrasitev prostora. Domačini so igrali, pari so se vrteli, saj je bila res lepa sobota. Megla se je razkadila in tudi veter je odjadral drugam…. Vsem obiskovalcem sem želela  srečno vrnitev v dolino, a na planino naj  se radi vračajo, saj je naša kraljica »Velika planina« naša večna ljubezen!

Besedilo in fotografije: Helena Plahuta

Oglasno sporočilo