Osrednja regijska slovesnost s podelitvijo priznanj in nagrad ob dnevu Civilne zaščite

0
2897
cz2016_1Včeraj se je v dvorani Osnovne šole Ferda Vesela v Šentvidu pri Stični odvijala osrednja regijska podelitev priznanj in nagrad ob svetovnem dnevu Civilne zaščite. Med prejemniki so bili tudi Kamničani, in sicer član štaba Civilne zaščite in Gorske reševalne službe Kamnik Bojan Pollak, ekipa prve pomoči PGD Kamnik in Damjan Kočar iz Gorske reševalne službe Kamnik. V imenu Občine Kamnik se je slavnostnega dogodka udeležila namestnica poveljnika Civilne zaščite Občine Kamnik Brigita Vavpetič.

Podelitve so se poleg nagrajencev in nekaterih županov ljubljanske regije udeležili številni predstavniki štabov civilne zaščite, pripadniki Slovenske vojske, Policije, prostovoljnih gasilskih društev, vladnih in nevladnih organizacij, člani dobrodelnih organizacij in drugih društev. Uvodoma je zbrane nagovoril gostitelj župan Občine Ivančna Gorica Dušan Strnad, ki je gostom predstavil občino in vizijo njenega razvoja.

Osrednji govornik je bil poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije Srečko Šestan, ki je dan Civilne zaščite opisal kot dan vseh, ki v naši domovini skrbijo za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami in tistih, ki v težkih razmerah poskrbijo za učinkovito ukrepanje, varovanje ter skrb človeških življenj. V nagovoru se je dotaknil begunske krize, ki je najbolj zaznamovala lansko leto in tudi nedavne množične nesreče na primorski avtocesti. Kot je dejal smo ena izmed prvih držav v Evropski uniji, ki smo uvedli sistem klica v sili »eCall« iz avtomobilov. Prav iz tega sistema je prišel tudi prvi klic na pomoč na nedavni prometni nesreči na primorski avtocesti. »Ljudje, ki človeku pomagate, da ob ujmah in nesrečah preživi najtežje trenutke, da iz nesreč odide s čim manjšimi posledicami in čim manjšo škodo na premoženju, vas odlikuje velika človeška lastnost, kot so prostovoljstvo, solidarnost in ljubezen do bližnjega. Zaradi tega in zaradi vaše strokovne usposobljenosti se počutimo varne, to je izjemna dobrina za našo skupnost. Prav zaradi tega bi vam rad ob dnevu Civilne zaščite čestital in se vam iskreno zahvalil za vsa prizadevanja, ki jih vlagate v ustvarjanje znosnejših razmer za ljudi, posebej še tistih, ki so ogroženi, tako za državljanke in državljane kot za vse druge, ki jih na našem ozemlju doletijo različne stiske. Hvala vam za veliko človekoljubnost, hvala vam ker rešujete življenja.« je še povedal Šestan.

cz2016_2

Priznanja in nagrade Civilne zaščite se podeljujejo pripadnikom civilne zaščite ter drugim posameznikom, skupinam, občinam ter gospodarskim družbam, zavodom in drugim organizacijam za zasluge in prispevek pri razvijanju in krepitvi pripravljenosti, izvajanju zaščite, reševanja in pomoči ter odpravljanju posledic naravnih in drugih nesreč.

Podeljenih je bilo 62 bronastih, 13 srebrnih in 7 zlatih priznanj. Priznanja so dobitnikom podelili poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije Srečko Šestan,poveljnik Civilne zaščite za ljubljansko regijo Matjaž Godec in namestnica poveljnika ljubljanske regije Elza Majcen.

Med dobitniki priznanj in nagrad so bili tudi Kamničani:

  • srebrni znak Civilne zaščite, ki se podeljuje za posebne zasluge in izjemen prispevek pri razvijanju ter krepitvi varnosti pred naravnimi in drugimi nesrečami, so prejeli član štaba Civilne zaščite in Gorske reševalne službe Kamnik Bojan Pollak in ekipa prve pomoči PGD Kamnik,
  • bronasti znak Civilne zaščite, ki se podeljuje za požrtvovalno in uspešno opravljanje nalog zaščite, reševanja in pomoči, je prejel član Gorske reševale službe Kamnik Damjan Kočar.

Bogat kulturni program so popestrili učenci Mladinskega pevskega zbora Osnovne šole Ferda Vesela, člani godalne zasedbe Gross upi in pevka Lucija Kramar ob klavirski spremljavi Marte Steklasa.

Vsem nagrajenkam in nagrajencem iskreno čestitamo!

Fotografije: Občina Kamnik in Občina Ivančna Gorica

Oglasno sporočilo