Brca v rit: avstrijskega lastnika Geralda Martensa so nagnali iz Heliosa

0
7431
Vir: https://www.siol.net/
Avtor: Primož Cirman, Suzana Rankov, Tomaž Modic

Avstrijec Gerald Martens je moral oditi iz Heliosa in svojega avstrijskega podjetja Ring.
Geralda Martensa, ključnega človeka avstrijskega lastnika domžalske tovarne premazov, so nagnali iz Heliosa. Razlog so njegove napačne poteze, ki so oslabile Helios.

Po neuradnih informacijah odhaja zaradi slabih prodajnih rezultatov Heliosa in sporov z ameriškimi financerji njegovega prevzema.

Prve informacije o nesoglasjih med avstrijsko družbo Ring International Holding (RIH), uradnim lastnikom Heliosa, in njegovimi financerji, ameriškima skladoma Templeton in Blackstone, so izbruhnile že lani poleti. Zdaj je nezadovoljstvo obeh skladov z avstrijskim upravljanjem naložbe v Domžalah, v katero so vložili 110 milijonov evrov, očitno sodu izbilo dno.

Domžalski tovarni premazov Helios, vodilni v regiji na svojem področju, prodaja pada. Novi lastniki pospešeno znižujejo število zaposlenih delavcev. Domžalski tovarni premazov Helios, vodilni v regiji na svojem področju, prodaja pada. Novi lastniki pospešeno znižujejo število zaposlenih delavcev.

Ozadje spora in bratski prepir

V domžalskem podjetju Helios, vodilnem proizvajalcu premazov v regiji, so nam včeraj potrdili, da Gerald Martens, ključni mož avstrijskih lastnikov Heliosa v Sloveniji, v družbi ne deluje več kot predstavnik lastnika, zadolžen za integracijo Ringa in Heliosa. Prav tako ni več član uprave avstrijskega holdinga.

“Odločil se je, da bo začel novo poklicno pot. Od 1. marca se kot neodvisni vlagatelj posveča projektom nakupov in prevzemov ter projektom prestrukturiranja in razvoja poslovanja,” so nam pojasnili v Heliosu. Svoj odhod nam je potrdil tudi Martens.

Pooblastila so se zmanjšala tudi direktorju in članu poslovodnega odbora Alešu Klavžarju.Pooblastila so se zmanjšala tudi direktorju in članu poslovodnega odbora Alešu Klavžarju.

Čeprav so v Domžalah Martensov odhod pojasnili z iskanjem novih izzivov, je po naših informacijah ozadje zgodbe drugačno. Martens tako po trditvah naših virov že od srede februarja nima vstopa v prostore Heliosa, v nemilosti lastnikov pa naj bi se znašel tudi direktor in član poslovodnega odbora Aleš Klavžar. V Heliosu so sicer zanikali, da so se pooblastila zmanjšala tudi Klavžarju. Novi predstavnik lastnikov v družbi bo Ralph Lanckohr, član uprave Ringa.

Glavne strateške odločitve okrog Heliosa naj bi že nekaj časa sprejemal Ralph Martens, brat Geralda Martensa in predsednik nadzornega sveta Ringa. Ta za razliko od Geralda Martensa, ljubitelja hitrih avtomobilov, ki je na družabnem parketu pozornost zbujal z nekonvencionalnimi poslovnimi zabavami, na katerih ni manjkalo lepotic, velja za precej bolj umirjenega in premišljenega. Gerald Martens tako ostaja le še član nadzornega sveta družbe Niko Železniki, prve Ringove naložbe v Sloveniji.

Martensove poteze sesule Heliosovo prodajo

Vse to priča o tem, da je moral Martens v resnici oditi zaradi drugih razlogov, kot je uradno pojasnilo o iskanju novih izzivov. Med resničnimi vzroki naj bi bilo ključno nezadovoljstvo ameriških financerjev prevzema. Ti naj bi bili vse bolj živčni zaradi poslovanja Heliosa, predvsem padajoče prodaje. Na tem področju naj bi Helios zašel v težave prav zaradi nekaterih Martensovih odločitev, ki so močno načele prodajno mrežo domžalskega premaznika. Vztrajal je pri zamenjavi več dolgoletnih in izkušenih kadrov, kar naj bi bila voda na mlin konkurenci.

Novi predstavnik lastnikov v družbi bo Ralph Lanckohr, član uprave Ringa.Novi predstavnik lastnikov v družbi bo Ralph Lanckohr, član uprave Ringa.

Američane naj bi skrbelo, da Helios ne dosega donosov, ki jih zahtevajo njihovi vlagatelji. To jim namreč zmanjšuje tudi možnost za zaslužek pri preprodaji podjetja. Skupaj z Martensom je tako po trditvah naših virov že moral oditi tudi Gert Schmidt-Leuhusen, član poslovodnega odbora, zadolžen za prodajo.

Odpuščanje

Že lani poleti je Ring zaradi nesoglasij z Američani začel iskati novega lastnika Heliosa. Martens je tedaj zatrdil, da bo Ring ostal solastnik domžalske družbe, a hkrati priznal, da iščejo vlagatelja, ki bo vstopil v lastništvo. S tem naj bi zagotovil svež kapital za izvedbo skorajšnje širitve na zahodnoevropske trge, saj vzhodnoevropski, kjer je bil Helios tradicionalno močan, padajo. Še konec lanskega leta naj bi bilo več interesentov za vlaganje, a naj bi se ti iz potencialnega posla umaknili.

Skupina naj bi dobičkonosnost povečala prav na račun zmanjševanje zaposlenih in prodaje premoženja, na primer srbske Duge. Helios je tako od začetka prodajnega postopka do danes precej znižal število zaposlenih. V letu 2014 jih je bilo za 21 odstotkov manj, večinoma pa je odpuščal zaposlene v tujini. Konec leta je imel po vsej Evropi zaposlenih več kot 1.700 ljudi. Podatkov za leto 2015 še ni.

V Domžalah je “odkril” košarko

Obenem naj bi Martens, za mnoge kontroverzni avstrijski poslovnež, ki je v kratkem času postal prepoznavno ime na domači poslovni sceni, večji del energije usmerjal v projekte, ki niso bili povezani s Heliosovo osnovno dejavnostjo.

V zadnjih dveh letih se je tako v polni meri posvečal košarki, kjer ni vodil zgolj domžalskega košarkarskega kluba, ampak celo novo tekmovanje, ki ga je ustanovil kot odgovor na nekatere odločitve Košarkarske zveze Slovenije, povezane s Heliosom.

Avstrijcem je pri prevzemu domžalskega Heliosa pomagala tudi tedanja uprava na čelu z dolgoletnim predsednikom Urošem Slavincem. Avstrijcem je pri prevzemu domžalskega Heliosa pomagala tudi tedanja uprava na čelu z dolgoletnim predsednikom Urošem Slavincem.

Odmevne poteze in izjave

Gerald Martens je na domače gospodarsko prizorišče vstopil spomladi aprila 2014. Takrat je konzorcij, v katerem so bili združeni avstrijski Ring ter ameriška sklada Blackstone in Templeton, nakazal 106 milijonov za nakup 78-odstotnega deleža v Heliosu in objavil prevzemno ponudbo za preostale delnice. V boju za Helios je premagal ameriško multinacionalko PPG. Pri tem je imel bolj ali manj tiho podporo tedanje uprave Heliosa na čelu z dolgoletnim predsednikom Urošem Slavincem.

Že v prvih mesecih je Martens opozoril nase z več odmevnimi potezami in izjavami. Najprej s samim načinom prevzema. Avstrijci so namreč v zameno za 110 milijonov evrov posojil, ki so jih najeli pri Američanih, zastavili Heliosove odvisne družbe in nepremičnine. To bi v primeru težav pri financiranju pomenilo, da bi lahko ameriški posojilodajalci vračilo posojil izsilili z (raz)prodajo Heliosovega premoženja. Že pred tem pa je delo v Domžalah izgubilo 155 ljudi.

Nekdanji trener Helios Suns Gašper Okorn: 'Gerald Martens je klubu zagotavljal precejšnja sredstva, saj je bil ljubitelj košarke in je imel velike ambicije s klubom.' Nekdanji trener Helios Suns Gašper Okorn: “Gerald Martens je klubu zagotavljal precejšnja sredstva, saj je bil ljubitelj košarke in je imel velike ambicije s klubom.”

Helios kot tema predvolilne kampanje

Prevzem Heliosa je zato postal ena od tem predvolilne kampanje zadnjih državnozborskih volitev. Tedanji minister za gospodarstvo Metod Dragonja je junija 2014 napovedal celo vložitev kazenskih ovadb zoper upravo in nadzorni svet Heliosa. “Ni pošteno, da mediji pišejo, da bo Dragonja ovadil vodstvo in NS Heliosa, ker tega ni rekel,” se je takrat odzval Martens. Sindikalistom, novinarjem in politikom je zagrozil s serijo tožb. “Naslednjega, ki bo rekel kaj napačnega o Heliosu, bomo zagotovo tožili,” je poudarjal Martens.

Najbolj so se na udaru znašli predstavniki zaposlenih v Heliosu. Uprava družbe je zaradi opozoril pred nameravanim znižanjem plač in nadaljnjim odpuščanjem predsednici sveta delavcev in podpredsednici sindikata Jani Poljanšek vročila celo namero o izredni odpovedi delovnega razmerja iz krivdnih razlogov. Pozneje jo je preklicala.

Martens se je domala ves čas zapletal tudi v spore z lokalno skupnostjo, ki jo je skušal na različne načine prisiliti k večjim vlaganjem v domžalsko košarko.

Helios lahko konča v solastništvu ameriškega sklada Blackstone

O lanskem poslovanju Ring International Holdinga, krovnega lastnika Heliosa, še ni podatkov. Na zadnji dan leta 2014 je imela družba dobrih 67 milijonov evrov bilančnega dobička in za 91 milijonov evrov dolgov, od tega jih je 40 milijonov evrov zapadlo v letu 2015. V poročilu za leto 2014 pa je mogoče prebrati, da imajo Američani pravico do nakupa zajetnega dela lastništva Heliosa. Družba GSO Capital Partners, ki je v lasti sklada Blackstone, financerja prevzema Heliosa, bi v tem primeru za 32 milijonov evrov pridobila 35-odstotni delež v luksemburški družbi Annagab, prek katere Ring obvladuje svojo premazniško divizijo in s tem Helios.

Helios Suns – fevd košarkarskega zanesenjaka iz Avstrije

Gerald Martens je imel v domžalskem klubu, ki ga je po ameriškem zgledu preimenoval v Helios Suns prvo in zadnjo besedo. Kot košarkarski zanesenjak iz Avstrije je po lastnem občutku in okusu celo izbiral igralce. Velike ambicije kluba, ki je v dveh sezonah ciljal tako na naslov državnega prvaka kot uvrstitev v regionalno ligo, so vedno znova trčile ob realnost.

“Svoje mnenje o tem, kako je delal v košarkarskem klubu, sem že povedal. Če bi bil malo bolj pripravljen delati kompromise, bi vsekakor lahko naredili lepo zgodbo,” nam je včeraj dejal nekdanji trener Helios Suns Gašper Okorn, ki je klub zapustil prav zaradi spora z Martensom.

Kljub temu se Okorn “boji, da Martensov odhod za košarkarski klub ne bo dober. Martens je namreč klubu zagotavljal precejšnja sredstva, saj je bil ljubitelj košarke in je imel velike ambicije s klubom”.

Nekaj odmevnejših izjav Geralda Martensa:

“Helios je kot NBA v malem. Želimo, da fantje na terenu z zmagovalno miselnostjo in športnim obnašanjem postanejo vzor mladim, tako da si bodo tudi ti nekoč želeli igrati košarko. Igralce zato nismo zbirali le po principu najboljši, najvišji, najhitrejši, temveč smo gledali tudi, da so simpatični, ‘kul’, seksi …”
(junij 2014)

“Vlagali bomo v košarko, če bo klub prodal 500 letnih vstopnic, če bo Občina Domžale v proračun kluba prispevala 150 tisoč evrov in če se bo tudi lokalno gospodarstvo vpletlo v dogajanje okoli kluba.”
(julij 2014)

“Če je gospod Dragar (Tone, župan občine Domžale, op. a.) pameten človek in dober poslovnež, mora opaziti, da se v njegovem mestu plete čudovita zgodba, katere del mora biti tudi občina. Ne pričakujemo bajnih finančnih vložkov, želimo le, da nam občina pomaga pri delu z mladimi.”
(julij 2014)

“Vzdušje na polnem manjšem štadionu je precej boljše, kot če je enako število ljudi v velikem objektu. V Stožicah je včasih vse skupaj videti prav žalostno, so kot nekakšen betonski bunker.”
(julij 2015)

Oglasno sporočilo