Tako diši ljubezen – koncert Šmartincev z gosti

0
3084

Svet je poln vonjev, barv in okusov. Margaret Mazzantini piše, da “Dišiš po tistem, kar ti ostane v srcu. Veselje ima poseben vonj, prav tako žalost.” In, lahko bi dodali, tudi Ljubezen. Kako diši ljubezen? Diši po smehu, po objemu, po dobroti … in po glasbi. In glasba je zadišala po ljubezni.

V soboto, 12. 3. 2016, je dvorana kulturnega doma na Lazah pokala po šivih. Več kot 160 obiskovalcev je prenapolnilo dvorano v želji, da bi prisluhnili koncertu, ki ga je ob dnevu žena pripravila skupina Šmartinci z gosti.

Septet mladih fantov in mož, ki jih že vrsto let druži veselje do petja, je ob tej priložnosti pod vodstvom Mitje Žiberta pripravil devet pesmi (od tega dve v sodelovanju z ženskim zborom Šmarnice), med katerimi je občinstvo s še posebno bučnim aplavzom pozdravilo pesmi Freedom in Sad kada došla si. Pesmi, ki so jih peli ob spremljavi instrumentalistov, so kar izžarevale njihovo ljubezen in predanost do petja, kar je bilo še posebno na mestu za dogodek, ki se je odvil ravno na gregorjevo – slovenski tradicionalni praznik ljubezni. Da je bil dogodek še polnejši, je z izbranimi mislimi iz literature pletel niti in povezoval točke Primož Kožlakar.

Šmartinci z gosti: koncert ob dnevu žena

Šmartinci z gosti: koncert ob dnevu žena

Ker pa ljubezen ne more zrasti v samoti, saj ne gre za solo nastop, ampak za simfonijo glasov, so Šmartinci oder delili tudi s svojimi gosti. Kot prvi se jim je na odru pridružil otroški cerkveni zbor iz Šmartnega v Tuhinju in se pod vodstvom Alenke Juhant predstavil z dvema pesmima, kasneje pa so oder zasedle še Šmarnice. Šmarnice so skupina mladih deklet in žena, ki so se na povabilo fantov zbrale okrog Urške Petač in se za koncert pripravile s štirimi pesmimi (dve so zapele skupaj s Šmartinci). Občinstvo je bilo še posebej navdušeno nad pesmijo Hail holy queen, dobro pa so se razvneli tudi ob skupnem nastopu pesmi Lion sleeps tonight.

Po prejetem bučnem aplavzu je združena zasedba pevcev in pevk svojim obiskovalcem podarila še Dan ljubezni, vse gospe in žene pa so ob odhodu prejele v dar tudi cvetlice, za katere je poskrbelo Kulturno društvo Tuhinj.

Šmartinci z gosti: koncert ob dnevu žena

Šmartinci z gosti: koncert ob dnevu žena

Večer je vsekakor poskrbel za posebno energijo, ki jo lahko pričara le kombinacija mladosti, ubranega petja ter poleta ljubezni in topline, česar ni manjkalo niti na odru niti v dvorani.

Občinstvo je bilo enotnega mnenja: “Hočemo še in še velikokrat!”

Ja, tako diši ljubezen …

Tekst: Monika Jeglič

Fotografije: Metka Komatar

Oglasno sporočilo