Po letu 2014 spet prve v Mevzi

0
2772

Odbojkarice Calcita Ljubljane so z odlično igro v finalu srednjeevropske lige brez izgubljenega niza premagale do zdaj neporaženo madžarsko ekipo Linamar Bekescsabai in se še drugič v zgodovini kluba veselile zmage v tem tekmovanju. V sredo bodo slovenske prvakinje v državnem prvenstvu v Tivoliju v 9. krogu modre skupine 1. DOL za ženske gostile Luko Koper.

Calcit Ljubljana – Linamar Bekescsabai  3:0 (21, 19, 19)

Maribor – Dvorana Lukna, gledalcev 250, sodnika: Schimpl (Slovaška), Isajlovic (Avstrija).
Calcit Ljubljana: Grudina 9, Božič, Vrhovnik, Igličar, Forštnarič, Kučej 10, Kostić 13, Hribar 2, Jerala – libero, Turk, Potokar 8, Koleva 12, Van de Vyver 1. Trener: Gašper Ribič.
Linamar Bekescsabai: Soos 5, Szakmary 9, Szpin – libero, Kanizsai, Clement 5, Korniss, Talas 5, Fabian, Nagy, Bodnar 2, Matić 12, Molcsanyi, Holst 1. Trener: Saša Nedeljković.

Slovenske državne prvakinje so po včerajšnji polfinalni zmagi nad Novo KBM Branikom prevzele vodstvo v državnem prvenstvu, hkrati pa so se uvrstile še v finale srednjeevropske lige, v katerem so se pomerili z do zdaj neporaženim Linamar Bekescsabaijem. Najboljša madžarska ekipa, ki do zdaj brez poraza brani lanskoletni naslov v državnem prvenstvu, je bila neporažena tudi v rednem delu srednjeevropske lige. Calcitovke je na turnirju  v Budimpešti premagala s 3:1, toda danes je bila v mariborski Lukni brez pravih možnosti proti razigranim odbojkaricam Calcita Ljubljane.

Varovanke Gašperja Ribiča, ki so tudi današnjo tekmo začele z Ilko van de Vyver, Moniko Potokar, Slavino Kolevo, Tino Grudino, Eleno Kučej, Olivero Kostić in prosto igralko Meto Jeralo so do prve večje prednosti 15:11 prišle po zaslugi Koleve. Z dvema asoma Ane Katarine Hribar so calcitovke prišle do nedosegljivega vodstva 24:17, zmago v uvodnem je potrdila Kučejeva.

Tudi v drugem nizu so slovenske državne prvakinje nadaljevale z odlično igro. Na servis Koleve so povedle 7:3, vendar so jim madžarske odbojkarice odgovorile s petimi zaporednimi točkami. A le na kratko, kajti v nadaljevanju niza je bilo spet vse v znamenju v tem trenutku najboljše slovenske ekipe. Razigrala se je Koleva in ob drugem tehničnem odmoru je bilo 16:11 za vrsto Calcita. Madžarske so se jim še približale na dve točki zaostanka (16:18), končnica pa je bila spet v znamenju slovenskih državnih prvakinj.

Calcitovke so tudi v tretjem nizu prikazale dobro igro, za katero so tekmice le na trenutke našle protiorožje. Povedle so 8:5, nato so si privoščile nekaj neuspešnih napadov in pobudo na igrišču je prevzela madžarska ekipa, ki je ob drugem tehničnem odmoru vodila 16:14. V nadaljevanju je ljubljanska ekipa spet strnila vrste in s štirimi zaporednimi točkami dosegla preobrat (18:16). Z uspešnimi napadi Kostičeve je prednost v končnici narasla na 24:19, zmagovito točko pa je z blokom za veselje v vrsti Calcita poskrbela Kučejeva.

Za najboljšo igralko turnirja so razglasili Slavino Kolevo, za najboljšo prosto igralko Metko Jeralo, za najboljšo napadalko Olivero Kostić, za najboljšo podajalko pa Ilko van de Vyver. Naziv najboljše blokerke je osvojila Sarah Clement (Linamar).

Izjava po tekmi

Gašper Ribič, trener Calcita Ljubljana: »Čestitam dekletom za izvrstno igro. Vesel sem, da smo zmagali. Cilj, ki smo si ga zastavili, smo dosegli. Ekipa je pokazala karakter. Tudi v težkih trenutkih je našla pravo igro za izhod, pokazala je tudi dobršno mero psihološke trdnosti. V ključnih trenutkih so dekleta dokazala tudi zrelost. Bilo je tudi nekaj slabosti, a te se ob zmagoslavju pozabijo. Uspeh je dobra spodbuda za nadaljevanje sezone, v kateri nas čakajo še zahtevne tekme.«

Besedilo: Miha Štamcar
Fotografiji: Klemen Brumec

Oglasno sporočilo