ŠOK: Mladinci obstali v četrtfinalu zaključnega turnirja

0
2867
????????????????????????????????????
Če je na prvi četrtfinalni tekmi zaključnega turnirja državnega prvenstva, ki v teh dneh poteka v domžalski Hali KC, Union Olimpija suvereno opravila z Rogaško, pa smo bili na drugi priča velikemu presenečenju, saj se od bojev za najvišje uvrstitve poslavljajo naši košarkarji, ki so po dobljenem košu ob zvoku zadnje sirene izgubili z Grosupljem s 74:76.
Na prvem četrtfinalnem obračunu smo spremljali pretežno enosmeren promet, saj so bili Ljubljančani od mlade zasedbe iz Rogaške Slatine boljši v vseh elemnetih igre. Tako je razlika naraščala iz minute v minuto, na koncu pa je semafor kazal 93:62 za Olimpijo, pri kateri sta blestela Aljaž Stopar z 18 točkami, 6 skoki in 5 podajami ter Vlatko Čančar, ki je prispeval dve točki manj. Na drugi strani je bil s 14 točkami najuspešnejši mladi Luka Božak.

Za drugo četrtfinalno tekmo pa se je Hala KC malo bolj napolnila, saj so na parket stopili domači Sunsi, nasproti pa so jim stali košarkarji Grosuplja. Oslabljena domača ekipa, ki je morala srečanje odigrati brez poškodovanih Aljaža Bratcain Nejca Klavžarja, ni slabo odprla tekme, a so bili gosti vseskozi zraven, ob koncu prve četrtine pa celo tudi spredaj. Do polčasa so Domžalčani le prišli do nekaj točk prednosti (47:43), a je nekaj minut pred tem, po trojki kapetana Petra Koširja kazala tudi bolje (38:26). Če k temu prištejemo še 10 zgrešenih prostih metov Domžalčanov, skupaj v tekmi pa kar 14, je jasno, da je bilo rezerve za drugi polčas dovolj. A smo se ušteli. Borbeni Grosupeljčani so z razpoloženim Maidom Čičićem predvsem v zaključku tretje in začetku četrte četrtine zgradili svojo zalogo prednosti, povedli z 59:66, malo kasneje pa že s 64:74, in dobri dve minuti pred koncem je kazalo, da je tekma odločena. S tem pa se ni strinjal domžalski kapeten, ki je v razmaku dobre minute zadel tri trojke in 35 sekund pred koncem rezultat poravnal na 74:74. Po minuti odmora so nato Grosupeljčani napad zapravili in domači so imeli napad za zmago, vsaj podaljške pa že v žepu. A je nervozna tekma naredila svoje, Tjaž Hadalin je nespametno zaključil mnogo prezgodaj, in v zadnji napad so se podali gostje. Košarkarji Heliosa so imeli na voljo še eno t.i. malo osebno napako, a je niso izkoristili, namesto tega so dopustili neoviran met Žanu Žužku, ki je s polaganjem v visokem loku le trenutek pred zadnjo sireno izpustil žogo iz rok, le-ta se je odbila od table in v prvi obroč, na njem za sekundo počila, nato pa se prekotalila v koš za veliko slavje Grosuplja in še večjo žalost Domžalčanov.


Dejan Čikić, trener Helios Sunsov A: 
Na tekmo smo se pripravljali, opozarjali na njihovo začetno peterko in izpostavljali njihove glavne značilnosti, ki jih skozi celotno tekmo nismo uspeli nevtralizirati. To leti predvsem na napadalni skok visokih igralcev in obrambo pick’n’roll igre. Konec tekme – če dve minuti pred koncem izgubljaš za deset točk, se nato uspeš vrniti v igro, na koncu pa na nesrečen način izgubiš, sem prepričan, da je zmaga Grosupljega resnično zaslužena. Glede na sam zaključek tekme, jaz osebno prevzamem odgovornost za poraz, ekipi pa sem po tekmi očital le prevzemanje odgovornosti v napadu v ključnih trenutkih. Ko smo začeli prevzemati odgovornost, je bilo na žalost prepozno. V zadnji obrambi smo nato odigrali popolnoma brez odgovornosti. Fante bi pohvalil za celotno sezono in vse, kar so prikazali v tej sezoni. Napravili so velik napredek in upam, da je pred njimi še svetla prihodnost. Zahvalil bi se tudi celotnemu strokovnemu štabu. Glave gor, gremo naprej. Košarkar v svoji karieri potrebuje tudi takšno izkušnjo.Za domače je Peter Košir dosegel 24 točk, 18 jih je, skupaj s še 12 skoki, dodal Gaber Ožegovič. Na drugi strani je bil nezaustavljiv Maid Čičić, ki je tekmo končal z 21 točkami in kar 22 skoki, le točko manj, ob še petih skokih, je prispeval Nejc Zdešar.

Tomaž Fartek, trener Grosupljega: Priča smo bili zelo lepi mladinski tekmi. Obe ekipi sta bili zelo borbeni, sicer z oblici napak, ampak to je za mlade fante nekaj normalnega. Upam, da so obiskovalci uživali v tekmi, rad pa bi pohvalil vse fante, tudi tiste, ki so dobili malo manj priložnosti za igro. Bili so pravi faktor na klopi in veseli me, da smo zmagali. Na začetku sezone smo imeli malo smole, a zaprli smo se v telovadnico in delali. Privoščim jim, da se jim je to obrestovalo.

Zaključni turnir DP za mladince U19 (Domžale, 7.-10.04.2016)

ČETRTFINALE

Union Olimpija – Rogaška 93 : 62 (25:17, 23:9, 25:13, 20:23)

Helios Suns – Grosuplje 74 : 76 (22:24, 25:19, 10:17, 17:16)

Helios: Drglin 9 (8 podaj), Tajher, Ožegovič 18 (12 skokov), Hadalin 14 (6 skokov), Narić 5, Oman 2, Košir 24, Vesel 2, Grmek, Mazgon, Shashkov
Grosuplje: Đogić 8, Kraljič, Andolšek Heine 5, Gabrijel 16 (5 skokov), Jovič, Bajc 6 (5 skokov), Zdešar 20 (5 skokov), Sušec, Istogu, Žužek 2, Čičić 21 (22 skokov), Dizdarevič

Oglasno sporočilo