Predstavitev krašenja Bazilike sv. Petra v Vatikanu

0
4376
Dopoldan sta dr. Sabina Šegula in Peter Ribič na Šutni v Župnijski cerkvi Marijinega brezmadežnega spočetja predstavila krašenje Bazilike sv. Petra v Vatikanu. 
Predstavitev krašenja Bazilike sv. Petra v Vatikanu

Dr. Sabina Šegula in Peter Ribič od leta 2011 sodelujeta pri krasitvi Bazilike sv. Petra v Vatikanu, sprva le za velikonočne praznike, z letom 2013 pa je prišlo povabilo za sodelovanje tudi pri božični krasitvi. Za velikonočne praznike so pri krasitvi Trga sv. Petra vključeni tudi Nizozemci. Dr. Sabina Šegula in Peter Ribič od vsega začetka sodelujeta z vatikanskimi vrtnarji pri krasitvi oltarnega dela v notranjosti bazilike, pri čemer imata povsem proste roke pri kombiniranju barv in različnih struktur v cvetličnih kompozicijah.

Za vsak praznik izdelata približno 80 metrov dekoracije, ki jo pred praznikom namestijo v oltarnem delu bazilike. Dekoracija obsega aranžmaje okrog Berninijevih stebrov nad oltarjem, ograje nad kripto in sam oltarni del.Barve, ki se uporabljajo pri velikonočni krasitvi, so povsem papeške, torej bela in rumena s kančkom rdeče, ob božiču pa poleg omenjenih v nekoliko večjem obsegu prevladuje rdeča barva. V teh letih sta izvedla še dekoracijo nekaterih drugih delov Vatikana, kot je kapela v apostolski palači, zasebna papeževa kapela v domu Santa Marta, ob božični krasitvi pa izdelata tudi dekoracijo za ložo, kjer papež tradicionalno podeli svoj blagoslov »Urbi et orbi«.

Ob današnji predstavitvi sta Dr. Sabina Šegula in Peter Ribič med drugim poudarila, da sodelovanje pri tovrstnih dekoracijah predstavlja prav gotovo strokoven izziv, saj ima sam obseg dela velike razsežnosti: »To je za naju in za Biotehniški center Naklo velika čast in poseben privilegij, na drugi strani pa tudi velika odgovornost. Svoje delo opravljava ne samo strokovno, ampak je prisotnih veliko čustev in počneva to, kar rada delava. V treh dneh, ko se sama krasitev odvija, nama pri tem pomagajo tudi vatikanski vrtnarji. Vsekakor pa ne smemo pozabiti sodelovanja s slovenskim veleposlaništvom, ki poskrbi za vse potrebne formalnosti.«

Oglasno sporočilo