Živahno spomladansko vzdušje na tržnici Okusi Kamnika – Podeželje in Eko

0
4164

Vremenski pregovor za Jožefovo pravi, če je vreme lepo na Jožefovo, naj veselo bo srce kmetovo. Današnji prekrasen dan je prav gotovo razveselil kmete, ki si, glede na pregovor, lahko obetajo dobro letino. Vonj po pomladi in toplo spomladansko sonce sta marsikaterega obiskovalca Kamnika na današnjo soboto med 8. in 13. uro pripeljala na Glavni trg, kjer se je odvijala velikonočna tržnica Okusi Kamnika – Podeželje in Eko.

Zbranim se je pridružil tudi župan Marjan Šarec, ki je obiskovalcem zaželel vesele velikonočne praznike ter poudaril pomen praznovanja tradicionalnih praznikov in vse zbrane prijazno povabil na številne prireditve ob občinskem prazniku. Direktorica Zavoda za turizem in šport v občini Kamnik Božena Peterlin pa je izpostavila pomen lokalnih dobrot in domačega projekta Okusi Kamnika, ki se je v treh letih svojega obstoja odlično prijel in ga želijo v prihodnosti, s pristnimi recepti, ki jih hranijo domačini, še nadgraditi.

Živahen utrip na tržnici, ki jo je obiskalo veliko obiskovalcev, je spremljal kulturni program, dodaten drobec k velikonočni prireditvi pa je dodala delavnica cvetnonedeljskih butaric. S plesnimi koraki in z ljudskimi pesmimi so v svet slovenskega izročila povabili člani Folklorne skupine Kamnik, otroška Folklorna skupina Avrikeljin Ljudske pevke Predice, za prijetno slovensko glasbo pa sta poskrbelaAndreja Čamernik in Daniel Rampre.

Praznične stojnice so se šibile pod težo mesnin, mlečnih izdelkov, rib in domačega peciva. Na tržnem dnevu so se predstavili: biološko dinamična kmetija Pri Vodiškarju, Kmetija Špeh, kmetija Pr Anžič, Ribogojnica Mihovc, Keramika Gligič, Sabby art studio, rokodelka Irena Udovič, Kmetija Močnik, Domače mesnine Soud, Hiša slaščic Tarantela, Društvo podeželjskih žena Tuhinjske doline, Ivankini krofi, Kmetija Šenveter, Hiška pisanih daril in Zlata ptička.

Na stojnici TIC-a Kamnik ste lahko v okviru Okusov Kamnika poizkusili tuhinjsko filo, ki so jo pripravili v gostilni Pri planinskem orlu in bombetke s kamniško kajžerico, ki so jih pripravili v Gostilni Repnik. Ena izmed stojnic je bila namenjena tudi prodaji cvetnonedeljskih butaric, izdelovalke Bernardke Kvas iz Spodnjih Palovč.

Mojster pletenja košar Iztok Urbanija iz Moravč je obiskovalcem prikazal ljudsko obrt pletenja košev in košar po starem, ki je bila v preteklih časih splošno razširjena tudi v okolici Kamnika in jo dandanes obvladajo le še redki. Na eni od stojnic je ekipaŠtudentskega kluba Kamnik v zameno za slaščice zbirala prostovoljne prispevke, ki jih bodo namenili socialno ogroženi družini iz Kamnika.

Za prve pomladne dni in prihajajoče praznike so poskrbeli v Pekarni Pečjak z orehovo»potico velikanko«, ki jo je lahko okusil prav vsak obiskovalec današnje, tudi s Planico zaznamovane, tržnice na Glavnem trgu.

Besedilo in fotografije: Sabina Romšak, Zavod za turizem in šport v občini Kamnik

Oglasno sporočilo