V Domžalah sta se predstavila po dva Brazilca in dve Venezuelki, ki lovijo olimpijsko vozovnico za Rio

0
5235
Atletski klub Domžale je organiziral še tretje tekmovanje v sezoni, po Prvenstvu Slovenije v metih v starejše mladinski in pionirski kategoriji ter mitingu ‘Domžale open’ še metalski miting. Tekma, ki je minila tudi v mednarodnem vzdušju – nastopili so tudi tekmovalci in Brazilije in Venezuele – je večini služila kot priprava na glavni del sezono, ko bo marsikateri metalec lovil normo za velika tekmovanja, tudi olimpijske igre.

V nedeljo, 17. aprila, so se na osrednjem stadionu in metališču ob Kamniški Bistrici zbrali metalci, ki so nastopili v metu kladiva ali suvanju krogle. Pod vodstvom Vladimirja Keva, nekdanjega trenerja Primoža Kozmusa, ki je slednjega popeljal tudi do njegovih največjih uspehov, sta poleg še nekaterih metalcev nastopila tudi dva Brazilca, Domingos Wagner in Allan Wolski Da Silva. Uspešnejši je bil na koncu Wagner, ki je lani nastopil tudi na svetovnem prvenstvu v Pekingu, njegov najdaljši met v Domžalah je znašal 71,44 metra. Njegov rojak Da Silva, nekdanji južnoameriški prvak v metu kladiva v kategoriji mlajših članov, je v Domžalah zmogel 70,05 metra. Oba Brazilca, ki lovita vstopnico za domače olimpijske igre v Riu, sta sicer za štiri oziroma tri metre zaostala za svojima osebnima rekordoma.

Na tretjem mestu je končal Nejc Pleško iz Olimpij (68,95), na šestem pa domačin Jože Pirnat, ki je na začetku aprila osvojil bronasto medaljo v metu kladiva na veteranskem evropskem prvenstvu v italijanski Anconi. Njegov najdaljši met je znašal 43,87.

Tjaša Jankovič v svojem drugem metu na tekmi

V metu kladiva so v domžalskem dresu nastopili še Jan Emberšič, Alenka Pirnat, Tjaša Jankovič inGabrijela Kumek. Jan je v kategoriji pionirjev U14 tri kilograme težko kladivo vrgel 41,59 metra daleč, najboljši met pa ju je tako kot dan poprej v Ravnah na Koroškem uspel v zadnji seriji. Isto težko kladivo je v kategoriji pionirk U16 20,08 metra daleč vrgla Alenka, ki pa ni ponovila predstave iz Raven, kjer je v soboto kladivo zalučala skoraj 25 metrov daleč. Tjaša Jankovič je med mlajšimi mladinkami prav tako tri kilograme težko kladivo vrgla 45,74 metra daleč, Gabrijela pa kilogram težje orodje med članicami 50,24 metra.

V kategoriji članic je ob Gabi nastopila tudi Venezuelka Rosa Rodriques, ki se po bolezni zike počasi vrača v staro formo. Najdlje je sicer njeno kladivo leta 2013 že poletelo 73,64 metra, a tokrat je bila štirikratna udeleženka svetovnih prvenstev – najvišje je posegla leta 2015 v Pekingu, ko je bila enajsta –  in tudi olimpijskih iger v Londonu delno zadovoljna tudi s 66,42 metra.

V Domžalah smo tokrat lahko spremljali tudi tekmovalko, ki je že nastopila tako na svetovnem prvenstvu kot olimpijskih igrah – Roso Rodriques

Kroglo sta čim dlje poskušala suniti dva člana AK Domžale, Jože Pirnat in Gregor Šnajder. Prvi je 7,26 kilograma težko kroglo sunil 12,20 metra daleč, Gregor, letos že državni prvak med starejšimi mladinci, pa je zmogel 14,83 metra, s čimer pa ni bil preveč zadovoljen, saj je krogla z njegovih rok letos letela že preko 15 metrov.

V suvanju krogle pa je nastopila še ena Venezuelka Espinoza Ahymara, ki je že dvakrat okusila slast nastopa na svetovnem prvenstvu. Z dosežkom 17,65 metra je za točno pol metra zaostala za svojim osebnim rekordom, s čimer je izboljšala tudi svoj najboljši rezultat. V Domžalah je s 17,75 postavila trenutno 15. rezultat na svetu.

Čestitke za uspešen miting gredo seveda tudi organizatorjem in sodnikom – med njimi so bili tudi Danilo Emberšič, Katja Tekavc in Tomaž Jarc

DJ

Oglasno sporočilo