Plac za mlade je odprt!

0
3169
V sredo, 6. marca 2016, sta podžupanja, mag. Renata Kosec in direktorica Centra za mlade, Tinkara Koleša, prerezali trak in slavnostno odprli PLAC ZA MLADE!

Plac za mlade je prostor, kjer se lahko prosto zbirajo mladi Domžalčani in Domžalčanke. Notri bodo lahko igrali pink ponk, biljard, namizni nogomet, se pogovarjali in družili. Prostor so opremili mladi sami in vsi aktivni pri projektu se trudijo, da bi ustvarili prostor in okolje, kjer bi se mladi počutili, da so sprejeti v naši Občini. Toda ta prostor je samo začetek celotne strategije za mlade v Domžalah.

Otvoritev je bila tako tudi priložnost za debato, o tem kaj mladi v Domžalah potrebujejo. Pogovor je vodil Sašo Kronegger in pri tem ustvaril sproščeno vzdušje. Vse želje in ideje, ki so jih mladi povedali, pa se bodo vključile tudi v Strategijo za mlade. Kot je poudarila podžupanja, mag. Renata Kosec, se morda strategija sliši suhoparno, vendar naj bi bil to živ dokument, ki bo mladim olajšal pot iz obdobja mladosti v obdobje odraslosti. Strategijo za mlade pripravlja Komisija za mladinska vprašanja, ki jo je v drugi polovici leta 2015, z namenom, da na področju mladih naredi korak naprej, ustanovil župan Toni Dragar.

Mladi so bili polni idej. Pravijo, da potrebujejo urejen športni park, prostor za koncerte, pomoč za mlade podjetnike (start-up inkubator, poslovne prostore), stanovanje za mlade, več štipendij in spodbud pri izobraževanju, piknik place ob Kamniški Bistrici,… Predvsem pa je potrebno ustvariti okolje prijetno za mlade. Pravijo namreč, da se velikokrat ne čutijo zaželene v svoji lastni občini. Želijo spoštovati navade in način življenja starejših ter tudi mlajših od sebe, vendar bi si želeli, da je sprejet tudi njihov način življenja. “Da jih ne obsojajo kot kriminalce, ker si želijo imeti koncert do poznih večernih, jutranjih ur”. Toda kot so izpostavili, ni vse v “žuranju”, temveč tudi ostalih aktivnostih – več urbanega športa, več jezikovnih delavnic za mlade, več, več…. Ideje so kar kapljale.

Otvoritev Placa za mlade je bil res edinstven dogodek – mladi so se končno počutili, da nekdo posluša njihove želje, saj sta bili tam obe podžupanji Občine Domžale. Če vas na dogodku ni bilo, ste vabljeni, da svoje ideje predlagaš na facebook strani DOMžale za mlade, jih sporočiš v Center za mlade in parešiš anketo (za vse mlade od 15 do 29 let).

Foto: arhiv Center za mlade

Vir: Občina Domžale

Oglasno sporočilo