Mladi ustvarjalci so z navdušenjem poslikavali keramiko

0
3875
Včeraj popoldan se je v prostorih KUD Hiša keramike, zakaj pa ne majolka uradno pričela ustvarjalna delavnica klasične kamniške poslikave z naslovom »Poslikaj si svojo majoliko«, ki bo trajala do sobote, 19. marca 2016. Mladi ustvarjalci so se z velikim navdušenjem preizkusili v poslikavi, v imenu Občine Kamnik pa sta dogodku prisostvovala podžupan Matej Slapar in direktorica Zavoda za turizem in šport v občini Kamnik Božena Peterlin skupaj s predsednico KUD Hiša keramike, zakaj pa ne majolka Tatjano Hlačer.
Mladi ustvarjalci so z navdušenjem poslikavali keramiko

Kdo ne pozna kamniške majolike s svojimi značilnimi poslikavami? V okviru tedna »Poslikaj si svojo majoliko« si boste lahko pri poslikavanju in prikazovanju ogledali mojstrici poslikave na keramiko, Ireno Radej in Slavico Cvetek, ter tudi sami poskusili poteze s čopičem na pripravljene majolike. Beloprstena keramika je zaznamovala Kamnik vse od ustanovitve prve keramične delavnice leta 1855 do 2008, ko so zaprli dekorativni oddelek v tovarni ETI Svit.

Člani KUD Hiša keramike, zakaj pa ne majolka ohranjajo spomin in poslikavo ter izdelavo te kulturne dediščine v Kamniku. Na majolike boste v tem tednu lahko poleg pripravljenih predlog poslikali tudi svoje motive.

Ob tej priložnosti je zbrane nagovorila predsednica KUD Hiša keramike, zakaj pa ne majolka Tatjana Hlačer in poudarila, da so se v društvu zbrali z namenom, da se sama zgodba in kulturna dediščina, ki jo nosi v sebi kamniška keramika, ne bi pozabila: »Zares je potrebno stopiti skupaj. Delovati smo začeli z namenom, da bi ujeli to zgodbo keramike. Gre za spoštovanje do preteklosti in do Kamničanov, za razvijanje te preteklosti, za potrebo po ustvarjanju in po razvijanju umetniške keramike. Kamnik je imel številne umetnike v začetku 20. stoletja in to je potrebno postaviti v galerije ter v ustrezne prostore. Vse pa z namenom, da Kamničani, ki zgodbe ne poznajo in ljudje, ki prihajajo v Kamnik, prepoznajo to bogastvo. Bogastvo majolike

Podžupan Matej Slapar pa je k tem besedam med drugim še dodal: »Vesel sem, da je prišlo toliko mladih navdušencev in to je dober obet, da se zgodba o majoliki ne bo pozabila. Gospa Tatjana Hlačer skupaj z njeno ekipo skrbi, da se bo ta tradicija v Kamniku nadaljevala tudi v prihodnje. Mislim, da v našem mestu ni nikogar, ki na polici svojega doma ne bi imel majolike. Naključij ni. To je plod vašega dela, mi pa vam bomo pri tem pomagali po svojih najboljših močeh. Tradicijo izdelovanja majolik je potrebno negovati in spodbujati z namenom, da se bo ta dejavnost ohranila tudi za vse naslednje generacije.«

Delavnica je namenjena vsem generacijam in se bo odvijala v prostorih KUD Hiša keramike, zakaj pa ne majolka na Šutni 29, in sicer med 15. in 18. marcem 2016, od 17. do 19. ure, 19. marca 2016 pa od 10. do 13. ure. Vabljeni, da se v poslikavi preizkusite tudi Vi. 

Oglasno sporočilo